2024

úterý 16. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


 Milí členové a příznivci ODS,

největším tématem posledních dnů, týdnů a i těch nadcházejících je bezesporu očkování. Vláda nepředstavila žádný funkční systém a očkovací strategie nefunguje. Česká republika nezvládá situaci dobře, i když premiér tvrdí opak. Z těchto důvodů jsme prosadili zařazení mimořádného bodu k očkování ve Sněmovně. Na vládu máme několik požadavků, především zveřejnění počtu očkovaných osob, chceme vědět, kdy budou naočkovány všechny rizikové skupiny, měl by být k dispozici přehled distribuce vakcín pro ČR. Apelujeme na zveřejnění tabulky, jak byly rozděleny vakcíny mezi jednotlivé kraje, protože data uniklá do médií ukazují nepřijatelnou nerovnoměrnost přístupu k občanům v rámci republiky.

Očkovací strategií se zabývá také koaliční AntiCOVID tým, a i v tomto týdnu jsme pokračovali v této společné koaliční aktivitě. AntiCOVID tým a předsedové koaličních stran SPOLU tento týden hovořili s ministrem Blatným a řekli mu naše připomínky a návrhy.  

  • Za jednoznačně prioritní považujeme uvolnění celého maloobchodu a ne škatulkování po sortimentu.
  • Apelujeme na rychlost a jednoduchost vyřizování kompenzací. 
  • Chceme, aby vláda nelhala o výši poskytnutých kompenzací a neopomíjela například rodinné podniky bez zaměstnanců či živnostníky, kteří jsou v insolvenci.

Trváme na odpuštění odvodů u živnostníků, tedy na obnovení programu Antivirus C.

Petr Fiala: „Debata o očkování a očkovací strategii je v tuto chvíli jedna z nejdůležitějších. V řadě ukazatelů bohužel patříme k nejhorším zemím v Evropě, a očkování je bohužel jeden z nich. Vláda nepřišla s žádným funkčním systémem a je potřeba o tom mluvit ve Sněmovně, abychom dovedli společně očkovací strategii do takové fáze, aby fungovala.“

Vládě se podařilo tento týden prodloužit nouzový stav do 14. února. Koalice SPOLU nesouhlasila s tímto prodloužením. Již od jara předkládáme vládě řadu návrhů, jak lépe zvládat koronavirovou pandemii a situaci vyřešit. Vláda většinu našich návrhů ignoruje a opakovaně žádá o prodlužování nouzového stavu, aniž by ho účelně využívala. Uvědomujeme si, jak je situace vážná, ale s dosavadním řešením ze strany vlády spokojeni nejsme.

 Spolu s KDU-ČSL a TOP 09 jsme odevzdali ve čtvrtek potřebný počet podpisů ke svolání mimořádné sněmovní schůze. Chceme projednat návrh odškodňovacího zákona, který vládní většina odmítá již několik měsíců, dále možnost volit pro české občany ze zahraničí korespondenčně a aktivně se tak podílet na směřování země. S koaličními partnery z TOP 09 a KDU-ČSL jsme se také shodli na dvou dalších bodech, a to zákonu o dávkách v hmotné nouzi s principem 3x a dost a zjednodušení administrace ZTP průkazů. 

Největší ekologická katastrofa posledních let není stále vyřešená. Tento týden se objevily nové skutečnosti, že policie se spíše než úniku jedů do Bečvy věnuje úniku informací do médií. Rozhodně nedovolíme, aby se tato katastrofa promlčela, a proto jsme v pátek na tiskové konferenci avizovali zřízení sněmovní vyšetřovací komise a návrh budeme chtít zařadit hned v úterý na další zasedání Sněmovny. Pokud bude naše žádost zamítnuta, založíme expertní skupinu složenou z vědců, rybářů a dobrovolníků, kteří se o celou situaci zajímají od počátku. 

Sněmovna se bohužel věnuje i naprosto nesmyslným návrhům a bohužel se vládě daří je i přijímat. Příkladem je nesmyslné schválení povinných kvót na některé české potraviny. Čeho tím docílíme? Mnohonásobného zdražení potravin pro spotřebitele, ohrožení malých prodejců a farmářů a výhod pro velkovýrobce potravin. Jedna z dalších výhod pro Babišovy koncerny. Zákon v této podobě putuje do Senátu a my pevně věříme, že ho horní komora pošle zpět Sněmovně s úpravami, případně ho rovnou zamítne. 
Dlouhodobě podporujeme zavedení kurzarbeitu. Vládní návrh zákona je ale nesmysl, se kterým nemůžeme souhlasit. Proto představujeme několik návrhů, jak zákon upravit a kurzarbeit spustit co nejdříve. Navrhujeme systém rozšířit o zaměstnance, kteří odpracují 50-90 % týdenní pracovní doby, oproti vládním 20-80 %. Maximum podpory by mělo být ve výši 1,5 – 1,8 průměrné mzdy, rozhodně by se měly vyloučit firmy, které mají sídlo v daňovém ráji a mnoho dalšího. Jsme připraveni najít rozumný kompromis a zákon urychleně schválit! 
Vzpomínali jsme na Jaroslava Kuberu. Je to rok, co nás opustil. Proto jsme se potkali u ikonické lavičky v Senátu, která byla postavena na jeho počest, položili jsme květiny a ve společnosti paní Kuberové uctili jeho památku.
 

Co ještě stojí za pozornost?
 

Pavel Žáček: Události, komentáře: Tresty v koronavirové době
 
Martin Kuba: Proti Babišovi už nejde bojovat fňukáním
 
Vojtěch Munzar: ČRo Plus: Nelikvidujme skiareály
 
Alexandr Vondra: Evropský parlament se přihlásil k 2% výdajům na obranu. Komunisté, SPD a Piráti tento závazek nepochopitelně odmítli
 
Alexandr Vondra: Prostor X: Amerika je teď jiná země, než když jsem tam žil
 
Markéta Vaňková: Babišův přístup mě mrzí, stačilo jen poděkovat. Stát nebyl připraven na očkování a nevím, jak zvládne opravdový nápor
 
Martin Kuba: O vakcínu se nemá soutěžit
 
Hynek Hanza: Nulový vliv čínské strany na Kuberově smrti bych vyloučil. Stále mě inspiruje
 
Zdenka Němečková Crkvenjaš: Otázky Václava Moravce
 
Martin Kuba: Vytváříme očkovací McDonald, který je využitelný všude
 
Rozdělování vakcín v režii vlády je nespravedlivé pro lidi v krajích


Jana Černochová: Za nenávistí k Izraeli je levičácký pseudohumanismus
 

Miroslava Němcová: Babiš lhal o seniorech stejně jako o svých dětech. Připraveno není nic 

 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz