2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Weberová (ODS): Doživotní imunita je přežitek

15.2.2013

 Poslanci odhlasovali změnu Ústavy, která omezuje trestněprávní procesní imunitu pouze na dobu trvání mandátu poslance a senátora. Návrh na omezení imunity předložili spolu se zástupci dalších stran poslanci ODS. Obdobná úprava se týká i soudců Ústavního soudu. O návrhu hlasovali poslanci v tomto volebním období již po druhé, v prvním případě, kdy se návrh týkal i přestupkové imunity, s ním nesouhlasil Senát.

„Věřím, že Senát tentokrát zrušení doživotní imunity schválí. Je to v moderních ústavních systémech přežitek, rarita neobvyklá i v porovnání s jinými evropskými zeměmi,“ uvedla poslankyně ODS a členka ústavně právního výboru Ivana Weberová. „Doživotní imunita zákonodárcům úkryt před spravedlností neposkytovala, protože Poslanecká sněmovna s vydáním zákonodárce k trestnímu stíhání zpravidla souhlasila. Pokud by se nyní rozhodla například z důvodu podezření na politický motiv trestního stíhání rozhodnout poslance či senátora nevydat, trestní řízení bude automaticky pokračovat po skončení jeho mandátu. Imunita omezená na dobu výkonu mandátu nebude vnímána jako osobní privilegium poslance, ale bude skutečně naplňovat svůj původní cíl, kterým je ochrana zákonodárného sboru jako celku před politickými zásahy exekutivy,“ říká poslankyně.

„Omezení imunity je také logickou reakcí na zavedení přímé volby prezidenta, kterému byla imunita v této souvislosti také omezena. Bylo by zvláštní, aby členové parlamentu měli vyšší ústavní ochranu než prezident, dodává Weberová.

Návrh ústavní změny nyní míří do Senátu, kde ho musí podpořit tři pětiny přítomných senátorů.

Zdroj: Parlamentní listy

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz