2024

sobota 20. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Zubová: Tričko „Nejsem Paroubkův hlas“ zůstane ve skříni

9.7.2009

 

Olga Zubová obsadila páté místo kandidátky pražské sociální demokracie. Bývalá členka Strany zelených už v ČSSD jednou byla, odešla prý kvůli odklonu strany moc doleva. Teď, po vyloučení ze SZ, vede Demokratickou stranu zelených. "Nejsem přeběhlík, neměním dres," tvrdí přesto v rozhovoru pro iDNES.cz.

Máte ještě doma zelené tričko s nápisem Nejsem Paroubkův hlas? Co s ním budete dělat?
Mám. A mám taky tričko nejsem Čunkův hlas, mám i další trička, to byly ty happeningy zelených... Vím, že se to tričko dává do souvislosti s kandidaturou. Ale bylo použité v situaci, kdy se sestavovala vláda. Novináři na nás naléhali, jestli to nebudeme my, kdo se spojí s ČSSD, tak jsme chtěli dát nějakou jasnou odpověď. Tohle tričko mám ve skříni a tam zůstane.

Nebojíte se, že vás voliči budou přece jen vnímat jako přeběhlíka? Že si vás lidé bez ohledu na argumenty zaškatulkují jako "tu, která potopila vládu"?
Pokud v tom nebudete jako média pomáhat, tak se toho nebojím. Nepřecházím ze strany do strany. Ze Strany zelených jsem byla vyloučena za prosazování zeleného programu a za odlišný názor. A jsem opět v zelené straně, byť má před jménem slovo demokratická. Neměním dres.

Co hodláte nabídnout - jako zelená politička - typickým voličům socialistů?
Programy zelených a sociální demokracie se protínají v hodně bodech. Pan Hulínský si od mé kandidatury slibuje oživení politiky sociální demokracie, to je pro mě pocta. Věřím, že naši odborníci spolu dokážou pracovat na pěkné kampani. Co konkrétního nabídneme, bych ještě teď neříkala. Hulínský je na dovolené, dohodli jsme se, že to představíme spolu.

Socialisté mají i některá témata, která s představou zelené politiky moc dohromady nejdou. Třeba plánovanou dostavbu Temelína a modernizaci Dukovan. Zeleným přitom jádro moc nevoní.
V tom máme poněkud posunutý názor od Strany zelených, naši odborníci nejsou tak kategoricky proti. Myslím, že i v SZ byli lidé, kteří se k tomu stavěli různě.


Pokud by Sněmovna hlasovala třeba o rozšiřování a modernizaci jaderných elektráren, jak byste tedy hlasovala?
Záleželo by na tom, jaké stanovisko by zaujala DSZ.

A pokud by to ČSSD vyhlásila jako závazné hlasování?
To by záleželo na tom, jestli bych byla členkou poslaneckého klubu ČSSD.

Lidé si mě a novou stranu ještě trochu pletou
Projekt Demokratické strany zelených teď působí dost neživým dojmem. Předsedkyní jste se stala už někdy před dvěma týdny, ale web to zatím nezaregistroval. Taky tam není nic v rubrice plánované události.
Máte pravdu, už mě na to někdo upozornil. Je to z technických důvodů a personálních kapacit. Vznikla situace, kterou jsme nečekali.

Víte, co je třeba udělat jinak, proč miliony pana Soukupa (podnikatele a hlavního mecenáše) v eurovolbách nezabraly? DSZ vynaložila v kampani suverénně nejvíc peněz v přepočtu na získaný hlas.
Myslím, že kampaň DSZ neselhala, nečekali jsme moc velký úspěch. Chtěli jsme stranu identifikovat s mou tváří. To se nepovedlo tak úplně, lidé si mě stále ještě pletou, ale určité procento občanů a voličů nás identifikovat dokázalo a to beru jako úspěch, když strana byla na scéně dva měsíce.

Věříte v nějaké budoucí sjednocení zelených?
Mysleli jsme si, že by se to mohlo sjednotit po evropských volbách, ale odmítnutí přišlo ze Strany zelených, opakovaně odmítla nějaké spojení. Nedalo se nic dělat. Osobně bych to viděla na předčasný sjezd SZ, převolení vedení a nabídku na spolupráci. Snad k tomu dojde někdy v budoucnu, ale nevím, jestli k tomu SZ potřebuje několik dalších proher.

Měli bychom si přestat hrát na spolupráci a nespolupráci s komunisty

Před lety jste byla členkou ČSSD. Je pravda, že jste vystoupila kvůli příklonu strany doleva? Kdy to bylo a jak oproti té době charakterizujete pozici ČSSD teď?
Z ČSSD jsem vystoupila někdy v roce 2004 nebo 2005, zdálo se mi, že se příliš sbližuje s komunistickou stranou.

A jak hodnotíte ČSSD teď?
Jasně deklarovala, že se s komunisty spojovat nebude.

Oficiálně možná ano, ale třeba Bohuslav Sobotka nedávno prohlásil, že pokud by si měl vybrat mezi koalicí s ODS a tichou podporou komunistů, byl by pro druhou možnost.
(po krátké odmlce) To máte pravdu, ale je to názor Bohuslava Sobotky a oficiální názor sociální demokracie je jiný.

Ale na krajské úrovni ČSSD a KSČM spolupracují i oficiálně.
Měli bychom si přestat hrát na spolupráci a nespolupráci, když jde o dobrou věc. Na krajské nebo obecní úrovni je zkrátka někdy potřeba prosadit konkrétní věc s podporou stran, s nimiž bychom ideologicky nesouhlasili.

Od roku 2006, co jsem přišla do Sněmovny, se na to dívám trochu jinak. S komunisty nechce spolupracovat nikdo, ale spolupracují s nimi všichni. Ve výborech se na stranickou příslušnost tak nedbá, jde o věcné záležitosti. Můj názor z roku 2005, kdy jsem to viděla černobíle, se už obrousil.

AnketaPovažujete Olgu Zubovou za důvěryhodnou političku?

ANO
     1 305

NE
  24 060

...tak je vidět, že volič není odvozen od slova vůl a že má v důvěryhodnosti političky, hrající různými barvami, jasno. Rozhovor je poučný a ukazuje "silnou názorovou ukotvenost" poslankyně Zubové: "...To by záleželo na tom, jestli bych byla členkou poslaneckého klubu ČSSD...". Tomu se říká, stát si za svým!

MfD

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz