2024

úterý 23. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Věci veřejné v Liberci bijí na poplach, rozpočet města je paskvil

9.1.2011

Liberecký primátor Korytář čelí další vlně kritiky, tentokrát kvůli rozpočtu města na příští rok. Liberecké Věci veřejné upozorňují, že Korytář porušuje své vlastní předvolební sliby, když peníze na platy svých pěti náměstků bere z prostředků liberecké zoo či divadla.

Liberecký primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec) čelí tvrdému tlaku opozice. Po té, co bylo první pracovní zasedání nově zvolených zastupitelů označováno nejen ze strany opozice, ale také některých médií, přinejmenším za zmatečné, přichází další kritika - tentokrát za schválený rozpočet města na příští rok, který je i přes výrazné škrty všech výdajů, schodkový. O peníze přijde Zoologická zahrada Liberec, divadlo nebo seniorům ve středisku Kontakt.
Schodkový rozpočet šitý horkou jehlou

Zastupitelé schválili rozpočtové výdaje ve výši 1,6 miliardy korun, příjmy budou zhruba o 40 milionů korun nižší. Opoziční zastupitelé z řad ODS, KSČM a Věcí veřejných o rozpočtu říkají, že byl šit horkou jehlou a jako takový bude muset být pravidelně revidován

„V rozpočtu města jsou jednak věcné chyby, jednak dochází k významnému krácení příjmů v celé řadě důležitých položek," řekl Parlamentním listům. cz zastupitel VV v Liberci Petr Černý s tím, že Věci Veřejné navrhovaly rozpočtové provizorium trvajícím do února, v získaném čase mohly být všechny chyby odstraněny.

„Bohužel koaliční zastupitelé tvrdohlavě trvali na schválení rozpočtu a výsledkem je paskvil. Obávám se, že kvůli zajištění řádného chodu města budeme muset každý měsíc projednávat rozpočtová opatření, na základě kterých bude docházet k odstraňování chyb přijatého rozpočtu," varuje Černý.

Primátor Korytář rozpočet brání

Primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec), který stojí v čele koalice čtyř stran, rozpočet brání. Rozpočtové provizorium by podle něj nic nevyřešilo, pouze by oddálilo řešení nejpalčivějších problémů města na pozdější dobu.

Primátor také připomíná, že rozpočet byl připomínkám ze strany občanů zveřejněn 15 dní před jeho schvalováním. „S těmi, co se na nás obrátili, včas jsme jednali a některé položky upravili," říká Korytář pro Parlamentní listy.cz. Rozpočet nevidí jako tragický také proto, že v průběhu roku počítá s jeho dalšími úpravami.

„Úpravy rozpočtu jsou možné i během roku a je velmi pravděpodobné, že se rozpočet ještě upravovat bude, zejména podle toho, jak se budou vyvíjet příjmy, kde jsme se drželi spíše spodní hranice," uzavírá primátor.

Koalice jedná proti vlastním koaličním slibům

Ujištění primátora ovšem opozici nestačí, dokonce se zdá, že první muž města je spíše pro smích. Černý (VV) se podivuje především nad tvrzením, že byl materiál o rozpočtu přístupný na webu města 15 dní před jeho schválením

„Jedna jeho verze visela na webu města k připomínkování občanům, jinou verzi dostal k projednání finanční výbor den před jednáním zastupitelstva a sami předkladatelé navrhli na poslední chvíli další významné změny rozpočtu přímo na jednání," upozorňuje na chyby radních Černý.

Na závěr si Černý neodpustí připomínku, že naplánované škrty jsou v mnoha ohledech v přímém rozporu s programem koaličních stran a předvolebními sliby. „Vedení chce krátit mzdy úředníkům, ale rozšíření počtu náměstků na pět k ukojení mocenských ambicí koaličních stran přijde městskou kasu na více než milion korun ročně. My jsme navrhovali naopak snížit počet náměstků na tři, což by ušetřilo více než dvanáct milionů korun během volebního období, které například ZOO nebo divadlo nutně potřebuje," tepe koaliční vládu opozičník.

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz