2024

čtvrtek 28. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


  • Vědci z University of Wisconsin-Milwaukee zkusili posoudit klimatická data za sto let v matematickému modelu synchronizovaného chaosu, výstup je prý dost nečekaný. Podle A.Tsonise může současný trend stabilizované teploty či jejího poklesu trvat i několik desítek let.
  • Finanční rezervy zdravotních pojišťoven slábnou, vláda se rozhodla zvýšit platby za „státní“ pojištěnce. Podle ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové opatření přinese pravděpodobně přes 4 miliardy korun. Podle redaktora Daniela Janocha si vláda přeje, aby pojišťovny zpřísnily dohled na výběr pojistného a šetřily na prevenci. Opatření budou platit jen do konce r. 2010 (TV Nova ve svém referátu říkala, že časově omezena budou některá opatření). Vicepremiér Petr Nečas před jednáním vlády novinářům řekl, že bude muset jít o mix opatření, včetně snížení nákladů pojišťoven. (Až v ČT zaznělo, že z rozhodnutí vlády část peněz nepůjde na provoz pojišťoven, nýbrž přímo na péči.)
    Podle Daniela Janocha vládní rozhodnutí umožní dávat pacientům i zlomky balení léků, čímž se zamezí plýtvání: Pokud opatření schválí parlament, »mohly« by začít platit od června. Mluvčí VZP Jiří Rod řekl, že výdaje v minulém období stouply sice více, ale jeho dům »vítá každou změnu«. Podle prvního místopředsedy socialistů Bohuslava Sobotky je vládní opatření »v tuto chvíli naprosto nezbytné«. Redaktor
    poznamenal, že socialisté jsou pro, ačkoli vláda odmítla jejich návrh zrušit regulační poplatky.
  • Vláda chce pro zdravotnictví během dvou let najít až 20 miliard korun, částku garantuje vládou schválený soubor opatření,která mají za účel zajistit, že se v krizi sníží dostupnost zravotní péče. Podle ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové bude zmíněná suma stačit, podle ministra školství Ondřeje Lišky ale jde jen o »zmínění dopadů krize«. Rozhodnutí vlády je podle prezidenta svazu pojišťoven Ladislava Friedricha »velmi nepříjemné překvapení«, jelikož pojišťovny něco klientům naslibovaly. První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka doufá, že omezení výdajů na prevenci nepostihne pacienty záporně.
    Ministerstvo zdravotnictví chce více sledovat kvalitu a výkony pojišťoven, což původně mělo být součástí reformy celého zdravotnictví, která zatím stojí, uvedla redaktorka Silvie Friedmannová postesk ministra financí Miroslava Kalouska, že si může jen trpce povzdychnout, že desetileté zpoždění pensijních a zdravotních reforem napáchalo na těchto účtech možná víc škody než celá krize.
  • Recese možná skončí už letos, oznámil „šéf“ Fedu Bern Bernanke: Opatření zabírají. »Byly to intervence stejných šašků, jakojsou pan Bernanke a pan Geithner, kteří se teď snaží uzdravit finanční systém. A to dělají dalšími nehoráznými zásahy do systému,« ozřejmil švýcarský analytik a investor Marc Faber.
  • Česká republika už dluží 999 810 000 000 Kč, loni přibylo 107 mld. Kč. Podle analytika Michala Brožky v příštích letech se dluh vůči HDP přiblíží k úrovni čtyřiceti procent. To proti vyspělé cizině ještě není tak špatné, poznamenala ČT: V jednom jsou ale dál, občané státu půjčují víc než my. Náměstek ministra financí Eduard Janota k tomu řekl, že jeho úřad si přeje, aby do čtyř let občané vlastnili až 15% státních dluhopisů. Socialista Jiří Havel řekl, že levice takový přístup navrhuje už skoro půl roku: Ještě nedávno to premiér Mirek Topolánek kritizoval, ale teď to vypadá, že vláda přijme. »Takže bereme to jako náš úspěch.« Stát chce podle ČT občany nalákat na až čtyřprocentní úrok a bezpečnost papíru. Nabízet je chce přes SCP a CzechPointy.
  • Předseda moravskoslezské organizace SZ Ladislav Koval na schůzi krajské rady oznámil, že ve straně končí, protoženesouhlasí s politikou předsedy Martina Bursíka. Členem „Demokratické výzvy“ Dany Kuchtové zůstává.
  • MŠMT připravuje Standard kvality profese učitele, na jehož základě vzniknou atestace. „Podstandardní“ učitelé skončí, atestovaní dostanou přidáno. Podle poslance Waltera Bartoše to může vést k tomu, že někteří učitelé budou objíždět školení a sbírat body, zatímco jiní budou makat a za menší peníze. Podle poslankyně Michaely Šojdrové by první atestace měla být povinná.
  • Zasedá Výkonná rada ODS. První místopředseda David Vodrážka se premiéra mezi čtyřma očima zeptal na causu Dalibora Bártka, Mirek Topolánek mu odpověděl, že svého přítele Marka Dalíka za žádným novinářem neposílal. »A tím to pro Vodrážku končí, dál to komentovat nechtěl.«
    Rada schválila 11. až 30. pozici na eurokandidátce.
    Vedení pražské ODS jedná za přítomnosti předsedy Mirka Topolánka s pražskými poslanci-rebely o koordinaci. Očekávání jsou podle Daniela Takáče nevelká, někteří poslanci, které nejmenoval, mu řekli, že nic zásadního padnout nemůže. Redaktor Jan Šenkýř připomněl, že v únoru se někteří pražští poslanci postavili proti některým koaličním návrhům, včetně EIA, po čemž vicepremiér Martin Bursík hrozil odchodem z koalice. David Vodrážka řekl, že pondělní schůzka pražských občanských demokratů je běžná a rozhodně nejde o „kobereček“: »Chtěl bych, abychom jednali o tom, jakým způsobem budeme komunikovat
    případná nesouhlasná stanoviska některých pražských poslanců.« Místopředseda strany Petr Bendl připomněl, že na Kongresu se straníci dohodli, že o sporných věcech budou mluvit. Pražští poslanci odmítají podle ČT nálepku rebelů, Jiří Janeček řekl, že třeba v EIA nechtěl vládě dávat nějakou „výstrahu“, nýbrž nesouhlasil s obsahem. Schůzky se zúčastní i primátor Pavel Bém, jenž 19.2. řekl, že poslance neinstruuje, ale o některých zákonech s nimi mluví. Dodal, že chválí poslance, pokud se nenechají válcovat a nehlasují pro každou blbost. »Já budu sbírat pozitivní i negativní ohlasy na jednotlivé zákony a pak si jednou za čtyři neděle společně se všemi poslanci sedneme,« uvedl Jiří Janeček.

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz