2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Senátoři přijali návrh na zrušení koncesionářských poplatků k další diskusi a návrhem se tedy budou zabývat všechny senátní výbory a také mediální komise horní komory parlamentu.

Tímto výsledkem skončilo projednávání návrhu zákona na zrušení koncesionářských poplatků, který předložil senátor ODS Richard Svoboda a jehož spoluautorem je kandidát do Evropského parlamentu za ODS Edvard Kožušník. "Současný systém je zbytečně nákladný, neefektivní, sociálně necitlivý a přežitý," prohlásil předkladatel zákona Richard Svoboda, k čemuž Edvard Kožušník dodává: „Návrh zákona nemá za cíl měnit současnou rovnováhu na mediálním trhu, ani nijak zasahovat do současné míry nezávislosti veřejnoprávních médií. Jeho předmětem je pouze odstranění přežitého a neefektivního systému výběru koncesionářských poplatků a nahrazení mandatorním odvodem části výnosů (cca 3%) inkasa DPH na účet České televize a Českého rozhlasu.“

S podporou zákona vystoupil předseda mediální komise senátu Jiří Oberfalzer (ODS): „Službu veřejnoprávních médií si občané neobjednali, musí ji ale podle zákona platit. Jde tedy o vynucenou daň“ konstatoval Oberfalzer. Rovněž senátor Adolf Jílek z KDU-ČSL návrh zákona vnímá jako příležitost bavit se o základním tématu, a to je, co je veřejná služba médií a kdo ji má kontrolovat. Své stanovisko sdělil i předseda Senátu Přemysl Sobotka: „Pokud osm zemí EU má veřejnoprávní média financovaná z daní, pak je to dostatečný důvod, abychom o tom diskutovali."
Zrušení koncesionářských poplatků by ročně ušetřilo každé domácnosti s televizí 2160 korun. Dle autorů návrhu zákona Česká televize ušetří na výběru poplatků zhruba 250 milionů korun ročně a Český rozhlas pak 180 milionů korun. V případě, že se s předlohou zákona ztotožní Senát a schválí ho sněmovna, bude změna platit od počátku příštího roku.
 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz