2024

sobota 27. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

„V ČSSD vládnou mafiáni"

19.8.2009

Ústí nad Labem - Převrat ve vedení ČSSD na Litoměřicku, při němž se dostali k moci noví lidé a zrušili členství ve straně nepohodlným protivníkům, jeho aktérům prošel.
Krajský výkonný výbor ČSSD v pondělí večer uznal výsledky červnové vyhrocené litoměřické konference.

Jednání krajského výkonného vyboru v Ústí nad Labem probíhalo ve značně vypjaté atmosféře, předseda ČSSD Jiří Paroubek, jenž přijel napětí mírnit, se naopak nakonec pohádal se spolustraníky.
„Pohřbili jste 110 lidí," křikl na Paroubka jeden z těch, jimž vedení strany právě potvrdilo, že už nejsou členy ČSSD. Před krajským sídlem strany v ústecké čtvrti Střekov se jich sešlo asi dvacet. „Tady nejde o politiku, ale o to, kdo má víc cikánů," prohlásila naštvaně další žena směrem na Paroubka. Mínila tím, že některá místní sdružení socialistů na Litoměřicku kupují černé duše, díky nimž se jednotliví sociální demokraté dostávají k moci.
Paroubek stál u auta a chvíli evidentně nevěděl, jak má reagovat. „Vy tu stranu chcete poškodit!?" opáčil k hloučku nespokojeních lidí na chodníku "Ne, vy nedodržujete stanovy" ukázal prstem na Paroubka jeden z rozzlobených lidí. „Pojďte sem," vybídl ho Paroubek stylem, kterým mluví učitel se žákem. Muž nereagoval, proto se Paroubek ke skupině vydal sám. „Nejste členové strany!" hádal se s nimi nyní Paroubek. „Tady ty lidi vás bránili v Litoměřicích na náměstí!" připomínal muž Paroubkovi události při květnové kampani před eurovolbami na litoměřickém náměstí. Dva muži, tehdy ještě členové ČSSD, vyváděli mladíky převlečené za Marťany snažící se narušit mítink. Paroubek nakonec skupince rozhněvaných lidí zároveň slíbil, že pokud chtějí, mohou znovu požádat o registraci a členství v ČSSD. „Tam vládnou mafiánské praktiky, my víme, kdo koho uplácí, kdo koho maže. Oni nás stejně zlikvidují, znovu nás vyházejí, zařezávají nás jako kuřata," namítl muž.„To jsou nesmysly," řekl Paroubek. „Všichni budou přijmutí, kdo o to projeví zájem. Já osobně na to dohlédnu.Nejhorší je, že tyhle věci chcete vyřešit na ulici," dodal a přítomnévyzval, aby s ním šli dovnitř budovy krajského sídla strany. „Musíteto řešit tady na ulici? Před novináři!?" prohodil po cestě. „Podívejte," ukázal na redaktora a fotografku MF DNES. „Vždyť oni nás chtějí zničit!" zvolal ve dveřích, za něž pak už nikdo cizí nesměl. Po pár minutách vyšel ven, nasedl do auta, bouchl dveřmi a kvapem odjel. To byl ale jen závěr konfliktů, napětí a hádek, které litoměřickou ČSSD hýbou už pár měsíců. A které se Paroubek pokusil zklidnit. Hádky vznikly poté, kdy se skupina lidí v Litoměřicích letos v únoru rozhodla, že založí druhé místní sdružení. „Chtěli dělat politiku sociální demokracie. Zároveň se jim nelíbilo, jak to někteří lidé v Litoměřicích vedou. Jde jim jen o své kšefty, veřejné zakázky a byznys," uvedl podnikatel Jakub Chamrád. „Je mezi nimi i několikrát trestaný lichvář," poznamenala jeho kolegyně. Do stávajícího sdružení proto vstoupit nechtěli a založili si vlastní buňku Litoměřice II. Jenže členové původního sdružení nechtěli, aby se jim do politiky někdo pletl. „Od té doby jim chodily výhružné vzkazy, v nichž někteří lidé hrozili násilím," řekl Chamrád.
Odpůrci sdružení Litoměřice II nakonec našli způsob, jak se nepohodlných konkurentů zbavit. Upozornili na chybu při registraci. V ČSSD to chodí tak, že každé nové sdružení musí obeslat všechny stávající buňky na okrese a ty musí oznámit, že záměr založit nové sdružení berou na vědomí. Až pak má vznikající buňka požádat o registraci okresní a krajský výkonný výbor. Některá sdružení ale otálela s odpovědí, proto nová organizace Litoměřic II přeskočila pořadí a požádala krajské vedení strany o registraci ještě dřív, než měla vyjádření ostatních buněk. Jenže stejně postupovala další čtyři sdružení na Litoměřicku a fungují dál. Mezitím se podle starosty Podsedic a exposlance Roberta Kopeckého vytvořila frakce kolem místního sdružení Litoměřice I, která zatoužila po moci a vlivu ve vedení okresu. Chtěla svrhnout okresní výkonný výbor a nahradit ho svými lidmi. Na svou stranu přetáhla další sdružení na Litoměřicku. Podle Chamráda dokonce za úplatu. Situace se vyostřila v červnu před konferencí ČSSD v Litoměřicích, při níž se měli vybírat okresní kandidáti pro krajskou soupisku pro říjnové parlamentní volby.
Důležitou roli sehrálo místní sdružení Oleško. „Z patnácti lidí muselo na schůzi přijít alespoň osm, aby byli usnášeníschopní. Dorazili jen čtyři. Měli svolat další schůzi. Jenže jak jsem pak s hrůzou zjistil, další schůzi nedělali, jen nechali další členy podepsat, jako že na schůzi byli," popsal Kopecký.

Případ Šlégr

Vliv lidí kolem buňky Litoměřice I rostl. Záminkou byla kandidatura hokejisty Jiřího Šlégra, jehož Paroubek prosazoval jako jedničku litoměřické kandidátky. Socialisté kolem Kopeckého a předsedy okresního výkonného výboru Jana Piegla se bránili diktátu Paroubka, nakonec ale s kandidaturou Šlégra svolili. „Je populární a v Litvínově, kde je radním, měl dva tisíce hlasů," vysvětlil Kopecký. „Naši odpůrci to ale vzali tak, že jsme zradili okres, protože jsme podporovali cizího kandidáta z Litvínova a ne někoho z Litoměřická," řekl Kopecký. Piegl kvůli hádkám ukončil okresní konferenci předčasně. Konkurenční skupina si však uspořádala narychlo vlastní konferenci, na které prosadila výměnu okresního vedení, zrušení sdružení Litoměřice II a kandidátku. Na ni byli zapsáni lidé, kteří o kandidatuře vůbec nevěděli. Šlégr nakonec první místo na kandidátce získal v Teplicích díky odstoupení herečky Kateřiny Brožové.

„Schůze nebyla podle stanov"
Staré vedení litoměřické ČSSD proti postupu protivníků protestovalo. Krajská kontrolní komise uznala, že konference neproběhla podle stanov strany, proto byla neplatná a měla by se opakovat. Jenže pak by nebyla platná ani volební kandidátka. O tom v pondělí jednal krajský výkonný výbor. „Máme dvě možnosti. Buď kandidátku nechat, nebo z ní vyškrtat lidi z Litoměřická," řekl předseda severočeské ČSSD Petr Benda. „Ta druhá varianta by mě mrzela," reagoval Paroubek a upozornil,že by tím socialisté přišli o podporu litoměřických voličů. „Nechci, abychom vypadali jako rozhádaná parta, která se neumí dohodnout. Musíme situaci zklidnit, máme sedm týdnů do voleb," dodal. Členové krajského výkonného výboru nakonec přijali kompromis: kandidátka platí a litoměřičtí si až po volbách 24. října uspořádají konferenci, na níž všichni členové zvolí nové vedení. Následně proběhne také nová volba krajského vedení a ústředního výboru. Vyřazení členové sdružení Litoměřice II mohou požádat o nové členství a registraci.

MfD

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz