2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Vláda Liberce teď páchá politickou sebevraždu

9.3.2011

Jako temná voda z protržené přehrady na Desné se hrnou problémy a kritika na libereckou koalici poté, co uběhlo sto dní její vlády. Pozoruhodné na tragikomické situaci ve vedení města je, že kritika primátora Jana Korytáře a jeho družiny neplyne z opozičních lavic, jak je běžné na celém světě, ale od koaličních partnerů.
Co se na radnici děje? Proč se koalice nemůže dohodnout ani na tom, jaký je den? Komu ku prospěchu (qui bono)? Odpovědi na tyto otázky mohou vnést do přítmí radnice alespoň trochu světla.

Co se děje v liberecké koalici

To se dá jen odhadovat, neboť z ní vycházejí diametrální informace. „Měli byste si zvyknout, že z radnice budou vycházet stále častěji zcela rozdílné informace,“ řekl novinářům ekonomický náměstek Jaromír Baxa, který připustil, že to může být taková hromadná sebevražda. Jak to v koalici funguje, může posloužit tento příklad. Primátor Korytář (Změna pro Liberec) vyzval partnery, aby uspořádali tiskovou konferenci ke sto dnům své vlády. Tři zbývající strany to odmítly, a proto si primátor a jeho lidé udělali setkání s novináři sami. Poté se ozval náměstek primátora Jiří Šolc (Liberec občanům) v silně kritickém rozhovoru pro web Týden v Libereckém kraji řekl: „Já jsem na tiskové konferenci nebyl, což je věc, která mi připadá zvláštní. Já myslím, že bychom měli věci prezentovat spolu v rámci koalice. My jsme byli na tiskové konferenci ve středu po radě města, Změna si ji udělala sama ve čtvrtek. To o mnohém napovídá.“
Opravdu to o mnohém vypovídá. Jiří Šolc byl na tiskovou konferenci pozván, odmítl ji a pak se divil, že na ní nebyl. Podobné polopravdy a útoky se uvnitř koalice objevují stále častěji. Je zvláštní, že si některé záležitosti nevyříkají při denních poradách.
Proč se třeba Jiří Šolc ptá na pracovní smlouvy nového tiskového mluvčího přes média, když se může zvednout a jít se dotázat do vedlejší kanceláře. Zřejmě proto, že by při tom nebyl vidět. „My, jako vedení města jsme o těchto smlouvách vůbec nebyli informováni, absolutně ne. Zaměstnávání svých přívrženců na základě takových smluv, to je klientelismus v přímém přenosu,“ řekl na webu Týden v Libereckém kraji, patřícímu firmě Genus Plus, která má stejného majitele jako Syner. Ostatně, o něm bude ještě řeč.

Čtěte také: Liberec vybral dodavatele stamilionových projektů, zatím je tajíNení změna jako změna

 

Otázka, proč se koalice nemůže dohodnout, je kardinální, a proto se musíme vrátit zpátky. Všechny strany, mimo ODS, šly do voleb s hesly, v nichž dominovalo slovo změna. Dovolím si tvrdit, že na
počátku dnešní koaliční roztržky stálo včerejší volání po změně.

Jaké změny měla asi na mysli sociální demokracie, která se dnes zuby nehty brání tomu, aby se ze skříní magistrátu vyndávali kostlivci, které tam zanechala ČSSD za osm let koaličního vládnutí s ODS?
O jaké změně mluvilo sdružení Liberec občanům v čele s Jiřím Šolcem, když jejich jediná viditelná snaha byla rychle vybrat a schválit vítěze na dostavbu bazénu a lázní?
„Byly to fámy, že jsou obě stavby předraženy o osmdesát milionů korun,“ oznámil Jiří Šolc po ukončení výběrového řízení. Již před tím se ovšem nechal uvnitř koalice slyšet, že je třeba rychle rozhodnout, aby město o peníze z EU nepřišlo. Že mu nevadí, kdyby to mělo stát o sto milionů víc. Jakoby člověk slyšel hlasy z minulosti.
Jak se prozatím z chování koaličních partnerů zdá, jediným, kdo chce opravdovou změnu, je Korytářova Změna pro Liberec. Ostatní o nich zřejmě jen před volbami mluvili, protože na to voliči slyšeli.
Není náhodou, že Jiří Šolc si k vyhlášení války vybral webové stránky fakticky patřící firmě Syner, která se přihlásila do obou výběrových řízení. Jedno údajně vyhrála. Jako bychom se vraceli v kruhu. Město Liberec bylo za Jiří Kittnera přejmenováno na Synerov. Lidé, kteří hlásili změny a chtěli Liberec od všemožných přívlastků očistit (nejzkorumpovanější město v ČR), dělají dnes všechno proto, aby lidé na jejich předvolební sliby zapomněli. Jsou na nejlepší cestě.

***

„Měli byste si zvyknout, že z radnice budou vycházet stále častěji rozdílné informace.“ Jaromír Baxa, náměstek primátora

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz