2024

28. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Událost týdne:
Dne 12. června informoval tiskový výbor Pražského Hradu, že se prezident Miloš Zeman rozhodl vyhlásit komunální volby na 10.-11. října 2014. Rozhodnutí podléhá kontrasignaci předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), který již dříve řekl, že s termínem nemá problém.

9. června rozhodla vláda, že novým poradním orgánem vlády bude Rada pro trvale udržitelný rozvoj, do níž bude začleněna i agenda Národní ekonomické rady vlády (NERV). Nový orgán bude mít 31 členů. Předsedou rady bude premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), v orgánu zasednou také někteří ministři, zástupci samospráv, sociálních partnerů, podnikatelů, akademické obce a neziskového sektoru. Rada, která bude pracovat pod úřadem vlády, by měla kabinetu radit především v otázkách strategického řízení země a udržitelného rozvoje.

9. června uvedla česká média, že Česká republika je připravena zablokovat Albánii přidělení statusu kandidátské země Evropské unie kvůli sporu firmy ČEZ s albánským státem. Albánie loni ČEZ odebrala licenci a firma kvůli tomu vede s Tiranou mezinárodní arbitráž. Evropská komise na začátku června doporučila udělit Albánii status kandidátské země, o čemž má na konci měsíce rozhodnout summit EU.

10. června řekl Miroslav Kalousek (TOP 09), že jeho strana navrhla, aby bylo minimálně na 60 dní přerušeno projednávání služebního zákona. Norma, kterou koalice od prvního čtení zcela přepracovala, by podle TOP 09 měla být znovu projednána ve výborech. Pokud se tak nestane, TOP 09 zákon nepodpoří.

11. června vydalo Centrum pro výzkum veřejného mínění průzkum ke vztahu občanů České republiky k životnímu prostředí. Celkově 62 % dotázaných je spokojeno s kvalitou životního prostředí v České republice, v místě bydliště pak celých 78 % dotázaných. Nejvíce lidem vadí hustota silničního provozu (57 %), nejvíce jsou lidé spokojeni s dostupností volné přírody (87 %).

11. června oznámila média, že Strana zelených a KDU-ČSL navrhly advokátce a bývalé náměstkyni ministryně spravedlnosti Haně Marvanové, aby za ně na podzim kandidovala v Praze do Senátu. Marvanovou přitom jako kandidátku do Senátu chtěl šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Marvanová ČTK řekla, že nějaké nabídky na kandidaturu už dříve dostala, nyní ale řeší obnovení své advokátní praxe. Marvanová nedávno po sporech s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (za ANO) opustila post náměstkyně a vrací se do soukromé sféry.

12. června řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, že ODS navrhne v Poslanecké sněmovně, aby se přesun dotací na sociální služby z ministerstva práce na kraje posunul o další rok. Podle návrhu ODS by tak kraje peníze poskytovatelům péče o seniory, zdravotně postižené a další potřebné měly rozdělovat až od roku 2016, ne od příštího roku. ODS vadí, že celá změna není připravena pro všechny kraje a není zaručen bezproblémový chod systému.

13. června podala ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) k Nejvyššímu soudu (NS) stížnost pro porušení zákona v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik. Zpochybňuje v ní způsob, jakým Městský soud v Praze v březnu zrušil zákaz vycestování uložený krátce před tím podnikateli Ivu Rittigovi a dalším čtyřem aktérům kauzy.

Telegraficky:
 Dne 12. června jmenoval prezident Miloš Zeman ústavním soudcem Vojtěcha Šimíčka,
 dne 13. června jmenoval ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD generálním ředitelem České pošty bývalého ředitele obchodu a marketingu České pošty Martina Elkána.  

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz