2024

úterý 16. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


GLOSY 

Vladimír Kordač
  • Na demonstraci zemědělců v Praze se ve čtvrtek jeden traktorista málem opil k smrti, policisté mu zachránili život. Prezident AK Jan Veleba řekl, že demonstrantů bylo osm tisíc a že se vyjádří k těm ostatním.
  • Před šesti desítkami let komunisté poslali do lágrů naše hokejisty. Na místě jejich zatčení skupina občanů odhalila pamětní desku. »Jednak jsme příbuzný a na tyhle sviňárny by se nemělo zapomenout,« konstatoval pan Jaroslav Zahrádka.
  • Mnozí považují za populistickou desetimilionovou kampaň ministra Michaela Kocába proti fyzickému trestání dětí. »Mají právo na stejnou úctu a ohleduplnost jako dospělí,« argumentuje ministr. Gesto lepší složitého vysvětlování, reagoval psycholog Jeroným Klimeš: "Státní orgány by spíše měly důsledněji postupovat proti vážným případům týrání."
  • Městsky soud v Brně odsoudil statečného chlapíka Pavla Minaříka za pojistný podvod z r. 1996 k trestu 4,5 roku vězení, obžalovaný se proti rozsudku odvolal. Žalobce Petr Luzný je nespokojen s výší trestu. Návrh statečného chlapíka ze 70. let na provedení teroristického útoku estébáků v mnichovských Anglických zahradách zůstal »na papíře«.
  • V KDU-ČSL přituhuje: Bude mít volební sjezd. Ministr Cyril Svoboda chce po necelých šesti letech znovu zkusit zvolení do čela strany: »Vím, že lidová strana potřebuje polít živou vodou. Ona není ani v krizi, ani rozložená, je trochu mdlá.« Podle politologů je jeho šance prý podmíněna tím, že správně poví, co by dělal proti minulosti jinak. Předseda Jiří Čunek připomněl, že už novinářům říkal, že až bude chtít zodpovědět dotaz, zda bude opět kandidovat, tak to udělá. Na klidu KDU-ČSL nepřidává pokračující líčení v trestní věci Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka, kde vystupuje Jiří Čunek jako svědek. »Já si věřím,« říká další uchazečka o funkci předsedkyně, poslankyně Michaela Šojdrová: »Já se neporovnávám se svými konkurenty na tento post.« Ucházející se europoslanec Jan Březina: »Je ta záležitost tím zajímavější, čím víc je uchazečů.« První místopředseda Roman Línek, místopředseda David Macek a náměstek ministra zemědělství Karel Tureček možná budou kandidovat na místopředsedy, možná na předsedu.
  • Sněmovní komise pro církevní majetek skončí po osmi měsících svou práci neshodou zástupců koalice a opozice. Levice a ultralevicí zpochybňují způsob výpočtu částky 83 mld. korun pro církve jako kompenzace za jmění ultralevicí ukradené. Podle Jiřího Schwarze z VŠE by církve „měly“ ale dostat ještě dalších 168 mld. korun. VŠE propočítala dvě alternativní varianty splátek pro církve, které dospívají k částkám do 102 mld. korun na základě kratší doby splácení a nižšího úroku proti vládnímu návrhu. »Obavy ČSSD přetrvávají i ohledně toho, jak církve naloží s miliardovým majetkem,« přiblížil redaktor vztah levice k vlastníkovi majetku, blíže ale strach z Lidového domu nerozebral. Poslanec Vlastimil Tlustý neprosadil své návrhy více vrátit, méně proplatit, ČT řekl: Předseda komise Jan Kasal ji vedl jako nástroj k odůvodnění vládního návrhu.
  • Prezident Václav Klaus v rozhovoru pro TV Nova řekl, že nezaměstnanost se u nás v důsledku krize ještě o »kousek«zvýší. Podle analytika Davida Marka jsou ale čísla z ciziny ohledně nezaměstnanosti »stále děsivější«. Postup vlády v krizi prezident pokládá za dobrý, jinak by ji ale prý »kritizoval za leccos«. Podle premiéra Mirka Topolánka jsou přijatá rozhodnutí přiměřená hrozbám, které stojí před námi. O chomutovské primátorce Ivaně Řápkové prezident řekl, že její argumentace (ohledně vymáhání dluhů od asociálů) je čistá a že politička není extremistka. »To je důkaz i toho, že konáme správně a v souladu se zákonem,« poznamenala Ivana Řápková. Postup její radnice přebírají samosprávy Ústí nad Labem a Litvínova. Úřad ministra Michaela Kocába prezident označil za »fešácké neministerstvo«, naznačil také, že ministra při návštěvě Chomutova či Litvínova realita překvapila. Novým pravicovým stranám prezident vzkázal, aby se sblížily: »Je velmi nerozumné, když nejsou schopni se spolu dohodnout.«
  • KDU-ČSL klesají preference a hrozí, že se rozštěpí na dvě partaje, načrtla černé vyhlídky křesťanským demokratům hlasatelka Mirka Čejková: O funkci předsedy strany se neuchází žádná „nová tvář“. Předseda KDU-ČSL = problém, synonymizoval redaktor Tomáš Drahoňovský: Změna je potřebná. »Prostě musí to být kandidát, kterému důvěřujeme, který má něco za sebou, má určitou kompetenci,« vyjevil politolog Jan Kubáček. (»Musí odendat kříž a musí přidat ty reálné hodnoty, které trápí rodiny s dětmi, které trápí zejména střední třídu,« radil křesťanským demokratům tento mládenec loni 17.4. v Událostech. Pozn. RTM.) Na místo předsedy se podle Tomáše Drahoňovského »tlačí« tři zájemci. Ministr Cyril Svoboda se zaštiťuje tím, že za jeho předsedání bylo v klubu KDU-ČSL třiadvacet poslanců, zatímco dnes jich je třináct. Druhým zájemcem, je »málo známý« europoslanec Jan Březina, jenž Primě řekl: »Náš program v posledním období by se dal shrnout do věty: Bijou nám našeho předsedu.« A třetím je »vlivná poslankyně« Michaela Šojdrová. »Jsem pro sjednocení KDUČSL, aby to byla jedna strana,« pravila.  »A to bude také hlavní úkol nového předsedy. Lidovci se hádají téměř neustále. Spory mezi dvěma křídly dospěly tak daleko, že Jiří Čunek chtěl svého spolustraníka Miroslava Kalouska vyhodit z vlády. Pokud spory nepřestanou, straně nejspíš hrozí rozpad a zánik,« uvedl redaktor slova Jana Kubáčka: »Že by se v podstatě KDU-ČSL stala akorát regionálním subjektem - po vzoru zelených.« Tomáš Drahoňovský doporučil křesťanským demokratům spoléhat na ženy, protože ve straně je jich prý více. Cyril Svoboda bude na sjezdu znevýhodněn, neboť jako Pražan bude muset o funkci usilovat na Moravě.
  • Před sedmi desetiletími obsadila Československo německá armáda. V Bratislavě v sobotu policie rozpustila srocení několika set neonacistů. (ČT upřesnila, že zatčen byl vůdce zakázané organizace, když začal provokovat. Tisův režim hodnotí podle průzkumů mínění pozitivně asi třetina Slováků a jen sedm procent jednoznačně negativně.
  • Ministerstvo financí chce do dvou let zrušit daň z převodu nemovitostí. Náměstek ministra Peter Chrenko vysvětlil, že daň překáží růstu a je náročná na správu.

 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz