2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Plně respektujeme dnešní rozhodnutí Ústavního soudu. ODS se od prvního okamžiku snaží najít nezpochybnitelné a trvalé východisko z ústavní krize. Díky jednáním v uplynulých dnech se ani po dnešním rozhodnutí Ústavního soudu neocitáme v naprosté nejistotě. Podařilo se připravit řešení, které otevírá cestu k volbám v novém blízkém termínu a je podle právníků, a to i Poslanecké sněmovny, Senátu a vlády ústavně čisté.

Rozhodnutí je na stole. Dívejme se dopředu.

Jsme přesvědčeni, že o dalším vývoji země mají rozhodnout ve svobodné demokratické volbě občané. Naše země potřebuje silnou vládu s mandátem, který se bude opírat o nově zvolenou Poslaneckou sněmovnu.

Toto řešení prosazujeme již od okamžiku, kdy se ukázalo, že opozice sice svrhla vládu, měla většinu, ale neměla v úmyslu se sama ujmout vládní odpovědnosti. Nemohlo tedy dojít k rozpuštění Poslanecké sněmovny podle článku 35 Ústavy vyslovením nedůvěry třem po sobě jdoucím vládám. Právě tato v demokracii nestandardní situace, kterou naše Ústava nepředpokládá, vyvolala potřebu řešení vyvolání předčasných voleb.

Řešením je trvalá změna Ústavy, která umožňuje rozpuštění sněmovny na základě vůle 3/5 většiny poslanců. Toto řešení není účelovým a násilným zásahem do ústavního pořádku, ale naopak jeho potřebným obecným doplněním, jak ukazuje dlouhodobý vývoj.

Zítra budeme rozhodovat o zmíněné změně Ústavy. Její schválení může předejít podobným patovým situacím kdykoliv v budoucnosti.

Vyzýváme všechny další politické strany, aby rozhodnutí Ústavního soudu respektovaly a neprohlubovaly krizi důvěry občanů v politiku a státní instituce. Udělejme nyní všechny potřebné kroky k uskutečnění voleb v novém termínu. Udělejme všechno pro to, aby nový termín nemohl nikdo zpochybnit.

Ing. Mirek Topolánek, předseda ODS a poslanec PČR

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz