2024

středa 24. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

ODS zvítězila v kraji s náskokem 11 procent

9.6.2009

Liberecký kraj - Drtivou porážku připravili ostatním stranám voliči ODS. Občanští demokraté získali v kraji celkem 31,95 procent hlasů. Druhá nejsilnější strana, ČSSD, dostala od voličů o 11 procent méně hlasů, celkem 20,69 procent.

Třetí místo obsadila KSČM s podporou 12,97 procent hlasů, a čtvrtou příčku vybojovalo hnutí Solidarita v čele s europoslankyní a bývalou známou televizní hlasatelkou Janou Bobošíkovou. Solidaritě dalo svůj hlas 6,01 voličů.

Přesně 5 procent v kraji dosáhlo ještě sdružení Starostové a nezávislí – Vaše alternativa se senátorem Jaromírem Štětinou coby lídrem. V Libereckém kraji zcela vyhořely dvě nejmenší současné parlamentní strany, KDU – ČSL a Strana zelených. KDU – ČSL potvrdila v evropských volbách svou slabou pozici v Libereckém kraji. Získala 3,87 procent hlasů.

Dva europoslanci jsou z Liberce
Fiaskem lze nazvat umístění Strany zelených. Zatímco před třemi roky ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky dosáhli zelení v kraji 9,58 procent hlasů, evropské volby jim zde vynesly jen 2,17 procent hlasů.

V Evropském parlamentu zasednou dva poslanci, kteří pocházejí z Liberce. Za Občanskou demokratickou stranu to bude osmatřicetiletý Edvard Kožušník, ředitel sekretariátu předsedy Senátu Přemysla Sobotky.

Druhým libereckým europoslancem se stal dvaačtyřicetiletý Robert Dušek z ČSSD, v současnosti poslanec Parlamentu ČR. „S výsledkem voleb jsem osobně velmi spokojen.

Liberecký kraj se stal pátým v pořadí, kde z celé republiky ODS nejvíc bodovala. Pevně věřím, že nás to opět vrací do hry,“ zhodnotil eurovolby krajský šéf ODS, předseda Senátu Přemysl Sobotka. „K tomu jsem velice rád, že v Evropském parlamentu budou hned dva poslanci, kteří pocházejí z Liberce,“ doplnil.

Na rozdíl od Přemysla Sobotky krajský lídr ČSSD Robert Dušek přiznal, že výsledky voleb v něm vyvolaly smíšené pocity. „Náš odhad byl optimističtější. Doufali jsme, že přijde víc lidí. Malá účast nahrála ODS a KSČM, které mají silné voličské jádro,“ podotkl Robert Dušek. „Na druhou stranu je pravda, že jsme sice tyto volby prohráli, ale sedm mandátů, které jsme v Evropském parlamentu získali, jsou úspěchem,“ doplnil.

Duška vystřídá Jitka Vojtilová
Komunisty podle krajské šéfky Dany Lysákové potěšilo, že v Evropském parlamentu po volbách zůstane Vladimír Remek, nominovaný zdejšími členy strany.

„Ráda bych poděkovala všem, kteří nám dali důvěru. Ve stávající antikomunistické rétorice byly pro nás volby úspěchem. Potěšil nás skok na sedmé místo díky preferenčním hlasům naší krajské zastupitelky Kateřiny Klikarové,“ řekla.

V českém parlamentu vystřídá Roberta Duška bývalá poslankyně Jitka Vojtilová z Českolipska.
 

-vlk-

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz