2024

28. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


V těchto dnech vzniklo sdružení, které si dává za cíl odvolání MUDr.Ratha z funkce hejtmana.

Podrobnosti naleznete ZDE

Vyjádření Občanského sdružení KRAJ BEZ RATHA:

Občanské sdružení KRAJ BEZ RATHA je nevládní, nepolitické a neziskové sdružení občanů České republiky, kterým není lhostejná skutečnost, že hejtman Středočeského kraje David Rath svým přístupem k výkonu politické moci, založeným na autoritářství, egoismu, vulgaritě a lidské bezohlednosti, bezostyšně pošlapává morální a mravní principy demokratické společnosti.

Členem sdružení se může stát osoba starší 15ti let, která není členem žádné politické strany či hnutí. Hlavním cílem sdružení je odvolání či odchod Davida Ratha z funkce hejtmana Středočeského kraje.

Za tímto účelem organizuje sdružení KRAJ BEZ RATHA sběr podpisů pod petici za odvolání současného hejtmana z funkce.

Dále pak upozorňuje veřejnost na další příklady autoritářského a bezohledného přístupu Davida Ratha k výkonu funkce hejtmana, a tím i k obyvatelům zejména Středočeského kraje.

Co vadí na osobě hejtamana nejvíce:

Rathovy kauzy - výběr z toho, co nám na Rathovi vadí
•Kumulace funkcí - Poslanec. Hejtman. Obecní zastupitel. Soukromý lékař. - To je výčet jen několika funkcí, které zatím nasbíral David Rath. Každá z nich, má-li být vykonávána odpovědně, vyžaduje práci na plný úvazek. David Rath nemůže vykonávat ani jednu z nich odpovědně.
•Rušení projektů chráněného bydlení - Jako středočeský hejtman se David Rath rozhodl zrušit rozběhnuté projekty chráněného bydlení pro postižené občany a projekty azylového bydlení pro matky s dětmi. Odvolal pět ředitelů ústavů sociální péče, mezi nimi například Janu Rumlovou z Ledců, jejíž zařízení přitom patřilo mezi první, které v Česku začalo s náročnou transformací. Ze 100 klientů se Rumlové podařilo 70 vrátit do běžného života a tito lidé s postižením nyní žijí s určitou mírou dopomoci v chráněných bytech. Hejtman Rath však nesouhlasí. Propustil dále Tomáše Sojku ze Smečna u Kladna, či ředitelku Ústavu sociální péče v Jílovém u Prahy. Tato zařízení patřila mezi reformní ústavy s výraznými úspěchy při navracení klientů do normálního života. Celkově to znamená, že Středočeský kraj se navrací k předlistopadovým praktikám v zacházení s postiženými a místo toho, aby jim, stejně jako ve vyspělých zemích, pomohl k návratu do běžného života, snaží se je izolovat v dnes již nevyhovujících ústavech.
•Klientelismus - David Rath před svým zvolením kritizoval tehdejšího hejtmana Petra Bendla z prosazování svých politických spřízněnců, aniž by přinesl jakýkoli důkaz. Nicméně po nástupu Ratha do funkce jsme svědky nebývale rozbujelého klientelismu. Dotace jsou rozdělovány podle stranického klíče a nejvíce se dostává obcím, ve kterých vládnou komunisté či sociální demokraté. Vrcholem všeho byla dotace ve výši 9,4 milionu korun na opravu čtyř místních silnic pro obec Zbuzany, kde místostarostuje Rathův bratr Michal.
•Výsměch voličům - Zářným příkladem rostoucího klientelismu je schválení dotace 60 milionů korun na výstavbu školní jídelny v Hostivici. Tento fakt je překvapivý z několika důvodů. Prvním je ten, že v Hostivici je pouze základní škola a tu ze zákona zřizuje obec a kraj na ní peníze dát nemůže. Aby mohl David Rath svému městu přispět musí se tedy v Hostivici zřídit škola umělecká a ta pak může dotaci z kraje přijmout. Prý jen shodou okolností sebrala Rada Středočeského kraje sumu 56 milionů korun dětskému domovu v Pyšelích, kde žádný z momentálně vládnoucích sociálnědemokratických „gubernátorů“ nebydlí.
•Filip Bušina - Angažováním bývalého skořápkáře Bušiny do funkce investičního náměstka pěti krajských nemocnic David Rath již poněkolikáté projevil svou nekompetentnost. Člověk již dříve trestně stíhaný rozhodoval o majetku v řádu miliard korun a navíc do rozhodování o krajských zakázkách vpašoval dvě firmy, ve kterých figuroval jako spolumajitel. Hejtman Rath kolem tohoto člověka pouze „mlžil“, potom říkal, že ho nezná a nakonec ho pod tlakem odvolal. Doposud však jeho angažmá nevysvětlil a nepřijal žádnou politickou odpovědnost.
•Sebepropagace za peníze voličů - Dostatečně známý je případ dobrovolných hasičů ze Zvole u Prahy , kteří požádali kraj o dotaci na oslavu stého výročí svého založení. Částka deset tisíc korun jim byla přislíbena pod podmínkou, že si na vlastní náklady nechají vyrobit nášivky s textem „Pořádáno s přispěním hejtmana Středočeského kraje MUDr. Davida Ratha“ a že celé slavnosti se budou odehrávat se sloganem „S přispěním hejtmana Středočeského kraje.“ Dalším příkladem jak Rath využívá krajské peníze k propagaci vlastní osoby v předvolební kampani do poslanecké sněmovny je případ inzerce za čtvrt milionu korun v deníku Blesk. David Rath tam na fotografiích z cyklistického výletu se svou rodinou zve k návštěvě Středočeského kraje.
•Pohrdání soudy - Rath bojoval za hrazení zdravotnických poplatků krajem tak vehementně, že nejméně dvakrát obešel rozhodnutí soudu, na který se obrátili diskriminovaní soukromí lékárníci. Těm se nelíbilo, že kraj hradí poplatky jen v krajských zařízeních. Jinde ne. Hejtman Rath si rozhodnutí soudu vyložil tak, že nejprve zveřejnil číslo do kanceláře soudkyně, která vydala rozhodnutí a poté místo peněz zavedl slevové kupony.
•Despotismus - Hejtman Rath je despota, který na cestě za kariérou nezná bratra. Kandidáty ČSSD ze Středočeského kraje nechal podepsat papír, že budou hlasovat a jednat pouze podle stanov ČSSD (rozuměj podle přání doktora Ratha), jinak zaplatí čtyřmilionovou pokutu. Smutné je samozřejmě to, že jeho sociálnědemokratičtí kolegové tento „dokument“ vůbec podepsali.
•Zavedení atmosféry strachu - Žádný z ostatních dvanácti hejtmanů za ČSSD nevyvolal po svém nástupu na Krajský úřad takovou atmosféru strachu. Rath vyházel ředitele krajských nemocnic, vedoucí odborů krajského úřadu, šéfy zastoupení v Bruselu i turistické agentury. Nikdo si nedovolí veřejně kritizovat vedení kraje. David Rath na to říká: „ODS tohle zavedla jako standard. Když oni tak zacházeli s námi, tak nevidím důvod, proč bychom tak my neměli zacházet s nimi.“

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz