2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Událost týdne:

10. prosince rozhodl Senát PČR o nedůvodnosti petice, která podezírala prezidenta Miloše Zemana z protiústavního jednání. Výroky prezidenta, jimiž se vyslovoval proti sankcím, které Evropská unie uvalila na Rusko kvůli obsazení Krymu, podle organizátorů petice vzbudily podezření, že Miloš Zeman jedná spíše v zájmu ruského prezidenta než v zájmu ČR. Po projednání záležitosti se někteří pravicoví senátoři pokusili prosadit hlasování o výzvě prezidentovi, aby byl ve svých výrocích zdrženlivější. To však bylo znemožněno odchodem některých levicových poslanců ze sálu.

11. prosince předala ministryně školství Kateřina Valachová v pražském Karolinu jmenovací dekrety 47 novým profesorům. Celkem bylo jmenováno 53 nových profesorů, šest z nich se však nemohlo ceremoniálu účastnit. Prezident Miloš Zeman sice nové profesory ze své funkce jmenuje i nadále, dohodl se však s ministryní, že do budoucna se předávacího ceremoniálu účastnit nebude. V současné době se Poslanecká sněmovna zabývá novelou zákona o vysokých školách, k níž se sešlo několik návrhů, které by chtěly současný postup jmenování profesorů změnit. Ministryně školství však považuje současnou úpravu za dostatečnou.

11. prosince vyhlásilo Ministerstvo pro místní rozvoj program na podporu energetických úspor v bytových domech. Na projekt má vyčleněno 4,5 miliardy korun, které pokryjí 70 % rozpočtu projektů, zbylých 30 % bude hrazeno z prostředků Evropské unie. Maximální výše prostředků vydaných na jeden projekt je 300 tisíc korun. Státní podpora na jednotlivé projekty může být až do výše 32,3 % celkových nákladů. V rámci programu mohou žadatelé předkládat projekty na zateplení obvodových konstrukcí či výměnu oken. Žadatelé mohou pocházet z celé České republiky kromě hlavního města Prahy, kde lze na projekty podobného typu žádat o prostředky z programu Nová zelená úsporám.

12. prosince rozhodl Ústřední výbor KSČM, že nepozastaví členství Miloslavu Ransdorfovi. Předseda strany Vojtěch Filip prohlásil, že zadržení europoslance Ransdorfa ve Švýcarsku je jeho soukromou záležitostí, která není spojena s činností ve straně, a proto nemůže KSČM poškodit. Dle předsedy se většina členů ústředního výboru shodla na tom, že kauza je pouze „ honbou médií proti Ransdorfově činnosti obecně“ , nicméně také uvedl, že očekával, že jako vstřícné gesto M. Ransdorf členství ve straně pozastaví sám.

13. prosince zveřejnila ČTK názory vybraných vědců na výsledky klimatické konference v Paříži. Aby byla ČR schopná dostát závazkům vyplývajícím z konference, bude nutné co nejdříve schválit antifosilní zákon a podporovat obnovitelné zdroje energie na úkor uhelných elektráren. Podle Bedřicha Moldana, profesora ekologie, je tedy kontraproduktivní, když ministerstvo průmyslu podává návrhy na prolomení limitů těžby uhlí. Všichni experti se shodli na názoru, že je nezbytné, aby se k opatřením přistoupilo co nejdříve, chce-li stát ukázat, že své závazky a prohlášení myslí vážně.

Telegraficky

- Dne 9. prosince byl Poslaneckou sněmovnou schválen rozpočet na rok 2016 se schodkem 70 miliard korun.

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz