2024

sobota 4. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


V souvislosti s diskusí o schváleném rozpočtu dochází ke dvěma zásadním dezinterpretacím. První, že je za spoluviníka špatného rozpočtu viněna ODS. Občanská demokratická strana nicméně rozpočet nepodpořila, pouze se zdržela hlasování. V zájmu zabránění rozpočtovému provizoriu to byl jediný způsob, jak vyjádřit nesouhlas s nezodpovědností socialistů.

Druhou nepravdou je prohlášení, že varianta rozpočtového provizoria by byla lepší, než schválený rozpočet na příští rok. Jak by to vypadlo, kdyby hlasovala ODS proti? Ministr financí Eduard Janota by zřejmě rezignoval. Následovalo by rychlé shánění nového ministra, který by připravil nový rozpočet.

Vzhledem k tlaku ČSSD na vládu a vzhledem k tomu, že socialisté porušili veškeré dohody, které byly uzavřeny, by takový rozpočet nebyl zřejmě lepší, spíše naopak. Pravděpodobně v půli února bychom se tak dočkali toho, že nový ministr financí by předložil ve sněmovně nový rozpočet, který by obsahoval ještě více zvyšování daní a méně úspor.

Pro takový rozpočet by byli ochotní hlasovat i komunisté, takže by ani nebylo možné jej zastavit. A co by se dělo do té doby? Někteří ekonomové tvrdí, že rozpočtové provizorium by bylo lepší variantou, protože by to znamenalo snížení výdajů. Jde ale pouze o nepochopení rozpočtové problematiky.

Rozpočet na letošní rok byl totiž postavený na jinou úroveň ekonomického výkonu a především na nižší nezaměstnanosti. Výdaje by tak byly stejně vyšší, než by odpovídalo provizoriu. Tyto mandatorní výdaje budou v roce 2010 minimálně o 42 mld. Kč vyšší, než v roce 2009.

Takový růst by musel být kompenzován snižováním nemandatorních výdajů na vědu, školy, infrastrukturu, dotace obcím… Zároveň by rozpočtové provizorium zkomplikovalo čerpání evropských fondů, což by byly úplně ztracené miliardy.

Dalším důsledkem by bylo ohrožení ratingu země a s tím spojené prodražování správy státního dluhu. Opět někteří upozorňují na to, že schválený špatný rozpočet znamená totéž. Z hlediska zahraničních investorů je ale podstatnější, když země má vůbec nějaký rozpočet. Je pro ně důležité vědět, na čem jsou, než být v nejistotě. Proto například firmy uvítaly možnost fixovat si cenu elektřiny na dva roky dopředu, i když je možné, že cena půjde ještě níž. Stejně uvažují investoři, kteří nám půjčují.

Argumenty, zejména ze strany TOP 09, o tom, že provizorium je lepší variantou, jsou tak pouhým populismem. Je to snaha o vymezení se vůči ODS. Všech pět poslanců reprezentujících TOP 09 mohlo hlasovat proti rozpočtu, protože nemají reálně odpovědnost za stav této země. Dalším dokladem populismu z této strany byl příslib místopředsedy Miroslava Kalouska, že nebude ve sněmovně navrhovat pozměňující návrhy. Nakonec se ale do porcování medvěda zapojil, a to ne v malém. Jeho návrh by přišel na dvě miliardy korun (nakonec návrh neprošel). Tolik k "úsporné" TOP 09.

Jak tedy zajistit alespoň částečnou rozpočtovou disciplínu do voleb? Je nutné působit na veřejnost, aby vytvořila tlak na Lidový dům. Jiří Paroubek je posedlý průzkumy veřejného mínění, a když zjistí, že většina lidí odmítá další prohlubování schodku vlivem 13. důchodu, změnou nemocenské či zrušením zdravotnických poplatků, nebude je dále prosazovat.
 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz