2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Volby bude vyhrávat internet

25.5.2009

Edvard Kožušník, kandidát ODS do eurovoleb, nemá billboardy, loví po „obamovsku“ voliče například na Facebooku

Jedním z nováčků ODS v kampani do Evropského parlamentu je Edvard Kožušník, spolupracovník šéfa Senátu Přemysla Sobotky. Kožušníkova kampaň se výrazně liší od dalších kandidátů. Vsadil hlavně na internet. Jak to funguje? Na to odpovídá v rozhovoru pro MF DNES.

* Na rozhovor jste přijel na kole. To objíždíte celou republiku v kampani před eurovolbami?

Mnozí to tak vnímají. Pocházím z menšího města, z Olomouce, tam jezdí na kole každý. A v Praze se tak přepravuji do práce. Je to elektrické kolo, takže mohu jezdit i v obleku. Nemusím šlapat.

* Není to jen předvádění se před volbami?

Dělám to léta. Ale jen v létě.

* Souvisí to s jedním z vašich volebních hesel „Volte modře, jezděte zeleně“?

Určitě. V rámci kampaně si to kolo chtějí lidé i vyzkoušet.

* Kampaň ODS je rozdílná od ČSSD. Sociální demokraté ji mají nalinkovanou pro všechny, u občanských demokratů se zdá, že každý z kandidátů dělá něco jiného. Proč?

Na rozdíl od voleb do Sněmovny jsou tyto volby unikátní, protože mi může dát hlas občan na kterémkoli místě republiky. Jednotlivý kandidát může proto daleko snadněji přeskočit ostatní pomocí preferenčních hlasů, pokud má dobrou kampaň. Myslím si, že to bude i můj případ. To si dost věříte, uvidíme, jak dopadnete. V čem se ta vaše kampaň liší od jiných? Nemám kromě Liberecka žádné billboardy. Nevěřím tomu, že účinkují. Zaměřil jsem se hlavně na kampaň pomocí internetu.

* Kdysi jste napsal knihu Průvodce online kampaněmi. Tou se řídíte?

Ne. Ta publikace vznikla v letech 2004 a 2005 a je zastaralá. Internet se mezitím změnil a stal se budoucností politického marketingu.

* Mohl by internet v budoucnosti rozhodnout volby?

Budu rád, když už za dva týdny rozhodne o mně. Vedu vlastně vůbec první reálnou internetovou volební kampaň v České republice.

* Jaké máte ohlasy?

Veskrze pozitivní. Získal jsem pomocí netu kolem 2 500 příznivců, kteří mi pomáhají organizovat kampaň. Jsou ochotní vylepovat plakáty či je nosit do schránek. Co je to za lidi? Většinou ve věku 18 až 35 let a ze šedesáti procent ženy. Ty tráví na internetu více času než muži.

* Znamená to, že internet stále více ovlivňuje politiku?

Internet je jen prostředkem pro prosazení programu. Ale už polovina populace k němu má přístup, takže politiku samozřejmě ovlivňuje. Čím dál více. Viděli jsme to nedávno při volbě amerického prezidenta, když Barack Obama oslovil pomocí sítě miliony mladých prvovoličů.

* Jen jestli nejsou ti vaši podporovatelé v podstatě fiktivní osoby, které něco naťukají anonymně do počítače a pak neudělají nic.

Uvidíme už za několik dní po volbách do Evropského parlamentu. Jenže já se v rámci kampaně s těmi lidmi, kteří si mě našli sami na internetu, přímo potkávám, nejsou to virtuální bytosti. Když někam jedu na mítink, tak je ještě oslovím esemeskovou pozvánkou. Ti lidé se tam poznávají vzájemně, je to pokračování systému sociálních sítí, jak jej známe z populárního Facebooku.

* Dá se očekávat, že v říjnových sněmovních volbách se projeví síla internetu ještě ve větší míře?

Jsem o tom přesvědčený. V rámci ODS vznikl takzvaný modrý tým, ten funguje na internetu a už je to příprava na podzimní volby. My do toho přes internet půjdeme. Zda ostatní strany, to nevím.

* Dalším vaším předvolebním heslem je k. o. spolupráci s komunisty. To se mi zdá v porovnání s internetovou kampaní vyčpělé a léta se opakující. Tím oslovujete koho?

Není to nic nového, ale má smysl to říkat a opakovat. Některé strany připouštějí spolupráci s komunisty, my ji zásadně odmítáme. Vždyť existují případy z několika regionů, kde členové ODS na místní úrovni spolupracují s komunisty. To vám nevadí? Je to tak, ale mně to vadí. Osobně ani nevěřím, že existují nějací mladí progresivní komunisté. Ideologie KSČM je extrémní a škodlivá.

* Zajímavý názor razíte v kampani i na koncesionářské poplatky, které lidé platí České televizi a Českému rozhlasu. Požadujete jejich zrušení. Jak by pak byly tyto organizace financovány?

To přece nejsou poplatky, ale výpalné! Domácnost platí 2 160 korun ročně. Samotné koncesionářské poplatky jsou velmi nestandardním způsobem zdanění. Senát už jedná o návrhu na zrušení poplatků. Nenavrhujeme privatizovat ČT a ČRo ani nikdo z politiků nemíní ovlivňovat to, co se bude vysílat. Jde nám o to, že výběr poplatků je velmi neefektivní. My navrhujeme těmto organizacím přímou platbu ze státního rozpočtu z výběru daně z přidané hodnoty. Platbu domácností bych úplně zrušil.

* Znamená to zvýšení některé daně?

Ne. Měly by se najít peníze v rozpočtu a jinde ušetřit.

* Když budou Česká televize a Český rozhlas zcela závislé na politickém rozhodnutí o rozpočtu, bude se jejich nezávislost zachovávat ještě náročněji.

Byla by zachována naprosto stejně, jak je to dnes. Mimochodem, to co navrhuji, už běží v osmi zemích Evropské unie.

* Zdá se mi to nereálné. Po zrušení poplatků přijde doba krize a nedostatku peněz a televize a rozhlas budou muset kdeco rušit.

Nevěřím tomu. Redaktorka České televize mi říkala, že oni žádnou krizi ani teď nepociťují, protože mají zajištěný stálý příjem od občanů. Takže občan šetřit musí a Česká televize nikoli. Odmítám to!

* Měla by Česká televize vysílat reklamu?

Dnes slouží peníze z reklamy na digitalizaci. Jenže ta příští rok skončí. Ať se spojí otázka reklamy s celkovým řešením financování. Zrušení poplatků by pomohlo i malým podnikatelům, kteří mají penziony, hotýlky či restaurace. Pokud mají několik televizí, tak musí nesmyslně platit za každý přístroj.

* Jedno z dalších vašich témat je zavedení přímé volby. Myslíte hlasování o prezidentovi státu?

Přímá volba se bude v budoucnosti vkrádat do našeho systému zespoda. Na malých obcích a ve městech se objevují referenda, tedy přímá demokracie. Jejich odpůrci říkají, že to je drahá záležitost, ale díky elektronizaci se podobné kroky a hlasování zlevňují. Zaveďme elektronické způsoby hlasování a bude to vyřešeno.

* Myslíte si, že máme už nakročeno k elektronickému hlasování ve volbách? V některých zemích se to už stalo.

Před patnácti lety nikdo nevěřil, že se na televizi budeme dívat přes internet. Za dva tři roky se elektronických voleb nedočkáme, ale za takových deset let by tomohlo být velmi reálné. Už je čas začít se tím vážně zabývat.

* Někteří odborníci tvrdí, že elektronické hlasování by přimělo více lidí k účasti ve volbách. Prostě by z domova stiskli párkrát tlačítko na klávesnici. Také jste o tom přesvědčen?

Vidím to už v této kampani do Evropského parlamentu. Mnoho lidí by volilo, ale nechce se jim z domova. Přes počítač by to měli daleko jednodušší.

* Už jsem se ptal, zda chcete i přímou volbu prezidenta. Odpovězte mi.

Osobně ji prosazuji.

* Jenže z politických stran se k ní nejvíc rezervovaně chová právě vaše ODS.

Nemusíme mít přece stejný názor na všechno, to by bylo nezdravé. Nevšiml jsem si, že by ODS zakazovala nějaké názory svých členů.

* Našli by rozhádaní občanští demokraté vůbec společného kandidáta pro přímou volbu?

Vedu iniciativu eStat.cz a už několikrát jsme podobnou otázku řešili. Přímá volba je naprosto legitimním požadavkem, i když si dovolím tvrdit, že za necelé čtyři roky bude opět volba nepřímá. Sněmovnou už sice prošel skoro jednohlasně zákon o přímé volbě, ale je tam jeden zásadní otazník, který nekomentovali ani novináři. Neexistuje prováděcí zákon volby prezidenta. V momentě, kdy by zákon o přímé volbě nakonec prošel celým legislativním cyklem a Václav Klaus by nemohl z nějakého důvodu vykonávat svůj mandát, tak jsme v problémech. Nevěděli bychom, jak máme zvolit přímou volbou hlavu státu. A prováděcí zákon k přímé volbě, to je na několikaletou diskusi. Někteří politici v tom trochu matou veřejnost.

* Chápu to tak, že se přímé volby prezidenta tak brzy nedočkáme...

V této souvislosti mě mrzí, že se mi nepodařilo před více než rokem prosadit můj soukromý názor, aby ODS našla jiného kandidáta, a ten by měl dokonce větší podporu než stávající prezident.

* Moment, říkáte, že měl být vybrán ODS někdo jiný než Václav Klaus. Kdo tedy?

Václavem Klausem jsem zklamaný. Měl jsem možnost pomáhat jeho zvolení. On vždy deklaroval, že bude nestranický, jenže to se dokonce ani v přístupu k ODS neděje. Nesměřuje sice k „lukašenkizaci“ prezidentského úřadu, ale provádí přízemní podporu jedné malé strany, o které si myslí, že prosazuje jeho myšlenky.

* Kterou stranu myslíte? Klaus žádnou stranu veřejně nepodpořil.

Je to Strana svobodných občanů Petra Macha.

* Opakuji, že Klaus ji veřejně nepodpořil.

Nemám stejný pocit jako vy. Jsem Klausem zklamaný. Ukazuje se, že předseda Topolánek neudělal dobře, když Klause opět prosazoval do funkce prezidenta. Přitom už tehdy existoval jiný relevantní kandidát. Už jsem se na jméno toho kandidáta ptal. Zamluvil jste to. Kdo to je? Přemysl Sobotka, předseda Senátu. Ten by získal podporu už v prvním či druhém kole. Rozhodl se ale nekandidovat.

* Neříkáte to pouze proto, že s Přemyslem Sobotkou dlouhé roky úzce spolupracujete?

Říkám to právě proto.

* V jedné ze svých odpovědí jste zmínil eStat.cz. Ten prosazuje zajímavé věci, jako je odbourávání nadbytečné byrokracie a nové přístupy k vládnutí, to vše opět za využití nejmodernějších technologií a internetu. Co to je vlastně za organizaci?

Občanské sdružení. V zahraničí se tomu říká think tank. Jsem koordinátor sdružení.

* Souvisí to s jedním z vašich dalších předvolebních hesel „K. o. byrokracii“?

Bezesporu. Byrokracie je celoevropské téma, které vyvolává problémy ve všech zemích Evropské unie. Věnuji se mu více než pět let. eStat. cz je unikátní organizace, která se jasně vymezuje k tomu, jak se čerpají státní prostředky.

* Jak jsem viděl, tak některé vaše návrhy si vzala za své i bývalá vláda Mirka Topolánka.

Ano, například Czech Pointy, které občané už využívají, jsou náš projekt. Ale jednu velkou a zcela zásadní věc Topolánkova vláda neprosadila - a to je reforma české administrativy. Byrokracie naopak posiluje. Každá vláda od listopadu 1989 o tom hovoří, ale výsledek je tristní.

* Řekněte konkrétně, jak byste to řešil? Je jednoduché něco kritizovat, ale efektivních návrhů je už méně.

Jde především o efektivitu státní správy. Máme spočítáno a ověřeno, že by bylo například lepší, aby stát některou agendu vůbec nevykonával. Prostě by se škrtla. Dokonce se stává, že elektronizací se některé agendy prodražují, ne zlevňují.

* Co byste škrtl a zrušil?

Odhady hovoří o ušetření minimálně 10 miliard korun ročně. Naše projekty k restrukturalizaci úřadů dostávají všichni předsedové parlamentních stran. Kdyby přikročili k některým opatřením, tak se mohlo ušetřit už dávno. Šetření se musí týkat zejména efektivnějšího fungování byrokracie, nevykonávat některé práce zdvojeně i ztrojeně. My jsme ve věci úřadování v soukolí systému, který zavedla Marie Terezie a její syn Josef II.

* Možná vláda Jana Fischera bude na vaše návrhy slyšet, protože chce vehementně šetřit.

Jsem rád, že Jan Fischer je už léta pravidelným návštěvníkem našich akcí. On ví, o čem hovořím.

* Ještě tomu pořád nerozumím. Máme u nás moc úředníků, kteří málo pracují? Tam se dá ušetřit?

I tam. Ale důležitější je, aby byly některé agendy zrušeny. Prostě je nedělat. Zatímco soukromé firmy a domácnosti vědí, kolik je stojí jeden zaměstnanec nebo jak drahý je provoz rodiny, my nevíme, kolik nás jako stát stojí úřadování. Nikdo to pořádně neřeší. Nevidím důvod, proč by každé ministerstvo mělo mít své útvary, které zvlášť pro ně nakupují kancelářský papír, zvlášť dělají výběrová řízení na služby a podobně.

* To by znamenalo propouštění a to se ve státní správě děje jen zřídka a obtížně. Vás asi nemají někteří úředníci rádi, že?

Je mi jedno, zda mě mají rádi. Jistěže se musí mnoho lidí propustit, to se šetřením souvisí. Když ušetříme peníze v rámci jakékoli aktivity, tak část z nich můžeme vložit zpět do kvalitních lidí, kteří zůstanou. Tím vytvoříme podmínky pro efektivní byrokracii.

* A kam byste investoval další ušetřené peníze?

Do dětí. Do naší budoucnosti. Jako malá země se musíme v současném světě ohánět více než velké země.

* Začali jsme u vašeho kola, tak u něj i skončíme. Dá se na něm, myslím to obrazně, dojet až do Evropského parlamentu?

Pokud mě občané zvolí, tak slibuji, že na svém kole 8. června vyrazím a do tří čtyř dnů dojedu až do toho Bruselu.

***

* Edvard Kožušník Narodil se 30. ledna 1971 v Olomouci. Studoval filozofickou fakultu v Olomouci a pak Vysokou školu ekonomickou v Praze, ale ani jedno studium nedokončil. Nyní navštěvuje Vysokou školu mezinárodních a veřejných vztahů. Hovoří španělsky, anglicky, bulharsky, rusky a německy. Jeho manželka je Španělka, mají spolu dvě děti, syna a dceru.
 

VILIAM BUCHERT - SOBOTNÍ ROZHOVOR MFDNES

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz