2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Velmi úspěšná stávka? A prospěšná!

8.12.2010

Jako neznalec práva nevím, zda protestující nepracovači dostanou za dnešní stávku mzdu. Pokud ne, pak bych byl pro, ať stávkují častěji a hned bude dopad na státní rozpočet velmi pozitivní. Jen stávkujte! Ale vážně. Odborářský šéf prohlásil, že stávka byla úspěšná (co do počtu stávkujících oveček) a byla to převážně stávka vysokoškolsky vzdělaných lidí. To mi vnuklo otázku: když vzdělaní lidé nechápou, že je stát ve finančním srabu a chtějí zachování či zvýšení mezd, pak je zpráva o zadlužení nepravdivá nebo jsou to neskuteční sobci, kteří upřednostňují své zájmy nad zájmy celku. Jako to je opravdu nechám na posouzení čtenáře.


Nerozumím tomu, proč Petr Nečas stále vysvětluje nutnost škrtů. Namístě by bylo referendum: chcete úředníkům, doktorům a ostatním státním zaměstnancům předat? Pokud ano, tak zvyšme DPH na potraviny o 5% a prostředky použijme účelově na mzdy demonstrantů. Pak by to bylo to v pořádku a zdroje tu hned jsou, jak říkával politický nebožtík Špidla. Pokud referendum dopadne negativně, tak nechť vše zůstane při starém.

Podnikám. Ale jaké mám odvolání? Můžu si vyvzdorovat vyšší zisk? Můžu ovlivnit výši daní, které musím odvést a určit, jak s nimi stát naloží? Nemůžu. Mohu jen přihlížet, jak mnou vydělané peníze kasíruje někdo, kdo v životě nesáhl na práci a chodí si pro podporu. Můžu skřípět zuby a sledovat jak se z mých peněz staví předražené stavby a pořizují rekreace pro úředníky ministerstev, nakupují nesmysly a utápějí miliardy v nesmyslných projektech. Proč musím platit akce typu Internet do škol nebo zavádění státních maturit? A co, proboha!, na těch maturitách stojí miliardy?!

No nic, zpátky k odborářům. Žijeme stále v době papírové s obrovitým aparátem. Kdybych měl ve firmě tolik úředníků, tak jsem dávno zkrachoval. Kdyby naše úřady opustila třetina úředníků, tak by ušetřené prostředky bohatě pokryly mzdové nároky. Ale samozřejmě by to chtělo také likvidaci poloviny lejster, která zbytečně zatěžují úřady a nemají jiného smyslu, než vytvářet práci pro nadbytečnou armádu bílých límečků. Dnes máme na území desetimiliónové republiky 121 ústavů a 10 099 úřadů. Ale například ve výčtu je sociální zabezpečení jako jeden úřad, jenomže v každém okresním městě je činžák plný úředníků. Kromě této správy máme v každém městě s rozšířenou působností pracovní úřad a sociální odbor příslušné radnice. Všechny zmiňované instituce dělají velmi podobnou činnost a v každé dře do úmoru armáda úředníků. Vím, že v tomto momentě mne každý obviní (poprávu) z populismu. Proto také netvrdím, že by měla nastat revoluce a šmahem zlikvidovat úřady hlava nehlava. Jen se domnívám, že je naše byrokracie vskutku přebujelá a redukce by byla velice potřebná. Například náměstek policejního prezidenta řekl, že u nás připadá jeden policista na 240 lidí, zatímco v ostatních státech připadá na jednoho policistu až 400 lidí. Zakopaný pes je v organizaci policie, dodává náměstek a já vřele souhlasím. Ovšem stejně bychom mohli pochybovat o nutnosti početné armády a Gripenů ( to už jsem v jiném soudku, či spíše sudu bezedném). Škodolibý cynik by jistě řekl, že na to naše zdvíhání hraničních závor armádu nepotřebujeme vůbec, ale my už dnes víme, že na hranicích žádné závory nejsou...

Nicméně vrátím se k původní otázce: opravdu chceme živit tu armádu za cenu zdražení? Nebo snad chceme pád na ústa jako Řekové, Irové, Portugalci...? Myslím, že nikoliv. Pokud by ve státní správě nastala skutečná reforma a byl jen nezbytný počet policistů, lékařů, úředníků, učitelů a podobně, pak by i výše jejich mzdy odpovídaly slušnému průměru a nedocházelo by k takovýmto hloupým demonstracím ( i když...). A dále by bylo namístě srovnat výši platů těchto skupin, politiků, soudců a všech, kdo jsou placeni z veřejných prostředků násobky mzdových průměrů, ovšem zaměstnanců do hranice středního managementu. Tedy nikoliv těch, kteří berou několika set tisícové platy, ale průměr běžného pracujícího. Ne stylem, že já zbaštím celé prase, manželce nechám ocásek a pak řeknu, že jsme snědli v průměru každý půl vepříka.

Tak přátelé, vzhůru na náměstí a když nemůžete demonstrovat, tak tam pod stromečkem alespoň napište Ježíškovi přání za vyšší mzdu a mnoho zdravého rozumu.

Celý článek ZDE
 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz