2024

sobota 4. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:



 
Milí členové a příznivci ODS,

v uplynulých dnech panoval opět chaos a zmatek. Všichni vidíme čísla nakažených a uvědomujeme si vážnost situace. Chtěli bychom vám všem poděkovat, že dodržujete bezpečnostní opatření, i když v nich panuje naprostý chaos. Všichni se snažíme situaci zvládnout, jak nejlépe umíme.
Dnes jednají v nečekaném termínu poslanci a mají na pořadu schůze hned dva důležité body. Projednání pandemického zákona a nouzového stavu.  
Pandemický zákon vrátili Sněmovně senátoři, kteří se mu věnovali ve středu a byl to jediný bod schůze, který stihli ten den projednat. Několikahodinová debata nakonec vedla k úspěchu a Senát se shodl na minimalistickém pozměňovacím návrhuSenátoři opravili chyby a tím tak zajistili, že mimořádná opatření mohou platit pouze v případě vyhlášení pandemické pohotovosti. A návrh zároveň ukládá vládě povinnost kontrolovat opatření vydaná krajskými hygienickými stanicemi. Poslanci pandemický zákon dnes schválili a dle informace ze středeční schůzky prezident předsedovi ODS slíbil, že je připraven jednat rychle a podepsat jej, aby vešel v platnost před koncem nouzového stavu.
 
 
 
 Sněmovna dnes také projednává žádost Andreje Babiše o prodloužení nouzového stavu. Zde se ale naší podpory nedočká. Vláda chce jít totiž cestou revokace usnesení o konci nouzového stavu nejpozději k datu 27. února. To je ústavně velmi pochybný postup, a samotný aktuálně platný nouzový stav je velmi pravděpodobně protiústavní, na což upozornili senátoři minulý týden podáním ústavní žaloby. 

Pokud vládě nestačí pandemický zákon, i když donedávna premiér i ministr zdravotnictví tvrdili, že ano, může vláda vyhlásit nouzový stav na základě zhoršené pandemické situace sama. Je to zodpovědnost a kompetence vlády. Koalice SPOLU dlouhodobě předkládá vládě návrhy, jak zvládnout pandemii lépe a co je třeba udělat. Jsme připraveni pomoct, nikoliv však protiústavním jednáním.

Petr Fiala: „Revokovat usnesení o nouzovém stavu je protiústavní nesmysl. A taky proti zdravému rozumu. Pokud vládě nestačí pandemický zákon, ať vyhlásí na základě zhoršené situace nouzový stav sama. To je jediná cesta.“ 

Koncem týdne se v Senátu sešli také zástupci politických stran z horní i dolní komory a společně projednávali další možné kroky ke schválení volebního zákona. Zdá se, že jednání bylo velmi konstruktivní a panovala shoda na jednotlivých úpravách. Hlavními body bude zachování 14 volebních krajů, přítomnost načítacích klauzulí a kvorum pro koalice. Kolik procent to bude, to zůstává otázkou dalších jednání. Volební zákon putuje do Sněmovny, kde se jím budou zabývat poslanci. Zároveň jsme v rámci koalice SPOLU svolali na příští čtvrtek mimořádnou schůzi k projednání návrhu volebního zákona Marka Výborného (KDU-ČSL), který se měl stát dle původní dohody napříč politickými stranami nosičem pro úpravy, na kterých se dohodneme. Chceme mít jistotu, že se nedostaneme do časové tísně, protože volby se nezadržitelně blíží.  

A pár mediálních upoutávek. Hostem Marie Bastlové v podcastovém pořadu Ptám se já byl Petr Fiala. Bavili se o aktuálních opatřeních, o schůzkách s premiérem Babišem, co by chtěl od premiéra Petr Fiala slyšet a jaký má na celou věc názor opozice. Za pozornost stojí také záznam Otázek Václava Moravce. Hosty byli hejtman Martin Červíček a v druhé části poslanec Petr Bendl. V Partii se diskuse účastnil místopředseda Martin Kupka, společně s Václavem Klausem ml. a Patrikem Nacherem.

Pokud preferujete čtení před poslechem, mám pro Vás rozhovor Miloše Vystrčila pro iDNES, ve kterém mluví o pochybných krocích vlády, ale třeba také o své cestě na Tchaj-wan. Zároveň bych Vás chtěl pozvat ke sledování nedělní Partie v netradičním formátu, kdy od 11 bude záznam rozhovoru s prezidentem Zemanem, následovat bude hodina premiéra Babiše a na jejich vystoupení bude od 13:00 reagovat předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Co ještě stojí za pozornost?


Petr Fiala: Vláda musí vysvětlit podezřelé okolnosti nákupu testů a informovat veřejnost o podmínkách návratu dětí do škol

SPOLU: Vláda musí zařídit šetrné testy a rychlejší očkování. Měla by podporovat české výrobce 

Senátoři si připomněli 73. výročí pochodu studentů na Pražský hrad

Martin Baxa: Vláda zpackala výběr antigenních testů, návrat dětí do škol je v nedohlednu
Alexandr Vondra: Peníze z Plánu obnovy musíme využít k změně naší energetiky

Jan Skopeček: 360° CNN Prima News: Ukazuje se, jaká nemehla nám vládnou. Lidé se v restrikcích nevyznají

Bohuslav Svoboda: Vláda neví, co má dělat, na omezení pohybu nepotřebuje nouzový stav, covidový vlak nám ujíždí

Marek Benda: Udavači našich dní

Jan Zahradil: Události, komentáře: Testovaní a očkovaní

Petr Zimmermann: Covidové nevolnictví

Lenka Kohoutová: Mnoha dětským skupinám hrozí zánik. Hodí jim poslanci záchranné lano?

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz