2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


 Událost týdne:

Dne 21. ledna rezignovala po post předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová. Prezident Miloš Zeman na její místo dne 22. ledna jmenoval experta na trestní právo a dlouholetého soudce NS Pavla Šámala. Dne 21. ledna prezident jmenoval 26 nových soudců obecných soudů. Nejvíce jich zamíří do obvodu Krajského soudu v Ústí nad Labem. Jména Zemanovi navrhla ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO 2011) a schválila vláda.

19. ledna řekl předseda hnutí ANO 2011 Andrej Babiš, že bude navrhovat změny v koaliční smlouvě. Babišovi se nelíbí například to, že chce ministerstvo práce prosadit zákon o náhradním výživném na děti, které by za neplatiče poskytl stát. Vadí mu také to, že v koaličních dohodách existuje možnost zvýšit daně pro firmy a banky, pokud by se nepodařilo dostatečně navýšit daňové výnosy.

20. ledna odmítl Ústavní soud stížnost bývalého senátora Vladimíra Drymla proti pokutě 20 000 korun za slovní útok na jemenského lékaře. Sankci mu udělil senátní imunitní výbor, podle něhož měl Drymlův výrok rasový podtext. Senát jako celek, ke kterému se Dryml odvolal, rozhodnutí výboru potvrdil. ÚS nyní dospěl k závěru, že rozhodnutí horní komory v disciplinárním řízení jakožto projev autonomie Parlamentu přezkoumávat nemůže.

21. ledna zveřejnilo ministerstvo financí údaje o vyplácení státních peněz politickým stranám. Stát v roce 2014 vyplatil politickým stranám a hnutím na příspěvcích více než půl miliardy korun. Nejvíce peněz poslalo ministerstvo financí ČSSD, s odstupem následují KSČM a ODS.

22. ledna pozastavil Nejvyšší správní soud (NSS) činnost Nezávislých demokratů. NSS své rozhodnutí zveřejnil na úřední desce, zatím bez odůvodnění. Nejčastějším důvodem pozastavení činnosti bývají nedodané výroční finanční zprávy. Hlavní tváří politické strany byl v minulosti Vladimír Železný.

22. ledna oznámila média, že uprchlý a odsouzený exposlanec Petr Wolf chce milost. Žádost dostalo ministerstvo spravedlnosti. Wolf byl odsouzen k šestiletému trestu za podvod s dotacemi. Už dva roky se vyhýbá nástupu do vězení. Policisté po něm pátrají od 25. ledna 2013.

23. ledna neschválila Poslanecká sněmovna zákon o vydání státních dluhopisů v celkovém objemu 674 miliard korun. Pro schválení chyběly čtyři hlasy, proti přijetí zákona nehlasoval nikdo. Na úhradu schodků rozpočtu je v navrhovaném zákoně vyhrazeno přes 192 miliard Kč. Dalších více než 482 miliard Kč z dluhopisů chce ministerstvo financí využít na dluhy, které bude třeba splatit v letech 2015 a 2016.

Telegraficky:

 Dne 21. ledna potvrdil Pražský Hrad, že prezident Miloš Zeman v polovině února navštíví Jordánsko a Spojené arabské emiráty,

 dne 22. ledna řekl předseda poslaneckého klubu ANO 2011 Jaroslav Faltýnek, že jeho strana bude požadovat revizi koaliční smlouvy v daňové oblasti,

 22. ledna uvedla média, že velvyslancem Korejské lidově demokratické republiky (KLDR) v České republice se stane Kim Pjong-il, syn diktátora a zakladatele severokorejského totalitního komunistického režimu Kim Ir-sena.

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz