2024

sobota 20. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Jihomoravský kraj – Mirek Topolánek dnes v prostorách Ústavu systémové biologie a ekologie Akademie věd v Brně představil část volebního programu ODS – Řešení pro kvalitní životní prostředí.

Jakožto jihomoravský lídr zároveň prezentoval tři vybrané problémy, které chce v otázce životního prostředí v Jihomoravském kraji řešit: 1) další vývoj vodní nádrže Nové Mlýny, 2) nízkou výtěžnost tříděného odpadu v kraji a 3) revitalizaci Zámeckého rybníka v Lednici.

Vodní nádrž Nové Mlýny byla vybudována s cílem zamezit záplavám, umožnit závlahy a využít k rekreaci. Do 70. let minulého století nejrozsáhlejší lužní krajina ve střední Evropě byla výstavbou Nových Mlýnů radikálně pozměněna. Od té doby se také táhnou spory mezi vodaři a ekology, nyní zejména o jejich revitalizaci. „Stejně jako mnozí odborníci, tak i já navrhuji navrátit střední nádrž přírodě, tak jak to vyřešili na Malém Balatonu. Vyčištěná horní a spodní nádrž by sloužily závlahám a rekreaci. Takové řešení by mimo jiné napomohlo výstavbě dálnice Brno – Vídeň,“ říká k problematice Mirek Topolánek a zároveň dodává: „Chci všechny strany sporu požádat, aby nad takovým základním konceptem daly společně hlavy dohromady. Výsledek takovéto debaty podpořím.“

Dalším problémem jižní Moravy je fakt, že má dlouhodobě nejnižší výtěžnost tříděného sběru v celé republice. „Jistě to není lidmi, ti by, jak od nich slyším, třídili, kdyby měli možnost. Situace vyžaduje navýšení počtu sběrných nádob a zlepšit informovanost. To není úloha pro stát, ale pro obce a kraj, a zejména pro brněnský magistrát. Je to totiž hlavně Brno, které netřídí,“podotkl Mirek Topolánek.

Posledním problémem, který Mirek Topolánek zmínil, je revitalizace Zámeckého rybníka v Lednici. Ten je klíčovou částí přírodně krajinářského zámeckého parku. Rybník je v havarijním stavu a navíc ohrožuje vzácné stromy na březích. V této otázce se předseda ODS přiklání k realizaci již připraveného projektu, který vznikl ve spolupráci památkářů a přírodovědců. Náklady na něj se pohybují okolo sto milionů korun. V otázce jeho financování vidí Mirek Topolánek cestu ve využití evropských dotací:„Naši odborníci na Ministerstvu životního prostředí se shodli, že projekt bude s největší pravděpodobností možno financovat z evropských fondů. Já tento důležitý projekt budu i nadále sledovat a podporovat,“ uvedl závěrem Mirek Topolánek.

Tiskové konference se dále účastnil Prof. RNDr. Ing. Michal V. Marek, DrSc., ředitel Ústavu systémové biologie a ekologie, Václav Mencl, místopředseda Výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny, Ing. Rut Bízková, náměstkyně ministra životního prostředí a Ing. Radim Světlík, technický ředitel Povodí Moravy.
 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz