2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Zraněný Samaritán

8.4.2016

 Motto: Být exulantem, je strašnější než smrt.                                                                                                             Nazim Hikmet

           Příběh o milosrdném Samaritánovi všichni znají. Díky tomuto  podobenství se dnes Evropané snaží pomáhat slabým a bezmocným. Stejným způsobem byli motivování členové Nadačního fondu Generace 21. Jako křesťané chtěli pomoci jiným křesťanům z Íráku. Ve volném čase sháněli peníze, vyjednávali s úřady, zajistili přesun jejich rodin z uprchlických táborů v Libanonu do České republiky.
         Ti lidé, kteří pomáhali a dodnes pomáhají, nejsou žádní boháči. Ze svých skromných možností vybudovali to nejlepší, co v našich podmínkách mohli. Dělali to často navzdory svému okolí, které je nechápalo a nepodporovalo. A najednou přišla studená sprcha. Lidé, kterým chtěli pomoci, jejich pomoc nepřijali. Část Iráčanů odjela do Německa, část se vrací do Íráku. Vrhlo to špatně světlo na ně i na jejich pomocníky. Současně to do světa vyslalo několik falešných signálů, které se krutě nevyplatí:
  1. Signál o nevděčnosti křesťanských uprchlíku z Iráku.
  2. Signál o tom, že v Iráku to tedy asi nebude tak zlé, když se tam vracejí.
  3. Signál o tom, že neutíkali ze strachu o život, ale z touhy  po blahobytu.
  4. Signál o jejich netrpělivosti, iracionálnosti a zmatenosti.
          Pro naši vládu a české xenofoby to vyslalo jasný signál o tom, že bychom se při pomoci uprchlíkům neměli příště snažit. Pro celý svět to vyslalo signál, že Česká republika je natolik špatná, že tam ani ohrožení uprchlíci z válečných oblastí nejsou schopni vydržet.
          V této chvíli se musíme zastat především všech členů Nadačního fondu Generace 21. Tito lidé se snaží naplnit morální odkaz Evropy v duchu nejlepších tradic humanismu a nezištné pomoci. Na těchto ideálech byla Evropa vystavěna, díky těmto ideálům trvá. Oni nejsou blázni, ale skuteční gentlemani 21 století. Oni naplnili odkaz Nicholase Wintona a dalších odvážných Evropanů. Není jejich vinou, že uprchlíci nepřijímají jejich pomoc. Oni, v roli milosrdného Samaritána nám všem dnes ukázali, že Samaritán může být také zraněný, unavený, podvedený.
          Turecký exulant Nazim Hikmet , který zemřel v ruském exilu, při návštěvě Prahy napsal báseň, kterou zakončil povzdechem: „Být exulantem, je strašnější než smrt.“  Ano, je to těžké, být přesazen a začínat  od nuly v cizí zemi v cizí kultuře. Přišel však čas, přestat se litovat a vžít se trochu do problémů hostitele: „Snažit se naučit jazyk, přijmout vlastní chudobu jako východisko k úsilí, snažit se pochopit novou společnost s její kulturou. Neurážet se, trpělivě žít ze dne na den a usilovat o své začlenění do nové společnosti. Tak, aby jednou spolu s námi mohli zpívat slova hymny: „A to je ta země česká, země česká, domov můj, země česká, domov můj“.

Mgr. Petr Židek, MPA, člen RR ODS Libereckého kraje

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz