2024

středa 24. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Václav Vostřák - laureát Ceny města PRO MERITIS

1.3.2012

Narodil se 2. března 1943. O dva roky později se s rodiči přestěhoval do Mšena nad Nisou a za další tři do Jablonce nad Nisou. Vystřídal mnoho zaměstnání. Pracoval v LIAZ, n. p., u Československých cirkusů a varieté v Praze, v Uhelných skladech, v cirkusu PROBST, v okresním stavebním podniku, u komunálních služeb, v JAVOZU či v podniku PAN. V roce 1989 se aktivně zúčastnil jako člen Občanského fóra společenských a politických změn. Později se stal čelenem OH, pak KAN.

Od září 1995 je členem ODS. V komunálních volbách 2006 se stal členem rady města v rozporu s vedením ODS. Po delším jednání z ODS vystoupil na vlastní žádost a bez udání důvodu. Do řad ODS byl opětovně přijat 30. 3. 2010. Celé toto období byl členem klubu ODS v zastupitelstvu.

Po roce 1989 kandidoval zatím ve všech komunálních volbách, dvakrát z 20., jednou ze 17. a jednou z 11. místa. Vždy uspěl a patřil mezi zastupitele s nejvíce získanými hlasy. Sám tvrdí, že neexistují nevolitelná místa, jsou pouze nevolitelní lidé. V březnu letošního roku bude zastupitelem již jednadvacátý rok.

První den letošního roku byl Václav Vostřák vyznamenán Cenou města PRO MERITIS za soustavnou a dlouhodobou činnost, která významně obohacuje veřejný život města. Stal se prvním laureátem této ceny, kterou se město Jablonec rozhodlo od letošního roku pravidelně udělovat.

Smyslem ceny je udělit čestné veřejné ocenění osobám, jež v nejrůznějších oblastech přispěly k rozvoji města a občanského života nebo k dobrému jménu města, a to nezištným a zvláště příkladným způsobem.

Zastupitelstvo v souvislosti s oceněním Václava Vostřáka schválilo výjimku z pravidel pro udílení ceny. Cenu totiž dle pravidel není možné udělit zastupiteli města v době trvání jeho mandátu. Václav Vostřák působí v ZM již od roku 1990 a je služebně nejstarším jabloneckým zastupitelem. „Velice si té ceny vážím, je to nesmírné ocenění mé 21 let trvající práce pro Jablonec, řekl bezprostředně po převzetí ceny v jabloneckém divadle Václav Vostřák.

Dostal jste jako první cenu PRO MERITIS. Napadlo Vás někdy, že Vaše činnost bude podobným způsobem oceněna?

Vůbec ne a přiznám se, že když jsem se dozvěděl, že cenu dostanu, trochu mě to zarazilo, protože nebyla původně určena pro zastupitele ve funkčním období. Zastupitelstvo však schválilo výjimku.

To, že jste ji dostal, je ovšem logickým vyústěním Vaší práce, nemyslíte?

To je otázka. Myslím, že v Jablonci je mnoho osobností, které by si cenu zasloužily. Ale starosta Petr Beitl navrhl jako prvního mě a zastupitelstvo jeho návrh schválilo. Možná je to dáno i tím, že patřím v Jablonci k známým lidem. V práci zastupitele je totiž důležité poslouchat, co lidé říkají, ale nesmí se tím člověk řídit. Rozhoduji se já a neptám se, co mám nebo nemám dělat, ale jejich názor mi není lhostejný. Je mnoho lidí, kteří se ptají, co mají dělat, ale když to neví, tak ať na svých místech nesedí. Vycházím z toho, že je potřeba jednat slušně, aby se nejmenší na konci řady domohl svého práva a aby si nejmocnější a nejvyšší nemohl dělat, co chce.

Jste v zastupitelstvu 21 let, nepomýšlíte na politickou kariéru na jiné úrovni?

Nechci výše. V práci jabloneckého zastupitele vidím svoji prioritu a hranici. Nechci do parlamentu ani senátu. Moje místo je v Jablonci.

Lidé si Vás váží i pro Vaše pevné postoje, je těžké dostát svého slova?

Každý by si měl uvědomit, co říká. Když něco říkám jako já Vostřák, nesu za svá slova zodpovědnost, a proto si za nimi musím stát. Pak něco říkám, třeba jménem města, a potřetí za stranu, jíž jsem členem. Nikdy mi však výrok nikdo nenařídil a nikdy neříkám to, s čím nesouhlasím.

Ohlédnete-li se, z čeho máte jako zastupitel radost a co se naopak nepodařilo?

Každé období má svá plus i mínus. Byla doba, kdy bylo v kase hodně peněz, mohli jsme investovat. Nepovedla se výstavba veřejných záchodků kvůli nevhodnému místu. Dalšími kiksy, které jsme připustili, je železniční zastávka Jablonec střed. To bylo podle mého vyhazování peněz. Stejně tak nedokončená výstavba tzv. velkého bulváru, přesněji ulici 5. května, což se snad v letošním roce povede. A co se podařilo? Když vylezu na radniční věž a podívám se, vidím krásné město, které má opravené domy, je barevné a lidé v něm rádi bydlí. Jsem rád, že zde nevznikají velké stavby, lidé si váží majetku a umí s ním zacházet.

Trápí Vás něco v současné práci zastupitele?

Mám pocit, že mohu ovlivnit mnohem méně věcí než na začátku. Problém je totiž v tom, že statutární úřady přebírají další pravomoci a nás odstrkují. Příkladem je nová porodnice. Děje se to proto, že jim zůstávají peníze a my jsme až na konci řady. Chybí mi zde zásadní odpovědnost toho, kdo co rozhodl. Snadno se tak mohou ztratit prostředky, ale nikdo za to nenese zodpovědnost. Řekne se, stala se chybička, jedeme dál.

Jiří Endler

Citáty:

„Neexistují nevolitelná místa, jsou pouze nevolitelní lidé.

„Když vylezu na radniční věž a podívám se, vidím krásné město, které má opravené domy, je barevné a lidé v něm rádi bydlí. Jsem rád, že zde nevznikají velké stavby, lidé si váží majetku a umí s ním zacházet.
 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz