2024

sobota 4. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Pokud jakákoli veřejná instituce včetně obcí, škol nebo divadel byť o jediný den překročí předepsanou třicetidenní lhůtu splatnosti, musí uhradit sankci ve výši 5% z celkové částky za každou fakturu. Tak alespoň zní návrh revize Směrnice o pozdních platbách, který dnes v Evropském parlamentu představila Evropská komise.

Zpravodaj k tomuto návrhu za Evropské konzervativce a reformisty (ECR) Edvard Kožušník apeluje na Komisi, aby směrnici zmírnila. "Je samozřejmě nutné, aby úřady platily svým dodavatelům včas, nelze však vedle smluvní pokuty a úroku z prodlení nařizovat další paušální sankci v pětiprocentní výši, a to navíc jen pro veřejné zadavatele," uvedl poslanec na dnešním jednání Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele.

Kožušník, který se ve své argumentaci opíral o stanovisko Svazu měst a obcí, některých krajů a významných statutárních měst, ještě dodal, že řada veřejných institucí se dostává do platební neschopnosti právě při realizaci projektů spolufinancovaných Evropskou unií. Evropské projekty realizované samosprávou Unie běžně proplácí ve lhůtě 90 dnů, ale po samosprávě vyžaduje, aby svým dodavatelům platila ve lhůtě třicetidenní. Podle Kožušníka tak Unie uplatňuje dvojí metr, místo aby šla příkladem a nedostávala veřejné zadavatele v členských státech do platebních potíží.

V České republice se ročně realizují veřejné zakázky v objemu 750 miliard korun. Pokud by se opozdilo jen 10% plateb, dopad na již tak napjaté veřejné rozpočty bude 3,5 mld. korun. Návrh Komise tak podle Kožušníka v konečném důsledku povede k ještě větším rozpočtovým výpadkům a nakonec paradoxně ještě horší platební morálce veřejných zadavatelů. Dojde ke snížení objemu veřejných investic, a v neposlední řadě návrh také podporuje korupční prostředí.

Edvard Kožušník, poslanec EP

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz