2024

úterý 16. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Událost týdne:

7. listopadu zveřejnila Česká televize volební model, jenž pro ni připravila agentura TNS Aisa na základě dat shromážděných mezi 17. a 23. říjnem. Výsledky ukazují silnou podporu hnutí ANO, které obdrželo podporu 28 % respondentů. Na druhém místě se umístila sociální demokracie se ziskem 16 % preferenčních hlasů. Pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny by překročily další čtyři strany (KSČM, TOP 09, ODS, KDU-ČSL). Průzkum ukázal netradičně vysokou ochotu dotazovaných jít k volbám. Určitě nebo spíše ano bylo k volbám připraveno jít 68 % respondentů.

4. listopadu informoval premiér Bohuslav Sobotka předsedu Evropské komise Jean-Claude Junckera o poskytnutí mimořádné finanční pomoci pro organizace, jež se podílí na řešení současné migrační krize, ve výši 105 milionů korun, kterou česká vláda schválila o dva dny dříve. Peníze poputují k institucím OSN a EU. Svým příspěvkem fondu EU pro region Blízkého východu a západního Balkánu (MADAD) získá ČR hlasovací právo v řídícím orgánu fondu. Část peněz připadne Svěřeneckému fondu pro Afriku, čímž se Česká republika stane jedním z jeho zakládajících členů.

5.istopadu dorazily do Iráku první várky letounů L-159, které česká armáda v rámci obchodu vyřadila ze své výzbroje. Z celkem patnácti vyřazených letounů firma Aero Vodochody zkompletovala dvanáct pro potřeby irácké armády. Ministerstvo obrany mělo již delší dobu zájem prodat přibližně 30 nepotřebných strojů. Kromě Iráku jich 21 převezme americká firma Draken International. Prvních osm letounů bude firmě předáno již letos. Za peníze z prodeje plánuje armáda přestavět tři letouny L-159 z jednomístných na dvojmístné.

5. listopadu proběhla návštěva minstra vnitra Milana Chovance, ministryně práce Michaely Markseové a několika zahraničních diplomatů v zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem. Zástupci vlády označili podmínky v zařízení za vyhovující. Pozitivně je hodnotila i ombudsmanka Anna Šabatová, podle které se od její letní návštěvy podmínky výrazně zlepšily. Jako přiměřené podmínky v zařízení hodnotila i britská velvyslankyně Jan Thompson. Kriticky se však o poměrech vyjadřovali cizinci ubytovaní v táboře, se kterými měli možnost mluvit novináři.

6. listopadu schválilo zastupitelstvo hlavního města Prahy zvýšení dotací městským částem. Doposud dostávaly 2500 korun na jednoho obyvatele. Od nového roku se příspěvek zvýší na 2900 korun. Toto zvýšení bude znamenat výdaj dalších 500 mil ionů z rozpočtu města. Dle radní Jany Plamínkové (STAN) peníze na zvýšení lze vzít například z peněz, které jsou určené na stavbu metra D, jejíž realizace není v nejbližší době aktuální. Jednotlivé radnice již dlouho volaly po zvýšení částky z důvodu zvyšující se administrativní zátěže, se kterou se úřady musí vypořádat. Původně se od ledna 2016 počítalo se zvýšením na pouhých 2600 korun.

6. listopadu označil premiér Bohuslav Sobotka výsledky makroekonomického výhledu Evropské komise za potěšující. Dle výhledu se ČR v rámci EU umístila mezi nejrychleji rostoucími ekonomikami na druhém místě s meziročním růstem HDP 4,3 % . Podle premiéra se České republice podařilo výrazně zlepšit čerpání prostředků z unijních fondů, což přispělo k růstu HDP. Data Evropské komise také ukazují na nízkou nezaměstnanost ve výši 5,2 % , přičemž premiér očekává v roce 2016 její snížení až na 5 % .

Telegraficky

- Dne 4. listopadu zveřejnil časopis Forbes žebříček nejvlivnějších žen Česka. Na prvním místě se umístila vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, následovaná na druhém místě Kateřinou Jiráskovou, finanční ředitelkou a předsedkyní představenstva PPF, a na třetím místě Petrou Procházkovou, finanční ředitelkou a členkou představenstva Agrofertu.

- Dne 6. listopadu prohlásil ministr financí Andrej Babiš v pořadu InterviewČT24, že chce, aby se ministr obrany Martin Stropnický stal novým předsedou pražské organizace ANO. V ten den se novým členem hnutí stal ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

- Dne 7. listopadu nominoval regionální sněm ODS na Vysočině na post předsedy strany Petra Fialu. 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz