2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Událost týdne:

Dne 7. dubna uložil Krajský soud v Praze Kateřině a Petru Kottovým 7,5 roku vězení. Oba soud označil za organizátory korupce v tzv. kauze Davida Ratha. Dalším sedmi lidem uložil podmíněné i nepodmíněné tresty. Tříletou podmínku dostala podnikatelka Ivana Salačová, která byla spolupracující obviněnou a pomáhala celou kauzu rozkrýt. Rozsudek není pravomocný. David Rath označil soud jako "politický monstrproces". Rozsudek považuje za výraz soudcova ignorování důkazů, ty totiž podle něj svědčí o opaku.

6. dubna vydala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) tiskovou zprávu ke stavu důchodového systému v České republice. Podle ČSSZ důchodový systém v Česku skončil loni s menším deficitem než v předchozích dvou letech, stále ale zůstává v dluzích. Výdaje na penze byly totiž v minulém roce o 43,4 miliardy vyšší než příjmy z důchodového pojištění. V roce 2013 byl takzvaný penzijní účet v minusu 49,7 miliardy a v roce 2012 v minusu 49,4 miliardy korun.

8. dubna schválila vláda čtyři nařízení, která mají umožnit, aby čeští zemědělci v následujícím programovém období do roku 2020 získali v rámci Programu rozvoje venkova na dotacích z EU a národních zdrojů více než 53 miliard korun. Vláda také schválila návrh novely trestního řádu a trestního zákoníku, která má mimo jiné motivovat k oznamování korupce. Nakonec vláda také schválila návrh novely, která Armádě České republiky umožní začít s odvody. Odvody by se měly nově týkat také žen. Změna zákona by umožnila vyslat aktivní zálohy na zahraniční misi, neznamená však obnovení základní vojenské služby.

8. dubna zrušil Ústavní soud možnost uplatnit současnou právní úpravu na některá starší exekuční řízení. Důvodem je patrně nepřípustná retroaktivita. Možnost použít současnou úpravu existovala díky spornému přechodnému ustanovení speciálního zákona upravujícího některé změny související s rekodifikací. Návrh na zrušení podal Okresní soud v Karviné. Ústavní soudci návrhu vyhověli.

9. března zveřejnila společnost Median volební model pro měsíc březen. Podle průzkumu by nejvíce hlasů získalo hnutí ANO 2011 a ČSSD (shodně 21,5 %), třetí KSČM by obdržela 15 %. Následují TOP 09 (10,5 %), ODS (8 %) a KDU-ČSL (6 %). Průzkum se uskutečnil ve dnech 8. 3. - 7. 4. 2015 a zúčastnilo se ho 1029 respondentů. 10. dubna řekl na tiskové konferenci mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, že prezident Miloš Zeman se nezúčastní vojenské přehlídky při květnových oslavách 70. výročí konce druhé světové války v Moskvě. V době přehlídky se v ruské metropoli sejde se slovenským premiérem Robertem Ficem a oběti války uctí položením věnce během pietního aktu.

Telegraficky:

 Dne 6. dubna byl v Praze zahájen provoz metra A, slavnostního otevření se zúčastnil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a primátorka hlavního města Adriana Krnáčová (ANO 2011)

 dne 7. dubna řekl náměstek pro státní službu Josef Postránecký, že resorty životního prostředí a kultury vybraly své státní tajemníky

 dne 8. dubna přiletěl do Prahy monacký kníže Albert II. Byla to vůbec první oficiální návštěva hlavy monackého knížectví v České republice.

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz