2024

sobota 4. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Poslanec Libor Ježek mluví u zakázek nemocnic na koupi drahých přístrojů o korupčním prostředí a předražení až o třetinu.

 

Proč jste se rozhodli daným případem zabývat?

V posledních letech nedošlo u odpovědných orgánů jako ministerstvo zdravotnictví k žádné kontrole, která by byla zaměřena na efektivní a hospodárné využití veřejných prostředků. Rozhodli jsme se to prověřit sami a zjistili, že při nákupech zdravotnických potřeb došlo ke změně systému. Od roku 2008 výrazně převažuje nákup od zprostředkovatelů neboli kompletátorských firem nad nákupem přímo od výrobců. Nechali jsme si tedy zjistit, jak probíhal nákup magnetických rezonancí, počítačových tomografů a jiných větších přístrojů. A podle našeho zjištění jsou nákupy těchto přístrojů předražené až o 30 %.

 


Zprostředkovatelské firmy i nemocnice se však hájí, že je tento systém jediné zakázky jednodušší. Že to je jako stavět dům, kde také sám nekupujete každou jednotlivou položku...

Nákup zdravotnických přístrojů nelze srovnávat se stavbou domu. A zadavatelé nemají za povinnost postupovat co nejjednodušším způsobem. Mají povinnost postupovat hospodárně. Když někdo dodává magnetickou rezonanci a k tomu lůžka, tak se to nedá nazvat kompletací. To buď slouží tomu, aby si úředníci usnadnili práci, v tom případě je třeba ty úředníky propustit, anebo dochází k dohodě s kompletátorskou firmou, což vytváří silně korupční prostředí.

 

Jako příklad předražených nákupů uvádíte nákup počítačových tomografů v Plzni, Ostravě a Praze - Vinohradech na jedné straně a v Karlových Varech na straně druhé. Nemocnice a kompletátoři se však hájí, že jednotlivé přístroje jsou nesrovnatelné...

To se dá prověřit podrobným srovnáním technických parametrů. Ze zadávacích dokumentací, které jsme měli k dispozici, vyplývá, že se o srovnatelné přístroje jedná.

 

Jak po svém zjištění postupoval kontrolní výbor sněmovny dál?

Kontrolní výbor požádal ministerstvo financí, aby se do toho vložilo. Pokud dochází ke zneužívání evropských prostředků, tak to může mít pro Česko nedozírné následky, co se dalšího čerpání finančních prostředků týče. Evropská komise může zarazit čerpání prostředků z celého programu pro zdravotnictví.

 

Proč podle vás k tomuto předražování dochází?

Pokud se ve výběrových řízeních všechno sype na hromádky, soutěží se o zakázky, kde jsou najednou jablka s hruškami, vypisují se takové kvalifikační podmínky, aby jim nebylo snadné vyhovět, výsledkem čehož je jediný uchazeč ve výběrovém řízení, tak v takovém systému existuje velké riziko korupčního chování.
 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz