2024

úterý 23. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


 Událost týdne:

26. ledna pronesl prezident Miloš Zeman provokativní výrok na adresu premiéra Bohuslava Sobotky. Na otázku, jakým způsobem lze dosáhnout odstoupení ministerského předsedy, prezident odpověděl, že demokratickou cestou odstranění politika jsou svobodné volby. Následně zmínil nedemokratickou cestu, jíž je dle jeho slov kalašnikov. Ač výrok prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček označil za nadsázku, na kterou okolí reaguje příliš hystericky, u většiny politické scény se prezident s pochopením nesetkal. Předsedové obou komor parlamentu Milan Štěch a Jan Hamáček označili výroky za „ nepřijatelné a nevhodné“ . Kriticky se o něm vyjádřili i předsedové opozičních KSČM, TOP 09, ODS i vládního hnutí ANO. Sám premiér B. Sobotka označil prezidentova slova za „ hloupá a zbytečná“ .

25. ledna představila na tiskové konferenci pražská primátorka Adriana Krnáčová novou čipovou kartu na MHD „ Lítačku“ , který má začít fungovat v polovině letošního roku. Jedná se o náhradu problematické Opencard, s jejímž vlastníkem eMoneyService se Praha kvůli kartě soudí. Primátorka byla vzápětí kritizována svými stranickými kolegy i opozicí za to, že celá příprava projektu probíhala v utajení. Zastupitelé Václav Novotný a Jiří Nouza (oba TOP 09) dokonce zpochybnili samotnou existenci projektu a označili jej za pouhý mediální výstup.

28. ledna proběhlo jednání mezi prezidentem Milošem Zemanem a arcibiskupem pražským Dominikem Dukou. Prezidentův mluvčí následně oznámil, že se oba jednající shodli na tom, že dohoda o vydání nemovitostí na Pražském hradě katolické církvi by mohla být uzavřena do 26. února. Pracovní týmy údajně potřebují další čas na dořešení podrobností.

28. ledna oznámil ministr financí Andrej Babiš plán na snížení DPH u piva z 21 % na 10 % . Opatření bylo představeno v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb (EET). Koaliční partneři hnutí ANO však návrh přijali velice rezervovaně. Premiér Bohuslav Sobotka jej označil za marketingový tah, který má podpořit zavedení EET. Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek jej jménem strany rovnou odmítl. Opoziční TOP 09 označila plán za populistický, Petr Fiala se jménem ODS postavil též proti.

27. ledna zveřejnila Transparency International Index vnímání korupce za rok 2015. Výsledky ukazují míru korupce ve veřejné správě, jak je vnímána odborníky i veřejností. Na stupnici od 0 do 100 představuje nejvyšší hodnota nulovou korupci. Česká republika se letos ze 168 zemí umístila na 37. místě s 56 body společně s Jižní Koreou a Maltou. Mezi státy EU Česko stále zaostává, neboť průměr členských států je 65 bodů. Nejlépe se v hodnocení umístily skandinávské země (Dánsko 91 b., Finsko 90 b., Švédsko 89 b.). 31. ledna odcestovalo jedenáct českých policistů do Řecka, kde budou působit v rámci agentury Frontex. Na ostrově Kos budou policisté pomáhat svým řeckým kolegům při registraci uprchlíků. Jedenáctka mužů by měla na místě působit do dubna, kdy budou vystřídáni jinou skupinou českých policistů.

Telegraficky

- Dne 27. ledna bylo oznámeno, že byl Tomáš Boček, velvyslanec ČR u Rady Evropy (RE), ustanoven zvláštním zmocněncem RE pro migraci a uprchlíky.

- Dne 27. ledna prezident Miloš Zeman oznámil, že letošní krajské volby plánuje vyhlásit na říjen.

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz