2024

sobota 20. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Občanská demokratická strana slaví svou plnoletostObčanská demokratická strana patří od počátku své existence mezi nejvýznamnější pravicově orientované strany v postkomunistickém bloku. Je také první silnou pravicovou stranou s liberálně konzervativním programem od počátku naší moderní státnosti. První pravicovou "catch all party", která má potenciál oslovit široké spektrum voličů od prava do středu. ODS je také jasně prozápadní, euroatlantickou pravicovou stranou. Od roku 1918 je tak vůbec prvním politickým uskupením, které má reálnou šanci být vyrovnaným soupeřem levicovým, socializujícím a populistickým proudům.

Když ODS před 18 lety vznikla (21.4.1991), postavila svůj program na konzervativních hodnotách, na principech osobní svobody, individuální odpovědnosti, parlamentní demokracie a tržního hospodářství. Uznávání a naplňování těchto principů zajistilo Občanské demokratické straně pevné postavení na české politické scéně.

"Občanská demokratická strana odpovídá na přirozenou poptávku velké části občanů, jejichž základní hodnotou je svoboda. Kteří věří, že svoboda má být pro všechny a solidarita s potřebnými, ne obráceně. Ukazuje se, že tento základní srozumitelný program je úspěšný, protože přitahuje sympatie lidí všech sociálních i ekonomických vrstev a všech generací. A že jde o trvalý koncept, který vždy dokáže nabídnout řešení aktuálních problémů," poznamenal u příležitosti 18. výročí vzniku ODS její předseda Mirek Topolánek.

Občanská demokratická strana se po svém vzniku stala hlavním motorem obtížné a neopakovatelné přeměny totalitní společnosti v demokracii standardního typu. Právě ODS má historickou zásluhu na pádu nefunkčních a nebezpečných teorií o vládách elit bez politických stran, o vládách tzv. nezávislých odborníků, které jsou stavěny do protikladu ke standardnímu uspořádání zastupitelské demokracie. ODS považuje systém parlamentní demokracie, založený na volné soutěži politických stran, za jediný účinný a demokratický prostředek naplňování svobodné vůle voličů. Tento princip předpokládá jasnou programovou a ideovou čitelnost stran pro voliče. ODS se po celou dobu své existence opírá o pevné ideové zázemí. Jako liberálně-konzervativní strana prosazovala, prosazuje a vždy bude prosazovat co nejmenší roli státu při ovlivňování života jeho občanů. Věří ve schopnosti člověka, v jeho jedinečnost, sílu a dovednosti. Po celou svou dosavadní existenci hájila a do budoucna je připravena hájit postavení občana ve společnosti a jeho právo na svobodnou vůli.

______________________________________________________________________

ODS vznikla v dubnu 1991 po rozpadu Občanského fóra na středově až levostředově orientované Občanské hnutí a pravicovou ODS. Ustavující kongres nově se rodící strany pak proběhl v Olomouci ve dnech 20. - 21. dubna 1991.

ODS se prezentovala jako demokratická pravicová strana s konzervativním programem. K ODS se tehdy hlásilo 39 poslanců ve Federálním shromáždění a 33 poslanců v České národní radě. Hlavním zakladatelem, a do podzimu 2002 také předsedou ODS, byl Václav Klaus.

Současné vedení ODS bylo zvoleno na Kongresu ODS v Praze 7. prosince 2008. Předsedou byl znovu zvolen Mirek Topolánek (poprvé zvolen 15.11.2002 na XV. Kongresu ODS ve Františkových Lázních), prvním místopředsedou se stal starosta městské části Praha 13 David Vodrážka. Dalšími místopředsedy se stali Petr Bendl, Petr Nečas, Petr Gandalovič a Ivan Langer. Nováčkem ve vedení strany je David Vodrážka, který nahradil ve funkci 1. místopředsedy Pavla Béma.
 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz