2024

čtvrtek 18. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


    • »Reforma končí, připouští Topolánkova vláda,« hlásí Hospodářské noviny. »Odpadlíci z ODS čekají, zda vládu “potopí” Jakubková za Zubová,« píší Lidové noviny, dle nichž poslanci J.Raninec a J.Schwippel chtějí vědět, jak by se ČSSD po event. vyslovení nedůvěr vládě s koalicí dohodla na dalším postupu a zda by pro event. dohodu dokázala získat i prezidenta V.Klause. První místopředseda socialistů B.Sobotka řekl, že po sesazení vlády by mohla pracovat do června, pak by nastoupila “úřednická” a na do podzim by byly volby. J.Kopecký v MF Dnes vzpomíná, že prezident V.Klaus vždy dával přednost sestavit vládu straně, která vyhrála volby.

     

    • »Topolánkův hnusný konec,« nadepisuje svůj úvodník v LN M.Zvěřina. Jeho kolega D.Kaiser se zamýšlí nad psychotickými zákonodárci: Od r. 1990 s každými volbami vždy ubylo politiků s přesvědčením a přibylo lobbyistů. Zmiňuje se také, že premiér M.Topolánek si o předsedovi ČSSD J.Paroubkovi myslí, že je »čiré zlo«, zatímco socialista si o premiérovi myslí, že na něj před volbami spáchal podraz. »Pravdě blíž je asi Topolánek.« / Je horší premiér, jenž říká, že poslanec P.Wolf se dopustil maximálně přestupku, nebo předseda ČSSD, jenž o skandálu poslance věděl léta a tajil ho? ptá se P.Kamberský v HN: »Každý soud je tady marný.« »Chceme ukázat, že video ze Savoye někdo dal do médií schválně, aby pak zelení mohli požadovat veřejnou volbu prezidenta,« vysvětlil HN jakýsi koaliční poslanec, o čem by mohl premiér M.Topolánek hovořit na uzavřené schůzi Sněmovny.

     

     

    • Kdyby expremiér M.Zeman jednal tak, jako nyní předseda ČSSD J.Paroubek, naše republika by před deseti lety do NATO nevstoupila, píše v LN místopředseda ODS P.Gandalovič. »Škoda, že s tak odpovědnou ČSSD už počítat nemůžeme.«

     

     

    • Novináři nebudou smět na některé části sjezdu ČSSD, např. na debatu o zprávě předsedy J.Paroubka. Uzavřenost pomůže otevřenosti, vysvětlil první místopředseda B.Sobotka.

     

     

    • Ministr dopravy Petr Bendl navrhuje, aby kamiony mohly jezdit i v pátek odpoledne a aby dopravci platili vyšší mýto v elektronickém systému. V krizi by jim to podle něj pomohlo. Občané jsou pro zákaz, dopravci proti. Vicepremiér Martin Bursík už dříve řekl, že zelení na pátečním omezení trvají absolutně, k aktuálnímu návrhu vládního kolegy poznamenal, že elektronický systém je jen někde a že řidiči by vyrazili na objížďky. Podle Martina Felixe z ČESMADu ministr životního prostředí neví, jak doprava funguje: »Protože žádný dopravce kvůli tomu nebude sjíždět z dálnice.« Redaktorka Jana Taušová zakončila, že Petr Bendl si přeje dosáhnout s MŽP shodu.

     

     

    • Premiér Mirek Topolánek šokoval Sněmovnu, když řekl, že má důkazy o manipulaci při volbě prezidenta, oznámil hlasatel: »Chce je předložit při neveřejném jednání Sněmovny. Premiér s prohlášením přišel, když musel opozičním zákonodárcům vysvětlovat svou roli v cause přeběhlého poslance Petra Wolfa. Ten měl údajně zpronevěřit miliony korun.« Mirek Topolánek ve Sněmovně: »Já doufám, že mi umožníte, pokud o to požádám, na uzavřeném jednání Poslanecké sněmovny předložit důkazy o tom, jakým způsobem pan Randák a pan Dimun celou tu věc řídili, organizovali, a ty důkazy rád předložím. Děkuju za pozornost.« Redaktor Daniel Janoch doplnil, že podle premiéra za vyvoláním aféry SAVOY stojí exředitel ÚZSI a marketingový vedoucí ČSSD. Podle opozice zveřejněné obrázky z hotelu Savoy »mají dokazovat, že volba prezidenta byla domluvená«. Prezident Václav Klaus v přímém prostřihu řekl, že by to mohl komentovat silnými soudy, ale protože se věc se týká jeho osobně, mají si to »odehrát« předsedové politických stran mezi sebou. (Toto prezidentovo vyjádření do svých příspěvků k tématu zařadily i ČT a TV Nova.) Předseda ČSSD Jiří Paroubek »to« (asi SAVOY) popírá, navázal redaktor: »Koalici naopak připomněl poslance Snítilého, který na polední chvíli přeběhl na druhou stranu a volil právě Václava Klause.« Jiří Paroubek: »V těch dnech prezidentské volby jsme se dozvídali, že pan Snítilý kdysi pracoval pro vojenskou kontrarozvědku, komunistickou vojenskou kontrarozvědku.« »Slovní přestřelku o zmanipulovaných prezidentských volbách odstartovala causa o jiném přeběhlíkovi,« pokračoval redaktor: »Opozice si myslí, že premiér kryl údajné milionové podvody Petra Wolfa z ČSSD, aby nepřišel o jeho hlas ve Sněmovně. Na žádost premiéra se měl jeho přítel Marek Dalík snažit stáhnout televizní reportáž, která měla odkrýt podivnosti kolem vyšetřování.« (Stejnou sugesci, že je faktem, že premiér přítele požádal o stažení reportáže, uplatnila i TV Nova. ČT nikoli.) Místopředseda PS Lubomír Zaorálek v rozpravě: »Jediná slušná věc by bylo podat demisi. Jako s takovýmto názorem na roli médií, takovýmto názorem na roli justice, nemáte co pohledávat v čele této vlády!« Mirek Topolánek: »Nic špatného a nemorálního jsem neudělal a dokonce nic špatného a nemorálního neudělal ani Marek Dalík.« Podle premiéra přišli socialisté s causou poslance Petra Wolfa proto, že preference ODS pěkně rostou, zakončil redaktor.

     

     

    • ČSSD je nervosní, proto si vymýšlí causy, aby se zakryly jiné, tlumočil sdělení premiéra Mirka Topolánka ve Sněmovně (k aféře novináře Dalibora Bártka) redaktor Daniel Takáč. »Třeba okolnosti causy SAVOY, aféry kolem úniku záběrů hotelové kamery, která zaznamenala schůzku hradního kancléře Weigla s lobbyistou Šloufem těsně před prezidentskou volbou. Premiér tvrdí, že má důkazy o zmanipulování volby, a chce je předložit na uzavřeném jednání Sněmovny.« Mirek Topolánek (v ustřiženém záznamu ze Sněmovny): »...důkazy o tom, jakým způsobem byla manipulována prezidentská volba před rokem, jakým způsobem bylo porušeno ústavní právo, jakým způsobem pan Randák a pan Dimun celou tu věc řídili, organizovali....« Předseda socialistů Jiří Paroubek: »Jestli tady někdo manipuloval něco, tak to byl někdo, kdo manipuloval z ODS pana Snítilého, konec konců byl zvolen prezidentem republiky Václav Klaus.« O manipulaci podle redaktora Roberta Maleckého hovoří i exředitel ÚZSI, jenž popírá, že by volbu ovlivňoval zrovna on. Karel Randák: »Nevím, o jakých důkazech mluví, jak ty důkazy byly získány. Ehh..já si dokonce dokážu představit, že ty důkazy byly vyrobeny na zakázku.« Mirek Topolánek podle Daniela Takáče ve středu řekl, že o cause SAVOY má k dispozici zcela nové informace: »Příští týden by je měla probrat celá vláda. Samotnou causu Wolf (míněna causa novináře Dalibora Bártka) Topolánek podle svých slov ani nezpůsobil, ani nezveřejnil. Dalíka jen požádal, aby Wolfovi pomohl s vysvětlováním v médiích. O schůzce s reportérem ČT nevěděl. Média se ale podle premiéra naopak snaží ovlivňovat sociální demokracie.« Mirek Topolánek (ve Sněmovně): »ČSSD si tzv. causu Wolf sama vyrobila, ČSSD se pokusila poslance Wolfa neúspěšně vydírat, pak se kupodivu tytéž materiály objevily v ČT.« Redaktor Robert Malecký: »ČSSD oplatila stejnou mincí. Podle ní právě Dalík premiérovým jménem nabízel informace o ”šéfovi” ČSSD.« Místopředseda PS Lubomír Zaorálek (v prostřihu): »Jediná slušná věc by bylo podat demisi. Jako s takovýmto názorem na roli médií, s takovýmto názorem na roli justice nemáte co pohledávat v čele této vlády.« Předseda sněmovní frakce ČSSD Bohulav Sobotka oznámil, že »ví«, že vládní koalici a premiérovi je »tato aféra Wolf nepříjemná, že by ji rádi zametli pod koberec, že by o ní rádi nemluvili«. Daniel Takáč počítá, že jednání poslanců o zbavení mlčelivosti expolicisty Karla Tichého bude bouřlivé.

     

     

    • Ministerstvo spravedlnosti chce do nového trestního řádu zapracovat ustanovení, která pomohou obětem zločinců. Připravuje i zákon o obětech trestných činů a chce uzákonit nárok na náhradu morální újmy. Při líčeních pomáhají videonahrávky výpovědí obětí místo fyzického svědčení; užitečné jsou i zvláštní prostory policie pro vyslýchání dětí. Evropský parlament si za 18 milionů eur platí reklamu na účast ve volbách. Podle tiskového mluvčího EP Jana Pátka to je přiměřené počtu voličů. Podle reportáže Barbory Šámalové občanští a křesťanští demokraté a ultralevice spoléhají na »osvědčené matadory«, jako jsou Jan Zahradil, Zuzana Roithová a Miloslav Ransdorf. Levice zařadila na první místo kandidátky Jiřího Havla, jenž se domnívá, že »problémy jsou všude stejné« a že »Brusel je dnes předměstím Prahy«. Kandidátku zelených povede náměstek MŽP Jan Dusík, jenž se vymezil slovy, že jeho strana by byla ráda, kdyby ve Štrasburku byli i zelení Češi, cizí zelení tam už sedí čtvrt věku. Europoslankyně Jana Hybášková si přeje, aby její kandidátka přivedla do Štrasburku profesionály, kteří chápou »správný« stupeň evropské integrace. ODS chce po volbách opustit frakci lidovců a s britskými konzervativci založit vlastní. »Získáme personální autonomii, získáme finanční autonomii a získáme také programovou autonomii,« uvedl Jan Zahradil. »85 procent veškeré legislativy, která dnes prochází národními parlamenty, tak je založená na tom, co se připravilo, prodiskutovalo, schválilo tady,« přiblížil “proces odumírání (národních) států” Miloslav Ransdorf.

     

     

    • Koalici chybělo ve Sněmovně ve středu pár poslanců a opozice Sněmovnu ovládala. Podle redaktora Vladimíra Keblůška »pokračoval festival slovních přestřelek«, přičemž v jedné z debat vystoupil i předseda vlády Mirek Topolánek, podle citace prohlásil, že má »závažné důkazy o tom, že při poslední prezidentské volbě došlo k ovlivňování«. Ministr financí Miroslav Kalousek úvodem schůze konstatoval, že se odehraje ve znamení laciné exhibice opozice. Předseda ultralevicového klubu Pavel Kováčik v prostřihu prohlásil, že jeho členům »opravdu« jde o to, aby současná vláda »šla do háje«. Prvním projednávaným návrhem byl prý protikrizový podnět ČSSD snížit sazbu DPH na PHM. Poslanec Milan Urban v diskusi ironizoval, že když daně snižuje vláda, je to proti krizi, ale když to chce udělat opozice, proti krizi to není. Miroslav Kalousek upozornil, že návrh levice by stál 18 miliard rozpočtových korun. Po hlasování ministr poděkoval zákonodárcům, že odmítli obludný populismus. Poté přišla řeč na causu novináře Dalibora Bártka; podle Vladimíra Keblůška se socialisté ptali, proč premiér chtěl, aby se jeho přítel Marek Dalík »snažil zabránit vysílání o poslanci Wolfovi«. Vladimír Keblůšek poté oznámil, že premiér »přiznal, že mu tím chtěl mediálně pomoci, ale zároveň dodal, že by se Sněmovna měla zabývat úplně jinou causou«. Novinář zařadil vyjádření premiéra, že doufá, že mu Sněmovna umožní předložit na uzavřené schůzi důkazy o způsobu manipulace prezidentské volby, požádá-li o to. »Nevím, co chtějí..co chtějí dokázat tím, co je zajímavé, jestli tedy rozhovor dvou lobbyistů nebo údajná manipulace,« řekl novinářům Jiří Paroubek. Exředitel ÚZSI Karel Randák, jenž podle premiéra stojí v pozadí zmíněné manipulace, odpovídal večer v chatu Novy.

     

     

 

 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz