2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Událost týdne:

Dne 24. června rozhodl Ústavní soud (ÚS), že musí dojít k zúžení poslanecké beztrestnosti za projevy na půdě Parlamentu. Beztrestnost poslanců se podle ÚS týká jen jejich projevů k ostatním zákonodárcům, například při schůzích Sněmovny a jejích orgánů. Výroky v kuloárech, na internetu, sociálních sítích nebo pro televizi nepokrývá, a to ani když jsou vysloveny v Parlamentu. Ústavní soud se tak vymezil vůči starším verdiktům Nejvyššího soudu, který takzvanou poslaneckou indemnitu, tedy beztrestnost poslance či senátora za jeho výroky a projevy, vykládal šířeji.

22. června řekl ministr financí a předseda hnutí ANO 2011 Andrej Babiš, že poslanec Ladislav Šincl (ČSSD) udělal z jejich společného jednání aféru, aby zakryl své lobbistické zájmy ve prospěch pojišťoven. Případného postihu ze strany mandátového a imunitního výboru, na který se chce Šincl obrátit kvůli údajnému zastrašování, se nebojí. Následně obvinil poslanec Šincl ministra financí Andreje Babiše z toho, že na základě schůzky s majitelem hazardní skupiny Synot a senátorem Ivem Valentou odložil o rok platnost zákona o hazardních hrách. Stát kvůli tomu podle něj přichází o miliony.

23. června oznámila ministryně školství mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, že se jí zatím podařilo získat oproti původnímu návrhu rozpočtu jejího resortu na příští rok 1,5 miliardy korun navíc.

23. června se konala schůzka prezidenta republiky Miloše Zemana, předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), ministra financí Andreje Babiše (ANO 2011), ministra obrany Martina Stropnického (ANO 2011) a předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD). Schůzka se týkala směřování zahraniční politiky České republiky. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO 2011) chtěl, aby ministerstvo zahraničí udělalo celkovou revizi velvyslanectví a obchodních zastoupení. Nakonec se politici shodli, že zastoupení státu v zahraničí nelze v současném světě omezovat.

25. června řekl po jednání se zástupci ministerstva práce předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, že odbory netrvají pro příští rok na růstu platů ve veřejném sektoru o pět procent, pokud by se přidávalo už letos. S přidáním tří procent peněz na platy pro příští rok, jak se dohodla koalice, odboráři nesouhlasí. Podle náměstka ministryně práce Petra Šimerky jsou na stole všechny varianty, nyní možnosti nyní propočítá ministerstvo financí.

26. června zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) průzkum týkající se volebního modelu pro měsíc červenec. Podle průzkumu by volby vyhrálo hnutí ANO 2011 s 30 % hlasů, druhá ČSSD by získala 26,5 % hlasů. Následují KSČM (13 %), TOP 09 (8 %), ODS (8 %) a KDU-ČSL (6,5 %). Průzkum proběhl ve dnech 8.–15. července 2015 a zúčastnilo se ho 1022 respondentů.

Telegraficky:

* dne 22. června vyzval pardubický klub ČSSD stranického náměstka primátora Jakuba Rychteckého, aby rezignoval na všechny své funkce, 

* dne 24. června se novou primátorkou Ústí nad Labem stala Věra Nechybová (ANO 2011).

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz