2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Událost týdne:

Dne 10. února oznámili poslanci a předsednictvo opoziční strany Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, že se strana rozdělí a vznikne nový politický subjekt. Ten by měl hájit národní zájmy a spolupracovat s francouzskou krajně pravicovou Národní frontou. Pro návrh rozdělení hlasovalo deset ze dvanácti poslanců Úsvitu. Za iniciativou založení nové strany má podle médií stát nový předseda klubu Marek Černoch. Jedním z hlavních důvodů založení nové strany je podle Černocha to, že hnutí Úsvit zatím nemůže přijímat nové členy. Nová strana podle něj bude fungovat na standardních demokratických principech. Černochovi také vadilo, že Úsvit mnoho lidí spojovalo s fašismem a rasismem. Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura označil konání poslanců za puč, což Černoch odmítl a prohlásil, že cílem poslanců rozhodně nebylo zničit hnutí nebo sesadit Okamuru.

9. února informovala média, že hnutí ANO 2011 a ČSSD vyvolají dohodovací řízení o osudu pražské koalice. Náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ) z Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) podle nich porušil koaliční smlouvu. Na lednovém jednání zastupitelstva Stropnický nehlasoval pro koaliční návrh na vypsání desetiletého tendru na svoz odpadu. Koaliční smlouvu lze jednostranně vypovědět až po měsíčním dohodovacím řízení.

10. února oznámil ministr financí a předseda hnutí ANO 2011 Andrej Babiš, že ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO 2011) sama dospěla k názoru, že splnila svoji misi a odejde z funkce. Babiš řekl, že Válková předloží svou rezignaci na začátku března. Jako nástupce na post navrhne Andrej Babiš prvního náměstka resortu Roberta Pelikána.

11. února zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) průzkum k hodnocení působení prezidenta republiky Miloše Zemana. Podle průzkumu si prezident vede nejlépe v kontaktu s občany a plnění ústavních funkcí. Naopak nejhůře si prezident počíná jako autorita úřadu a dbáním na důstojnost úřadu.

12. února oznámila média, že se koalice KSČM a ČSSD v Karlovarském kraji rozpadla. Komunisté odmítli návrh ČSSD, aby se do dohody o novém hejtmanovi funkce prvního náměstka přesunula z KSČM na zástupce ČSSD. Kraj zůstává po rezignaci Josefa Novotného (ČSSD) bez hejtmana, podle koaliční smlouvy by měl kraj vést sociální demokrat. Radní z ČSSD reagovali na komunistické stanovisko rezignací na své posty.

15. února řekl předseda Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslav Kala, že NKÚ se chce v nejbližší době obrátit na soud kvůli zákonu o platu ústavních činitelů a soudců. Chce zvrátit loňské rozhodnutí Ústavního soudu k výpočtu mzdové základny pro platy soudců, která se tím od letoška zvýšila z dřívějšího 2,75násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře na trojnásobek.

Telegraficky:

 Dne 9. února schválila vláda žádost ministerstva školství o 140 milionů korun na dotace pro soukromé školy,

 dne 12. února otevřel prezident Miloš Zeman v Abú Zabí, hlavním městě Spojených arabských emirátů, novou budovu českého velvyslanectví,

 dne 14. února se stal předsedou pražské organizace Strany zelených Petr Štěpánek. 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz