2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Událost týdne: 20. listopadu schválila vláda návrh nového Státního integračního plánu (SIP) předložený ministerstvem vnitra. SIP má usnadnit začleňování osob s mezinárodní ochranou v ČR. Počítá se s integrací, která bude probíhat ve dvou fázích. V první by měli být uprchlíci umístěni v integračních azylových středicích, kde budou po dobu dvanácti až osmnácti měsíců připravováni na budoucí život v ČR pomocí kurzů českého jazyka, ale i výukou zaměřenou na kulturu a demokracii. Ve druhé fázi budou integrováni v obcích, kde jim generální poskytovatel integračních služeb pomůže zajistit ubytování i zaměstnání. Pro rok 2016 byla jako generální poskytovatel vybrána Charita ČR. Pro rok 2017 bude vypsáno výběrové řízení, které bylo nyní z časových důvodů vynecháno. Celkové náklady na SIP se mají vyšplhat ke 200 milionům korun, přičemž většina (127 milionů) má jít z evropských zdrojů v rámci příspěvků na přesídlené a relokované osoby.

18. listopadu zveřejnilo ministerstvo vnitra statistiky odboru azylové a migrační politiky, ze kterých vyplývá, že letos požádalo v Česku o azyl 1245 cizinců. Letos tedy dosud požádalo o azyl o 89 lidí více než za loňský rok. Nejvíce žadatelů pochází z Ukrajiny, za nimi jsou s velkým odstupem žadatelé z Kuby a Sýrie. Doposud byl tomto roce udělen azyl celkem 52 lidem. Více než polovina letos podaných žádostí však stále čeká na vyřízení.

19. listopadu se neuskutečnila plánovaná návštěva Vysoké představitelky EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federici Mogheriny v ČR, kde se měla mj. zúčastnit veřejné debaty spolupořádané Univerzitou Karlovou. Oficiálním důvodem zrušení je žádost českého ministra zahraničí, který si o víkendu pohmoždil dolní končetinu. F. Mogherini se však během svého pobytu v ČR měla setkat také s premiérem, prezidentem či ministrem obrany. Některé zdroje dle informací Českého rozhlasu naznačují, že ke zrušení došlo kvůli některým kontroverzním výrokům zaznívajícím na české politické scéně, které spojují témata uprchlíků a islámu s terorismem. 20. listopadu informovala tisková mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková o schválení památkového zákona, který by měl nahradit mnohokrát novelizovaný zákon z roku 1987. Nový zákon podle ministerstva umožní lepší péči o české památky, zároveň poskytuje příslušným úřadům nástroje, aby mohly zakročit v případě, že o památku není dostatečně pečováno. Pokud projde celým schvalovacím procesem, bude zákon účinný od 1. ledna 2018. Návrh má však řadu odpůrců. Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví a Sdružení profesionálních pracovníků památkové péče jej kritizují a upozorňují, že " snižuje rozsah památkové ochrany, nedefinuje ochranu hmotného kulturního dědictví jako veřejný zájem a nepřináší požadované systémové změny" . Ministerstvo kultury však většinu výtek odmítá s tvrzením, že obsah zákona není kritiky správně pochopen. Telegraficky - Dne

20. listopadu oznámil premiér Bohuslav Sobotka, že je ČR připravena reagovat na francouzskou žádost o pomoc. Ta doposud nebyla blíže konkretizována, nicméně se hovoří o možnosti zvýšení počtu českých vojáků na misi v Mali.

- Dne 20. listopadu informoval mluvčí UK Václav Hájek ČTK, že UK, VŠE a akademici Jiří Fajt, Ivan Ošťádal, a Jan Eichler podali žalobu proti nečinnosti na prezidenta Miloše Zemana kvůli odmítnutí jmenovat výše zmíněné akademiky profesory.

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz