2024

čtvrtek 28. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Za Balvínovu čistku v ND by měl nést odpovědnost i Zeman, říká Němcová

2.8.2013

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová kritizuje čtvrteční odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana. Podle ní krok ministra kultury Jiřího Balvína ukazuje na nekompetentnost úřednického kabinetu, za kterou by měl nést odpovědnost i prezident Zeman. Němcová kvůli probíhajícím čistkám zvažuje, že se nezúčastní jednání s premiérem Rusnokem, který chce ODS přesvědčit k podpoře své vlády.

"Mě to rozčílilo a šokovalo. Je to strašně nekompetentní rozhodnutí a vůbec nechápu, o co se pan ministr opírá. Argument, že se mu nezdá způsob, jakým byl pan ředitel Burian vybrán, ten nekulhá na jednu, ale na obě nohy," řekla iDNES.cz Němcová.

Podle ní by Balvín Jana Buriana nemohl odvolat ani pro neuspokojivé výsledky, protože nový šéf Národního divadla byl ve funkci pouhý den. "Nemohl udělat jediné špatné rozhodnutí, nemůže za ním být špatná sezona, nemůže mít v nepořádku finance," pokračuje místopředsedkyně ODS.

Úřednický ministr kultury uvedl, že odvolání Buriana není osobním krokem, ale že jde o jeho celkový postoj v obsazování vedení institucí jakými jsou Národní divadlo, Národní galerie nebo Česká filharmonie. "Jejich šéfy musí najít standardní široké výběrové řízení. V případě ND ho vypíšu do konce srpna a bude naprosto otevřené a pod dohledem odborné veřejnosti," prohlásil Balvín (o odvolání Buriana se dočtete zde).

Odvolání ředitele v době divadelních prázdnin však může podle Němcové "zlatou kapličku" maximálně rozhodit. A to i vzhledem k tomu, že Národní divadlo bude od začátku nové sezony spojeno s Národní operou Praha a na tento krok se několik měsíců připravovalo. Spojování připravoval právě Burian, a to už od ledna.

Balvín navíc po odvolání nevyloučil, že by podobný osud, jako Buriana, mohl potkat i ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. "Tam jsem ještě neabsolvoval všechny schůzky. To uvidíme. Nevylučuji, že ho odvolám," řekl Balvín v České televizi.

Nedůvěra k Rusnokovi v ODS ještě zesílila
Balvínův krok navíc posílil odpor ODS k Rusnokově "prezidentské" vládě. "Ukazuje to za prvé odbornou úroveň této vlády a za druhé to ukazuje tu neodpovědnost, kdy v době, kdy ještě nezískali důvěru Sněmovny, tak dělají kroky, které premiér Rusnok v úvodu ohlásil, že nebudou dělat," upozorňuje kandidátka ODS na předsedkyni vlády.

"Ta nedůvěra, která byla k tomu, co chtějí dělat programově, tak k osobám, které zasedly do ministerských křesel, se jenom děním okolo ministerstva kultury, na které premiér vůbec nereaguje a dělá, že se ho to vůbec netýká, posílila," dodala Němcová, s tím, že by odpovědnost měl nést i prezident Miloš Zeman.

Jako ztrátu času vnímá předsedkyně Poslanecké sněmovny i to, aby se s Rusnokem sešel poslanecký klub ODS. "My se o tom ještě budeme bavit, ale můj názor je, že bychom se s ním scházet neměli. Nevidím, o čem bychom s panem předsedou mohli jednat," uzavřela Němcová.

Autor: klm
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/nemcova-kritizuje-odvolani-reditele-narodniho-divadla-pg0-/domaci.aspx?c=A130801_184746_domaci_klm 

 

Zdroj: iDnes.cz

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz