2024

středa 24. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


 Událost týdne: 13. listopadu zveřejnila ČTK výsledky výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který se konal mezi 5. a 12. říjnem. Podle něj jsou pro 69 % Čechů problém cizinci, kteří v posledních letech přišli o ČR. Naposledy byl takto silný nesouhlas evidován v průzkumu uskutečněném v roce 2003, nicméně za posledních dvanáct let počet lidí, kteří imigraci do ČR schvalovali, nikdy nepřevýšil počet lidí, kteří ji vnímali jako problematickou. Letos se proti přílivu cizinců stavěli častěji lidé se středním vzdělání bez maturity, politicky levicově orientovaní lidé a starší 60 let. Většina lidí souhlasila s přijímáním cizinců za účelem studia, či praxe (63 % dotázaných), o poznání méně jich podporovalo přijetí migrantů kvůli pronásledování z politických, rasových či náboženských důvodů (46 % ).

10. listopadu skončilo dvoudenní zasedání členů vlády s diplomaty z 22 zemí, kterých se přímo dotýká současná migrační vlna. Jednalo se o země, ze kterých uprchlíci pochází, i ty, do kterých míří. Ze setkání vyplynulo, že se ve vybraných zemích šíří nepřesné informace, které migraci dále stimulují. Jsou v nich být zveřejňovány nadsazené informace o sociálním zabezpečení, bydlení či řešení zaměstnání. Premiér i ministr zahraničí se po setkání shodli na potřebě vést celoevropskou realistickou informační kampaň, která by nedávala uprchlíkům zbytečné iluze a vedla by tak k utlumení přílivu uprchlíků.

10. listopadu ukončily svou spolupráci strany koalice na pražské radnici. Mezi ANO, ČSSD a Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL, STAN) panovalo citelné napětí již delší dobu. Vyvrcholilo v říjnu odvoláním několika radních. Od té doby probíhala jednání. Po zasedání 10. listopadu však označili vyjednavači koalici za mrtvou. Pádem koalice se otevřel nový prostor k jednání, který nevylučuje možnost zapojení doposud opozičních stran do vládní koalice v Praze.

13. listopadu získal ministr obrany Martin Stropnický podporu vedení pražské pobočky ANO pro svou kandidaturu na jejího předsedu. O den později byl ministr obrany krajským sněmem ANO zvolen předsedou pražské organizace hnutí. Volbu však ještě musí potvrdit celostátní předsednictvo. Volba se konala kvůli rezignaci původní předsedkyně Radmily Kleslové. M. Stropnický se chce jako nový předseda zasadit o obnovení původní koalice na pražském magistrátu. Pokud by se jeho záměr podařil, počítá s Adrianou Krnáčovou na postu primátorky.

13. listopadu schválila Poslanecká sněmovna jednorázový příspěvek pro penzisty ve výši 1200 Kč. Příspěvek bude vyplacen v únoru 2016 a má alespoň částečně vykompenzovat nízkou valorizaci penzí. Jednorázové navýšení o 1200 korun navrhl zpravodaj Miroslav Opálka (KSMČ), jehož návrh překvapivě, ač s výhradami, podpořila drtivá většina přítomných poslanců. Peníze na jednorázový příspěvek půjdou částečně z úspory na důchodech a sociálních dávkách v letošním roce (tři miliardy korun). Zbytek dle premiéra Bohuslava Sobotky pokryje ze svého rozpočtu ministerstvo práce a sociálních věcí.

Telegraficky:

- Dne 9. listopadu odjelo do Slovinska dvacet českých policistů, aby pomáhali s ochranou Schengenské hranice.

- Dne 10. listopadu jmenoval na Pražském hradě prezident Miloš Zeman 31 nových soudců.

- Dne 11. listopadu bylo oznámeno, že se Česká telekomunikační infrastruktura a.s. (CETIN) Petra Kellnera stala na dva roky generálním partnerem festivalu Pražské jaro.

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz