2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


ODS obchází poslance, aby premiér Topolánek mohl prezidentovi přinést záruku, že novou vládu podporují strany napříč politickým spektrem.

Někteří mají s podpisem problém, jiní se připojují i v rozporu s postojem své partaje. Například lidovcům se vzepřeli Miroslav Kalousek a Pavel Severa.

Výhrůžky, které jsem slyšel ráno, jsou spíše informací o panu Čunkovi než o mé straně, řekl Kalousek.
 

Politici, kteří si šli celou dobu "po krku", musí nyní chtě nechtě spolupracovat. Dvě největší politické strany se už v úterý dohodly, že dodají podpisy všech svých poslanců.

Podpořit vládu slibují i někteří poslanci menších koaličních stran, třebaže jejich vedení v pondělí rozhodlo, že se nové vlády účastnit nebudou. ODS a ČSSD je nutně nepotřebují, aby však rozptýlily dojem, že vytvářejí velkou koalici, stojí i o hlasy menších koaličních partnerů.

Jako první z lidovců podepsal dohodu ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj budou následovat i další lidovečtí poslanci, kterých může být v klubu až sedm.

Dalším z nich je šéf klubu poslanců Pavel Severa. "Můj podpis znamená, že chci konstruktivně hledat řešení, neznamená to a priori důvěru nové vládě," řekl Severa.

Vedení KDU-ČSL přitom dnes vůči "neposlušným" straníkům přitvrdilo - ti, kteří vládu podpoří, by se nemuseli dostat na kandidátní listinu v příštích volbách, pohrozil předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. - čtěte Když podpoříte vládu, nebudete na kandidátní listině

"Výhrůžky, které jsem slyšel už ráno, jsou spíše informací o panu Čunkovi než o mé straně. Mohu říci jen to, že jsem přísahal věrnost České republice, ne Čunkovi, Hoškovi a Mackovi, kteří v pondělí říkají něco jiného než v neděli," řekl v této souvislosti Kalousek.

Dá se očekávat, že vládu podpoří i někteří zelení poslanci, třebaže i vedení jejich strany v pondělí tvrdilo, že za současné situace, která spěje k velké koalici, se na vládě nehodlají podílet.

"Věřím, že to jsou slova pouze Jiřího Čunka, ne KDU-ČSL, která se vždy chovala demokraticky," řekl Severa.

"Až dohodu uvidím, tak si ji přečtu a rozhodnu se, zda ji podepsat. Neměl bych s tím problém," řekl iDNES.cz šéf poslaneckého klubu zelených Přemysl Rabas, kterého zatím o podpis nikdo nežádal.

Poslanec ODS Laudát odmítl dohodu podepsat
Podpisy začala ODS shromažďovat už včera odpoledne. Kolik jich už má, nechce zatím šéf poslanců ODS Petr Tluchoř prozradit. "Postupujeme standardně, postupně, řada lidí je ale v zahraničí," řekl iDNES.cz Tluchoř.

"Více neřeknu, pan premiér bude nejprve informovat pana prezidenta, až potom média. Každopádně hlasů bude dostatek," ubezpečil Tluchoř. Neřekl, zda někteří občanští demokraté odmítli dohodu podepsat.

I takoví se ale najdou. Například pražský poslanec František Laudát už dopředu na poslaneckém klubu oznámil, že novou vládu nepodpoří. Nechce dávat bianco souhlas ke vzniku kabinetu, o kterém zatím nic neví.

Podle něj navíc ODS udělala chybu, když se vydala touto cestou. "Měla chtít například 101 hlasů po sociálních demokratech, kteří pád vlády zavinili," soudí Laudát. Navíc mu vadí jméno Jana Fischera, který byl devět let v KSČ, stejně jako jména možných ministrů.

"Mám výhrady k minulosti pana Fischera. Sice ho osobně neznám a vím, že se o něm říká, že je slušný člověk, ale pro mne je nepřijatelné, že byl devět let v komunistické straně. Pro mne, jehož rodina za socialismu trpěla, je to určitý symbol, když se po dvaceti letech stane premiérem člověk s takovou minulostí," řekl iDNES.cz Laudát.

Pochybnosti má i poslankyně ODS Alena Páralová, informovaly Lidové noviny.

ODS shání podpisy i u ČSSD
ODS by měla podpisy získávat i mezi sociálními demokraty. Shánění podpisů si podle něj nebude ČSSD koordinovat sama, podpisy prý shání sám premiér, tvrdí místopředseda ČSSD Milan Urban.

"Ještě jsem ty podpisy neviděl, ale to není podstatné, to jsou jen technické záležitosti. Pokud pan premiér s žádostí o podpis přijde, bude mít všechny podpisy sociálních demokratů. My nemáme problém s nějakými frakcemi ve straně," řekl iDNES.cz Urban.

Připomněl, že ČSSD dnes postup schválila na svém grémiu. "Podpoříme úřednickou vládu, preferujeme variantu dohody všech parlamentních stran. A pokud se pan premiér v demisi rozhodl jít cestou shánění podpisů, nebudeme mu v tom bránit," řekl Urban.

Naopak nezařazené poslance zřejmě nikdo o podpis žádat nebude. "Musela bych znát podmínky toho podpisu," řekla iDNES.cz poslankyně Demokratické strany zelených Olga Zubová. Nikdo se na ni s žádostí o podpis zatím neobrátil, ale případnou podporu nevylučuje.

"Zatím se na mne nikdo neobrátil, kdyby ano, musel bych si to nejprve přečíst," řekl iDNES.cz přeběhlík Petr Wolf.
 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz