2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


 Událost týdne:

23. října pozval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zajda Raada Husajna na návštěvu České republiky, aby se mohl přesvědčit o způsobu zacházení s uprchlíky. Během svého pobytu by se mohl osobně seznámit s detenčními centry, která byla jedním z předmětů kritiky, již na adresu České republiky komisař uveřejnil 22. října. Zajd Raad Husajn kritizoval ČR za systematické porušování práv uprchlíků. Kritice neušel ani prezident Miloš Zeman, jehož projevy označil Husajn za xenofobní s islamofobními prvky. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček označil kritiku za „ slovní útok“ , který je jen jedním z projevů kampaně, jež je proti České republice vedena kvůli jejímu postoji k migrační krizi.

19. října informovalo ministerstvo dopravy o nařízení ministra Dana Ťoka, ve kterém všem organizacím svého resortu zakázal při uzavírání nových smluv sjednávat rozhodčí doložky. Připustil udělení výjimky, pokud se bude jednat o odůvodněný případ, nicméně o tu bude třeba požádat ministerstvo dopravy před uzavřením konkrétní smlouvy.

19. října potvrdil vrchní soud platnost předběžného opatření v kauze Opencard, a zamítl tak odvolání firmy eMoney Services. Systém na vydávání karet by tak měl fungovat i nadále. Primátorka Prahy Adriana Krnáčová sdělila, že se magistrát snaží přijít s řešením, které by se bez „ červené karty“ obešlo. V budoucnu by si dle jejích slov mohli uživatelé pražské MHD vybrat, zda budou mít kupon v elektronické formě na svém mobilním zařízení či čipové kartě, nebo v klasické papírové formě.

Dne 21. října zrušil krajský soud v Brně pokuty pro Prahu a pražský dopravní podnik kvůli Opencard. Případ se tak vrací Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

20. října oznámil zastupující předseda STAN Petr Gazdík, že v nadcházejících krajských volbách na podzim příštího roku hnutí nebude nikde kandidovat v koalici s TOP 09. Hnutí chce raději spolupracovat s menšími středovými stranami v jednotlivých regionech. Vyjednávají však i s většími stranami (ODS, KDU-ČSL) o podpoře společných kandidátů, aby nedocházelo k tříštění hlasů pro programově blízké kandidáty. S TOP 09 hnutí jedná o spolupráci pro senátní volby. Starostové mají s TOP 09 uzavřenou smlouvu do roku 2017. Ozývají se hlasy, které předpokládají po vypršení smlouvy ukončení spolupráce.

23. října uvedl tiskový odbor Evropské komise, že bude žalovat Českou republiku kvůli nezapracování unijních směrnic k bezpečnosti železnic a k registru podnikatelů v železniční dopravě. Komise už několikrát ČR informovala o nedostatečném naplnění směrnic, Praha však nereagovala pro Komisi dostatečným způsobem. V obou případech hrozí ČR vysoká pokuta.

25. října uvedl ministr dopravy Dan Ťok v diskuzním pořadu Partie, že plánuje zvýšení postihů za překročení maximální povolené rychlosti. Bodový systém a ceník pokut se dle ministrových slov za posledních patnáct let neměnil, a proto je třeba zavést změny, zejména u těch nejvážnějších přestupků. Ministerstvo by se také chtělo zaměřit na zakázané vjíždění, u kterého by se rozmezí udělovaných pokut změnilo z 2 500-5 000 na 5 000-25 000 korun. Důvodem ke změnám je dle ministra stále rostoucí počet obětí dopravních nehod.

Telegraficky:

- Dne 19. října schválila vláda prolomení těžebních limitů hnědého uhlí na dole Bílina společnosti ČEZ. Limity pro lom ČSA společnosti OKD zůstávají zachovány.

- Dne 21. října informovala Česká televize o neúspěchu stížnosti ministerstva vnitra u Evropské komise na legálnost kvót pro přerozdělování uprchlíků.

- Dne 21. října odsouhlasila sněmovna vládní návrh rozpočtu na rok 2016 se schodkem 70 miliard korun.

- Dne 24. října proběhla další protestní demonstrace studentů UJAK, kteří nesouhlasí s tím, že by měly svá studia dokončit na jiné vysoké škole.

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz