2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Edvard Kožušník

Poslanecká sněmovna včera hlasy všech přítomných poslanců pustila do dalšího čtení návrh na změnu Ústavy, kterým by měla být zavedena přímá volba prezidenta republiky. Sice jde návrh zákona teprve do druhého čtení a nikdo ještě pořádně ani netuší jak bude vypadat jeho prováděcí zákon, přesto vnímám možnost zavedení přímé volby prezidenta jako významný krok, který přinese do české politiky:

1. větší odpovědnost zvolených jedinců vůči občanům,
2. větší snahu o dosažení politické shody,
3. větší nadstranickost prezidenta a posílení jeho integrující role,
4. oslabení vlivu stranických sekretariátů, zákulisních dohod a přiblížení politiky k občanům a
posílení důvěry občanů ve státní instituce.

Problematice přímé volby prezidenta jsme na půdě eStat.cz před dvěma lety věnovali jednu z našich Národních konferencí A jsem velmi potěšen, že myšlenka přímé volby prezidenta tak postupně nabývá reálných kontur. A to i přes to, že dle našeho ústavního pořádku má prezident jen velmi omezené pravomoci a zavedení přímé volby tak nebude mít významný dopad na tzv. politiku všedního dne. Ona projednávaná novela Ústavy je však významným signálem k občanům, kdy se jim dává možnost o věcech veřejných rozhodovat častěji a ne jen v pravidelných cyklech voleb zástupců do zákonodárných sborů.

Jedno z mých volebních témat je ostatně také OK přímé volbě. A nemyslím tím pouze přímé volbě prezidenta. Současná doba rychle se rozvíjejících moderních technologií, zejména internetu, mobilních služeb, ale i digitálního televizního vysílání před námi otevírají dnes možná ještě často netušené možnosti jak zapojit občany v reálném čase do rozhodovacích procesů, které se mohou dít nejen na lokální úrovni, ale také na úrovni centrální. Věřím, že v následující dekádě se přímá volba rozšíří nejen na volbu všech politických zástupců, ale také na rozhodování o základních společenských otázkách.

Odkaz: http://www.kozusnik.eu/prima-volba.html
 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz