2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Výstava k 100. výročí Československých legií putuje do Liberce

14.1.2014

    Letos uplyne sto let od vzniku Československých legií, proto se místopředseda Evropského parlamentu Ing. Oldřich Vlasák rozhodl uspořádat výstavu připomínající hlavní události spojené se zahraničními čs. vojsky, které významně přispěly k formování českého a slovenského národa a předcházely vzniku československého státu.

 

   Významné výročí si připomínáme nejen v České a Slovenské republice, ale i v rámci Evropské unie, to byl také pro Ing. Vlasáka podnět k zahájení první ze série řady výstav „100 let Československých legií“ v závěru loňského roku právě v Evropském parlamentu ve Štrasburku.

   Expozice výtvarníků Jana a Sabiny Kratochvilových, kteří ve spolupráci s exulanty a Úřadem pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu vybudovali v Brně „Muzeum českého a slovenského exilu 20. století“, obsahuje zajímavé informace pro všechny, kteří se s tímto obdobím vzniku naší první samostatné republiky dosud setkávali jen sporadicky.

   Zmíněná expozice byla ze Štrasburku převezena do České republiky a pod záštitou místopředsedy Senátu PČR MUDr. Přemysla Sobotky bude vystavena od 7. do 19. února 2014 v historických prostorách Senátu Parlamentu České republiky. Ze Senátu PČR poputuje expozice do Liberce, kde bude vystavena od 21. do 27. února 2014 v Krajské vědecké knihovně. Výstava se zde koná pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky.    

 

    „Minulé století bylo po všech stránkách velice hektické, historické události předurčily další vývoj našeho státu i celé Evropy. Počátek 21. století s sebou tedy nese významná výročí, jejichž připomenutí je nezbytné pro další existenci našeho národa a jeho demokratický vývoj. V roce 2008 uplynulo 90 let od vzniku Československé republiky, rok 2014 je významný pro počátek Československých legií.  Ty vznikaly v Rusku, Itálii a Francii v období 1. světové války z řad Čechů a Slováků, kteří žili v zahraničí nebo přeběhli v průběhu války na druhou stranu fronty. V zahraničí tito vojáci tvořili samostatné jednotky, bojující za svoji suverenitu na straně Dohody,“ připomněl historické události Oldřich Vlasák.

   Z Liberce se výstava přesune do Mladé Boleslavi, dále ji budou moci lidé zhlédnout například v Karlových Varech, Plzni, Novém Bydžově, Olomouci, Pardubicích či v Hradci Králové.  Realizace výstavy 100 let Československých legií by se měla uskutečnit v červnu 2014 také v prostorách Slovenské národní rady. 

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz