2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

ZVOLENÍ PETRA FIALY JE PRO ODS SÁZKA NA NADĚJI

28.1.2014

 Originál článku na Fragmenty.cz naleznete ZDE

Profesor Petr Fiala při nominačním projevuProfesor Petr Fiala při nominačním projevuIvana Haslingerová
Bývalá vládní strana ODS se 18.-19. ledna 2014 vrátila do města, kde byla před 23 lety založena. Po volebním fiasku, kdy zaslouženě získala pouhých 7,7 procent hlasů a jako pátá zůstala v opozičních lavicích, si na kongresu v Olomouci symbolicky v témže hotelu Clarion, v němž byla před 23 lety založena, zvolila nového předsedu, bývalého ministra školství prof. PhDr. Petra Fialu, Ph.D., LL.M., který do strany sice vstoupil až 7. listopadu 2013, ale dostal přesto nominace od 12 krajů, zatímco jeho soupeřka, lídr volební kampaně ODS Miroslava Němcová nezískala nominaci ani od svého vlastního obvodu. V tajné volbě se oba utkali s europoslancem Edvardem Kožušníkem, kterého na předsedu nominoval jeho domovský Liberecký kraj.
 Delegáti dvoudenního kongresu zvolili i další členy vedení. O křeslo prvního místopředsedyusiloval dosavadní místopředseda a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a europoslanec Jan Zahradil.Zvítězil Jan Zahradil. O místa čtyř místopředsedů se utkali senátoři Miloš Vystrčil a Jaroslav Kubera, europoslanci Oldřich Vlasák a Evžen Tošenovský, místopředseda Jiří Pospíšil, starosta Líbeznic u Prahy a někdejší mluvčí vlády Martin Kupka, vysokoškolský pedagog Petr Sokol, Čechoital Alexander Bellu, olomoucký primátor Martin Novotný, bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda a starostka obce Obrnice na Mostecku Drahomíra Miklošová. Vítězi se staliEvžen Tošenovský, Martin Kupka, Miloš Vystrčil a Martin Novotný.
Toto jsou suchá fakta, která se člověk dozví okamžitě ze všech médií. Jiná věc je být na místě a vstřebávat atmosféru v kuloárech, protože jen tak si může člověk učinit představu o tom, zda tato změna ve vedení může ODS skutečně ještě povznést z propadliště dějin na postavení vlajkové lodi české pravice, jakou měla v době působení jejího zakladatele profesora Václava Klause. Proto jsem se rozjela v ponurém lednovém dni na vlastní oči přesvědčit, co se bude v Olomouci dít. A nyní se chci s Vámi podělit o to, jak na mne působila tamní atmosféra. Když jsem vystoupila z vlaku, z jehož oken jsem po celou cestu z Prahy neviděla nic kromě smutných siluet hnědých stromů podél trati v husté šedé mlze, moc optimizmu ve mně nebylo. To bude zřejmě symbolické pro dnešní den, šeď, mlžení a prázdnota, říkala jsem si v duchu. K mému milému překvapení, když jsem po vystoupení z vlaku přicházela k hotelu Clarion a uvažovala, kam nás novináře zavřou tentokrát, jsem při akreditaci zjistila, že mohu po mnoha letech jít do sálu fotit a hovořit, s kým chci, a to po celé dva dny. Že by se vracela opravdu do ODS ta dělná atmosféra, jaká bývala na kongresech za Václava Klause?
A opravdu. Místo toho, aby se hovory u kávy nesly lobováním, kdo má být kam zvolen, tedy o pozice, nyní tomu bylo naopak. Ten, kdo se o ně ucházel, byl považován za hrdinu, který chce straně pomoci dostat se z propadliště dějin opět na pozici vlajkové lodi české pravice, jakou měla v dobách, kdy v jejím čele stál profesor Klaus. Místo celodopoledních planých diskusí o hlasování, kolik minut se má vymezit na přestávku na kávu, během nichž si každý dal nejméně dvě, a podobných zdržovacích nesmyslů jen aby nedošlo na diskuse, tentokrát hned po zvucích státní hymny a úvodním projevu výkonného předsedy Martina Kuby následovaly nominační projevy a volby nového předsedy a jeho spolupracovníků.
Martin Kuba se ve svém projevu zamýšlel nad důvody, proč ODS tak pohořela ve volbách. Za hlavní chybu vidí, že ODS trvala na svých místech ve vládě i za cenu, že se zpronevěřila svému programu. A to nejen ve vládě Petra Nečase. Tyto chyby se začaly naopak podle Kuby kupit již od roku 2006, kdy tehdejší premiér Mirek Topolánek vzal do vlády Stranu zelených. Další velkou chybou bylo podle něho i vzdání se postu ministra financí v Nečasově vládě a kontrasignace prezidentské amnestie Petrem Nečasem. „Je nutné změnit klima ve straně, ale pouze nové tváře nejsou řešením. Nejdůležitější je mít mediálně srozumitelný program, který bude dlouhodobě fungovat," uzavřel Kuba a pokračoval:  „Přeji si, aby tento kongres byl startem nového období strany. Aby vrátil ODS tam, kam patří. Na čelo, být jedničkou mezi pravicovými stranami."
 Poté se ujali moderování Jana Černochová a Zbyněk Stanjura a kolem půl jedenácté vystoupil s nominačním projevem Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M. Jeho projev senesl v duchu víry, že tento 24. kongres bude pro ODS novým začátkem: „Spadli jsme hluboko, klesli jsme u našich voličů. ODS ale nekončí. Stojíme na novém počátku. Dnešním 24. kongresem opět vše začíná. Máme jen jeden pokus a ten začíná právě teď. Chci být u toho, ale bez vás to nedokážu. Pokud mi pomůžete, ručím vám za to, že se mnou bude ODS zase v cajku," řekl Fiala a delegáti jej odměnili velkým potleskem.
Jako zkušený pedagog a politolog dokázal pan profesor projevem nejen zaujmout, ale především věděl, že delegáti nechtějí slyšet pouze kritiku či pláč nad rozlitým mlékem, ale slova naděje. Že si přejí ukázat cestu jak se ze zoufalé situace dostat. A profesor Fiala jim tuto cestu neboli vizi, jak ze zoufalé situace ven, nastínil. A troufám si tvrdit, že se mu to podařilo. Jsem přesvědčena, že kdyby ho slyšeli bývalí skalní pravicoví voliči, zněla by jejich uším jeho slova velice pozitivně. Zejména jeho přihlášení se k thatcherismu a klausismu vtipným porovnáním sebe sama s Margaret Thatcherovou a Václavem Klausem, že jim bylo také 49 let jako jemu, když nastoupili do čela svých stran. A důraz, že bude stranu vést po vzoru největšího amerického prezidenta minulého století Ronalda Reagana. Jedním slovem, že chce prostě stranu pravicovou, konzervativní, ale i moderní, chcete-li liberální.

Jako zkušený politolog totiž dobře ví, že každá strana musí mít vizi a viditelné a srozumitelné mluvčí, kteří jsou tuto vizi schopni prezentovat veřejnosti. A také musí působit především na své skalní voliče a nepaběrkovat rozkročováním se mezi ty, kteří o její ideje nestojí. Jistá čtvrtina věrných voličů je z dlouhodobého hlediska důležitější než nejistý nárazový zisk hlasů od těch, kvůli nimž by musela sejít ze svých pravicových idejí. ODS tu musí být pro ty, kteří pracují a nechtějí od státu milodary, ale zabezpečení stabilních podmínek pro svou práci a podnikání, aby se mohli na svou práci plně soustředit. Tedy nižší daně pro podnikatele, stabilní předpisy...
A profesor Fiala se hned zamyslel, jak toho dosáhnout. ODS musí jako za předsedy Klause co nejrychlejí jmenovat stínovou vládu, jejíž ministři musí urychleně oprášit a zmodernizovatModrou šanci a dokázat ji jasně a srozumitelně prezentovat veřejnosti. Jen kritika chyb jejich protějšků v socialistické vládě nestačí. ODS se musí stát nejen tvrdou, ale především konstruktivní opozicí, která bude ihned nabízet při slovech kritiky, jak by to udělala lépe. Není divu, že jeho projev odměnili delegáti potleskem vstoje. 
Snad nejvýstižněji okomentoval projev pana profesora jeden z delegátů při kafíčku:„Petr Fiala v části svého projevu dokázal všem, kteří o něm tvrdí, že je přespříliš akademický a tak trochu suchar, že má i smysl pro humor. V sále jsem cítil nadšení."
Pro ty, kteří ještě neznají Petra Fialu, stručně uvádím: Narozen 1. 9. 1964 v Brně, kde v letech1983-1988 vystudoval český jazyk, literaturu a dějepis na tamní Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. O dění v politice se zajímal ještě před převratem. V letech 1984-1989 se účastnil dění na tzv. podzemní univerzitě, kde byl zapojen do neoficiálních křesťanských aktivit v okruhu tajně vysvěceného biskupa Stanislava Krátkého. V letech 1988-1989 založil a vydával samizdatový vysokoškolský časopis Revue 88. Po listopadu 1989 působil jako redaktor a editor v časopisech Proglas, Revue Politika, a Kontexty.  Stal se významnou osobností akademického života. Založil politologickou fakultu v Brně, která má pověst lepší než ta současná socialistická pražská a dvakrát po sobě byl zvolen rektorem celé Masarykovy univerzity v Brně, kde byl v roce 2002 jmenován profesorem v oboru politologie v České republice. Je členem mnoha vědeckých a akademických rad na veřejných i soukromých vysokých školách a výzkumných institucích doma i v zahraničí. Za svou vědeckou a akademickou činnost obdržel řadu ocenění. V roce 2011 byl Václavem Klausem vyznamenán Zlatou plaketou prezidenta republiky. Do aktivní politiky ho přivedl premiér Petr Nečas, který ho požádal, zda by nepřevzal funkci ministra školství, a od května 2012 do července 2013 se jím stal.  Vedl volební kampaň ODS a od října 2013 je poslancem Poslanecké sněmovny za Jihomoravský kraj.  Od 7. listopadu 2013 je členem ODS. A pro fanynky uvádím výstrahu, že tento úspěšný pan profesor je ženatý a má tři děti.
Ale pojďme dál. Kolem půl dvanácté předstoupil před delegáty další kandidát na předsedu ODS, europoslanec Edvard Kožušník. Po velmi kvalitním vystoupení Petra Fialy měl ale problém zaujmout a měl by ho asi každý delegát. Natož pak řečník, který je sice znám dobře v Bruselu, ale doma ho většina delegátů téměř nezná. Navíc většina delegátů byla již rozhodnuta, a přestože měl Kožušník kvalitní projev s podrobnou analýzou problémů ODS, odešla ze sálu diskutovat o projevu jeho předchůdce. Také možná mnohé odradilo, že navrhoval příliš razantní obrodu strany s novými lidmi. Slova: „Obroda bude bolestná a budeme potit krev. Musíme voliče přesvědčit, že dokážeme dělat slušnou politiku a to nebude lehké," pro ně zněla nebezpečně. Nikomu se nechce uvolnit svůj post, ale spíše potřebuje slyšet povzbuzení a vizi do budoucna, jak má pracovat lépe. Různých analýz situace a chyb už mají všichni dost a čekají spíš konkrétní náměty co a jak dál. Navíc bylo velkou chybou, že pan europoslanec projev převážně četl. Kdybych nevěděla, jak dokáže plamenně hovořit spatra na jiných přednáškách, nepoznala bych ho. Zřejmě sehrála úlohu tréma. Přece jen šlo o víc, než jen diskutovat v Evropském parlamentu. Vzhledem ke svému mládí (narozen 30. ledna 1971 v Olomouci) ale nemá nic ztraceno a ODS o něm jistě ještě na dalších kongresech uslyší.
A kdo že to je ten Edvard Kožušník: Pochází ze sportovně založené rodiny. Jeho rodiče se poznali ve veslařské loděnici v Olomouci a on sám v mládí vrcholově sportoval a rekreačně sportuje dodnes. Je mj. prezidentem České asociace plážového tenisu a do EP ve Štrasburku dojel na kole. Vystudoval olomoucké gymnázium a pak studoval němčinu na universitě v Olomouci, kterou nedostudoval a odjel do zahraničí, kde se živil mj. jako stevard. Žil v Rusku, Bulharsku a Španělsku odkud pochází jeho manželka, s níž má dvě děti. Po založení rodiny se vrátil se do ČR, kde pracoval jako státní úředník v agentuře pro podporu českého exportu CzechTrade, poté se stal ředitelem sdružení Efektivní stát eStat, kde si ho povšiml tehdejší předseda Senátu Přemysl Sobotka a pověřil ho řízením svého sekretariátu a funkcí svého poradce. V červnu 2009 byl za ODS zvolen poslancem Evropského parlamentu, kde pracuje v parlamentním výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů a jako mluvčí opoziční frakce Evropských konzervativců a reformistů.V současné době studuje Vysokou školu mezinárodních a veřejných vztahů.
 
Ve 12:13 hodin předstoupila před delegáty jako poslední z kandidátů na předsedu ODS bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny  PČR Miroslava Němcová.  Proč vůbec kandiduje, když nedostala od žádného združení nominaci, vysvětlila následovně: "Kandiduji tak trochu ze vzdoru, ze vzdoru proti politice ODS pohřbít vlastního člověka. Když bylo ODS nejhůř, tak si nemohla sáhnout pro nikoho jiného, než pro mě." Své ambice zdůraznila ještě konstatováním, že pokud nebude zvolena, nebude kandidovat na žádné z místopředsednických funkcí: „Já jsem místopředsedkyní byla. Když mě ODS ale nominovala na premiérku a lídra celé kampaně, tak to jsou výlučně posty určené předsedovi strany, nikdo jiný je nemůže dělat. Z tohoto důvodu si říkám jen o post předsedy strany. Jestliže jsem dobrá v krizových situací na tu nejvyšší funkci a ve chvíli, kdy už krize pomine, už pro mě místo není, tak na tuhle hru já nepůjdu." To však působilo spíše negativně a někteří dokonce odešli ze sálu, kde se u kávy vyjadřovali v tom smyslu, že ublíženecký projev paní poslankyně poslouchat nechtějí. Působil na ně, že kandidátka má pocit nedocenění, je uražená a nechápe, že pod jejím vedením projela ODS volby jako dosud nikdy a stojedničková vláda pana Nečase, kterou chtěla zachránit, se zničila sama svojí neschopností. Zvyšovat daně a podobné věci žádná pravicová strana prostě nesmí dělat. A paní Němcová ke všemu tomu mlčela a ještě bojovala za přežití takové vlády. Já pochopila její projev tak, že se nechala vmanipulovat do role obětního beránka. Že nedělala vše jen z důvodu touhy po funkcích, jak si mysleli občané, ale opravdu věřila, že straně pomůže zachránit vládu. Bohužel si neuvědomila, jak moc je tato vláda voliči nenáviděná. A to právě proto, že doufali, že pan Nečas se po zvolení omluví za excesy, které dělal jeho předchůdce a bude se snažit nastolit opět pravicovou politiku. Nic takového z jeho úst nezaznělo a poprvé od roku 1989 na tuto vládu tzv. pravicovou hubovali svorně nejen levičáci, ale i podnikatelé. Být loyální je nutná a dobrá věc, ale přece jen je nutné se zamyslet, ke komu. Pokud je to ke každému předsedovi bez rozdílu, tak to voliči nedocení.
Ve14 hodin drtivou většinou 437 hlasů byl zvolen předsedou Petr Fiala. Miroslava Němcová získala pouhých 66 hlasů, Edvard Kožušník 32 hlasů. Mezi delegáty zavládla všeobecná euforie a tleskali novému předsedovi vestoje.Ten jim poděkoval, že takto mimořádně silný mandát chápe jako obrovský závazek a „pohrozil“ s úsměvem do sálu: „Ode dneška začíná nová kultura ODS!"  Poděkoval rovněž Petru Nečasovi: „Petr Nečas v mnoha funkcích ve vedení odváděl výbornou práci," a vyzval přítomné k potlesku. Pak poděkoval Martinu Kubovi a Miroslavě Němcové.Zatímco Petr Fiala sklidil od většiny delegátů „standing ovation“, tedy potlesk vestoje, jeho protikandidátka Miroslava Němcová ho sklidila až po těchto jeho slovech, v nichž jí poděkoval za vše dobré, co svou dlouholetou prací pro ODS udělala. Ona sama naopak, po jeho projevu, na rozdíl od drtivé většiny delegátů, vestoje netleskala a pouze označila výsledek voleb za jednoznačný a silný mandát, což je podle ní pro ODS dobře.
Jedním z prvních gratulantů byl Jan Zahradil
Myslím, že většina delegátů dala hlas Petru Fialovi ze stejného důvodu jako olomoucký primátor a poslanec Martin Novotný, který k tomu sdělil: "ODS v tuto chvíli potřebuje naději a lídra, který sice musí své schopnosti ukázat až v budoucnu, ale na druhé straně si silně říká, že tu roli chce hrát. Je vidět, že je plný energie, aby tu roli sehrál. Je to jakási sázka na naději."Ano Fiala je opravdu sázkou na naději ODS, já dodávám, že poslední. Pokud by ani pod jeho taktovkou ODS nezvedla hlavu a nešla dál, pak je to její konec. Pro pravicového voliče zde ale přes to všechno svítí světélko naděje. Něco takového z úst žádného pravicového politika už dlouho nezaznělo. Jen se zalykali politickou korektností a strachem, aby udrželi koaliční vlády-nevlády. Ano, v ODS budou jistě i dál existovat lidé, kteří budou profesoru Fialovi  komplikovat cestu ke splnění jeho cílů.  A bude to mít hrozně těžké. Ale jsou tam i lidé, kteří chtějí návrat pravice a život v kapitalistickém tržním hospodářství a ne v socialistické cestě do otroctví. Vzhledem k tomu, že Petru Fialovi popřál prezident Václav Klaus, aby se mu v čele strany dařilo, nezbývá než věřit, že se mu nakonec povede za jeho tiché podpory vzkřísit u nás pravicovou politiku.
 
Tým spolupracovníků Petra Fialy
Ale pojďme se dál podívat, jaký tým spolupracovníků bude mít pan Fiala k disposici. On sám neuvedl, koho by si přál ve svém týmu: „Úkol nového předsedy nevidím v tom, že si nadiktuje, kdo má být v novém vedení, ale v tom, že to je taková osobnost, která je schopna z těch lidí, kteří mají důvěru členské základny, vytvořit fungující tým."Kandidáti na post 1. místopředsedy přišli se svými projevy ve 14:42.
Jako první před delegáty předstoupil Jiří Pospíšil. „Mám čas pracovat denně pro ODS, jak v hlavní kanceláři, tak v regionech a jsem připraven na to, aby nové politické vedení pomohlo k restartu naší politické strany," řekl. Jeho protivník Jan Zahradil nabídl, že převezme plnou odpovědnost za přípravu a výsledek evropských voleb. Slíbil předložit koncepci kampaně ODS do EP, jejíž důsledky budou mít dopad i pro volby parlamentní. „Máme jako jediní propracovanou evropskou politiku. Nejsme ani eurohujeři ani nepožadujeme vystoupení z EU. Stanu-li se prvním místopředsedou, požádám o 100% odpovědnost v evropských volbách, aby v případě neúspěchu padla moje hlava a ne hlava předsedy. To je údělem dvojky“ uvedl Zahradil a pokračoval: „Petr Fiala je Moravák a konzervativec, já jsem Čech a  liberál. Já byl u založení ODS před 22 lety, on je v ní nový. Budeme dobrý tandem,“ uzavřel Zahradil.
Zatímco Jiří Pospíšil nabízel starost o chod hlavní kanceláře a každodenní mravenčí práci na plný úvazek neboli provádět mechanickou, manažerskou a nutnou práci za předsedu, které by se plně věnoval, neboť je pouhý poslanec a nekandiduje do EP a strana by mohla dělat každodenní opoziční politiku, kterou zatím nedělala, Jan Zahradil položil funkci 1. místopředsedy za výsostně politickou, nikoliv manažerskou: „Byl jsem jím jako první a vím, o čem mluvím. Po mně ji dělalo dalších pět členů a fungovalo to, když si druhý nehrál na prvního. První místopředseda je stranickou dvojkou. Nezávisí na tom, zda má i jiné povinnosti, je to jen otázkou dobré organizace práce a dobré komunikace s médii a voliči. Je důležité umět poskytovat rozhovory v televizi i v tisku tak, aby média nezkreslovala to, co říkáme.  Technických záležitostí v řízení kanceláře se nebojím. Postavil jsem v EP nadnárodní stranu, která šlape – Alianci evropských konzervativců a reformistů.“
 
Šance obou kandidátů na 1. místopředsedu byly na první pohled velmi vyrovnané. „Padesát na padesát," odhadovali v kuloárech delegáti. Z 528 platných hlasů získal nakonec Jiří Pospíšil 193 hlasů, Jan Zahradil 294 hlasů. Zřejmě to odrazilo situaci, že první velkou zkouškou pro stranu budou nastávající evropské volby, od jejichž výsledku se odvinou podzimní volby komunální a do třetiny Senátu. A Jan Zahradil je pro starost a organizaci voleb do EP muž na správném místě, protože jako dlouhodobý europoslanec se vyzná v evropské problematice a je za 22 let práce v ODS znám i u českých občanů jako člověk nezatížený žádnými skandály a úplatami. Navíc, pokud by se mu podařilo splnit jeho přání, aby se do čela kandidátky ODS do eurovoleb postavil prezident Václav Klaus, bylo by to u voličů chápáno jako dobrý restart vzájemných vztahů a troufám si odhadnout, že skalní voliči by tentokrát běželi k volbám v plném počtu.
 
Sám Jan Zahradil je tomu nakloněn a chce pro to udělat vše: „Tady nejde o leštění vlastního ega, ale o to, abychom společně uspěli v eurovolbách. Budu proto usilovat o to, abychom se s panem prezidentem domluvili. V Evropském parlamentu je potřeba silná pozice.  Federalistický hlavní proud potřebuje opozici a každý silný hlas je potřeba slyšet. A hlas prezidenta Václava Klause by tam rozhodně nebyl neslyšitelný a on sám by tam také rozhodně nebyl neviditelný. ODS proto nemůže nechat zapadnout svého zakladatele mezi marginální partaje a nechat ho kandidovat za někoho jiného například za Svobodné či za Bobošíkovou. To by byla degradace jeho autority. V Evropském parlamentu by měl prezidnet Klaus k disposici naši frakci Alianci evropských konzervativců a reformistů, kterou jsme vytvářeli celá léta a která je již pátou největší frakcí v EP sdružující 16 politických stran.“ A předseda ODS Petr Fiala k tomu dodává:„Samozřejmě se budeme snažit udělat vše pro to, abychom v těchto volbách dosáhli co nejlepšího výsledku."

Stánek Aliance evropských konzervativců a reformistů byl na kongresu nepřehlédnutelný
ODS potřebuje prostě prioritně úspěch v eurovolbách a také zlepšení komunikace s voliči prostřednictvím médií. První místopředseda musí umět zastoupit předsedu především v práci ideové a politické. Pan Pospíšil má sice pravdu, že práci hlavní kanceláře potřebuje ODS zlepšit, ale na to stačí schopný manažer, personalista a především novinář, který dokáže posílat do médií informace ve tvaru krátkých článků a nikoliv štěků typu VR se usnesla, že…, VR rozhodla že…, které patří do stranické agendy, ale pro média jsou naprosto nedostatečná. Pamatuji, jak skvěle informovala svého času např bývalá tisková mluvčí paní Michaela Maláčová, a také vím, jak jiné strany zásobují tisk.  A protože novináři jsou jen lidé spěchající pro děti do školky a domů dají do novin raději celý článek, který je jim zaslán ve tvaru publikačním, než studovat holé věty, do nichž by se stejně nikdo nezačetl. Pana Pospíšila by na to byla škoda. Měl by se spíš věnovat své odbornosti erudovaného advokáta, který navíc je mediálně zdatný a u občanů oblíbený, a věnovat se odborné kritice hrůzostrašných zákonů, které navrhuje a bude navrhovat socialistická vláda. Stal by se tím určitě nepřehlédnutelným. 
Zatímco volby dvou hlavních vůdců strany proběhly rychle a bez emocí hned v prvních kolech a v 15.53 hodin bylo již vše jasné, o místa místopředsedů se rozpoutal tak lítý boj, že trvaly až do půl druhé v noci a je to na samostatný článek.  Zmíním zde pouze, že pánové Evžen Tošenovský a Martin Kupka byli zvoleni hned v prvním kole a Miloš Vystrčil v kole druhém. O čtvrtého místopředsedu se rozpoutal takový boj, že volby skončily až kolem půl druhé v noci. Vítězem se nakonec stal Martin Novotný se ziskem 227 hlasů
Zbývá dodat, že na kongresu byli přítomni i bývalí ministři ODS. Ivan Langer, který vedl ministerstvo vnitra, Tomáš Julínek, bývalý ministr zdravotnictví, a ministr zemědělství v Nečasově vládě Petr Bendl. Kongres si nenechal ujít ani pražský politik Milan Richter. Čerstvý otec devítiměsíčního syna Ivan Langer ale další veselou knihu o spermiích nechystá, prý se rozhodl napsat pohádky.
I když atmosféra kongresu byla dobrá, jednu kaňku mu nejde odepsat. Je bezprecedentní, že bývalé vedení nepozvalo zakladatele strany prezidenta Klause. A není omluvou, že by stejně nepřijel. Konzervativní strana by měla mít noblesní vystupování a toto byla bezprecedentní chyba nemající ve světě obdoby. Věřím, že s novým vedením se do ODS vrátí noblesa a podobné faux paux se nestane už jen proto, že si pana Fialy vždy pan prezident Václav Klaus vážil, zval ho na přednášky do svého Centra proekonomomiku a politiku a v roce 2011 ho vyznamenal dokonceZlatou plaketou prezidenta republiky.
 Dočká se symbol Aliance evropských konzervativců a reformistů rozkošný modrý lvíček pana prezidenta Klause? 

Ivana Haslingerová, Fragmenty.cz

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz