2024

28. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


 Událost týdne:

Dne 18. června prosadila Rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v Senátu zprávu o loňské činnosti této instituce, kterou ovlivnilo sesazení jejího ředitele a nynějšího ministra kultury Daniela Hermana. Kritici současného chodu ústavu se dožadovali přepracování zprávy, Senát ji ale vzal na vědomí hlasy téměř všech zástupců ČSSD a KSČM. Senátor ODS Tomáš Grulich poukázal na to, že značná část zprávy obhajuje odvolání Hermana mimo jiné za údajně špatnou personální politiku. Hermanovo odvolání však bylo soudem označeno za protiprávní. Podle Grulicha se ale právě personální politika v ústavu nezlepšila, naopak zhoršila s ohledem na "nezákonná odvolání" dalších pracovníků ústavu.

16. června zastavila ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) tendr na elektronické náramky pro domácí vězně. V tiskové zprávě uvedla, že má pochybnosti o transparentnosti řízení. Její náměstek pro vězeňství Pavel Štern jí prý totiž odmítl poskytnout k výběrovému řízení podrobnější informace. Ministryně zároveň zvažuje odvolání Pavla Šterna z funkce náměstka pro vězeňství.

16. června informoval vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), že vláda navrhne prezidentu republiky, aby Řádem Bílého lva vyznamenal zachránce stovek židovských dětí Nicholase Wintona.

17. června jmenoval prezident republiky Miloš Zeman 17 nových soudkyň a soudců, kteří posílí především okresní soudy v Ústeckém kraji, jež dlouhodobě patří k nejpřetíženějším v republice. Hlava státu 13 ženám a 4 mužům popřála, aby se jim dařilo řešit případy a měli čistý stůl.

18. června zvolil Senát těsnou většinou vojenského historika Eduarda Stehlíka do rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Stehlík, kterého nominovala Sněmovna, byl náměstkem bývalého ředitele ústavu a nynějšího ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Po loňském sesazení ředitele byl také Stehlík z funkce náměstka odvolán a dostal výpověď, kterou však letos soud označil za neplatnou.

19. června vydala agentura STEM volební preference českých politických stran. Stranické preference ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, tj. včetně nerozhodnutých a lidí, kteří nejsou schopni či ochotni jmenovat preferenci žádné strany či otevřeně řeknou, že nebudou volit žádnou stranu. Preference pro jednotlivé strany jsou nižší, než by odpovídalo vlastnímu volebnímu výsledku, o němž rozhodují jen účastníci voleb. Podle průzkumu by volby vyhrálo hnutí ANO s 21 % hlasů, druhá ČSSD by obdržela 15 % hlasů a třetí KSČM 11,4 %. Následuje TOP 09 (6,6 %) a ODS (5,2 %).

22. června napsala média, že členové sněmovní vyšetřovací komise k Opencard požádají nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby z případu odvolal státní zástupkyni Dagmar Máchovou. Jsou přesvědčeni, že žalobkyně umožnila, aby nebyli stíháni představitelé hlavního města. Dopis s požadavkem bude Zemanovi odeslán začátkem příštího týdne.

Telegraficky:

 dne 16. června schválili zastupitelé Prahy 7 nulovou toleranci hazardu. Projednat a schválit ji musí ještě v rámci projednání vyhlášky o hazardu pražský magistrát,  dne 17. června předal prezident Miloš Zeman ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) milionový dluhopis, který pořídil za peníze ze svého fondu na splácení státního dluhu

 dne 19. června jmenoval prezident Miloš Zeman ústavním soudcem Tomáše Lichovníka 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz