2024

sobota 20. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


 Událost týdne:

Dne 19. května vetovali komunističtí poslanci návrh, aby se Sněmovna v nadcházejících dnech věnovala schvalování dohody o přidružení Ukrajiny k EU. Stalo se tak v den, kdy do České republiky přicestoval ukrajinský ministr zahraničních věcí Pavel Klimkin. Ukrajinský ministr se sešel s českým protějškem Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Český ministr řekl, že asociační dohoda mezi Evropskou unií a Ukrajinou je nástrojem, který má pomoci k míru a stabilitě na Ukrajině.

18. května se nedohodla tripartita na růstu minimální mzdy pro rok 2016. Představy odborů a zaměstnavatelů se výrazně lišily. Zatímco předáci odborů požadují zvýšení o tisíc korun na 10 200 korun, podnikatelé by se klonili k navýšení o 500 korun. Částku bude muset stanovit vláda. Novinářům to řekla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

19. května oznámil poslanec Petr Adam, že nezávislí poslanci z hnutí Úsvit založili novou stranu Národní zájmy. Do budoucna se uskupení, které má nyní 12 členů, s Úsvitem asi sloučí. Návrh na založení nové strany vznikl v době rozepří mezi většinou poslanců hnutí a jeho tehdejším šéfem Tomiem Okamurou, který již v minulých dnech založil novou formaci s názvem Svoboda a přímá demokracie (SPD).

20. května odložila Poslanecká sněmovna schvalování zákona o zveřejňování smluv zdravotních pojišťoven s nemocnicemi a ambulancemi. Vyřazení normy z programu nynější schůze prosadil předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák, svůj návrh nezdůvodnil. Odklad podpořili poslanci ČSSD, KDU-ČSL a většina členů klubů ANO 2011 a KSČM. Poslanci ANO 2011 do normy chtějí vložit ustanovení, podle kterého by si pacienti mohli legálně připlácet za dražší zdravotní služby.

21. května oznámily strany TOP 09, ODS a Úsvit přímé demokracie, že budou požadovat svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě. Trojice opozičních stran tak reaguje na hlasování v Poslanecké sněmovně o podpoře biopaliv. Při něm hnutí ANO 2011 navzdory svým dřívějším prohlášením nehlasovalo pro ukončení daňového zvýhodnění biopaliv. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil snahu opozice za plané gesto.

23. května začal kongres KDU-ČSL. Delegáti kongresu opětovně zvolili předsedou strany Pavla Bělobrádka. Z 275 přítomných mu důvěru dalo 251 delegátů, protikandidáta neměl. Delegáti odpoledne zvolili i další členy užšího vedení strany. Funkci prvního místopředsedy obhájil ministr zemědělství Jurečka, když porazil protikandidáta Miroslava Rovenského. Sjezd volil také 15 členů výboru. Delegáti sjezdu odsoudili agresi Ruska na Ukrajině a podpořili územní celistvost Ukrajiny. Nakonec se delegáti kongresu postavili proti politickému islámu. Obsahuje podle nich prvky neslučitelné s demokracií a lidskými právy.

Telegraficky:

 Dne 20. května oznámila média, že ministr financí Andrej Babiš (ANO 2011) odvolal kvůli ztrátě důvěry náměstka pro oblast mezinárodních vztahů Martina Prose (ČSSD),

 dne 21. května oznámila média, že celkem 14 pracovníků užšího vedení vládní Agentury pro sociální začleňování podalo výpověď. Zaměstnanci se neshodují s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem (ČSSD) na podobě a fungování agentury.

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz