2024

5. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Moderátor (Jana Šmídová):

Příjemný večer, vážení. I dnes je pro vás připraven Interview Studia STOP, od mikrofonu vás opět zdraví

 

Moderátor (Petr Holub):

Petr Holub.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

A Jana Šmídová. Pozvání do studia Českého rozhlasu 6 dnes přijal občanskodemokratický předseda Senátu Přemysl Sobotka. Dobrý večer, pane Sobotko.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Dobrý večer a děkuju za pozvání.

 

Moderátor (Petr Holub):

A hned se ptáme, vjaké kondici je ODS před jarními volbami a jestli ještě má vůbec šanci na vítězství. Dosavadní průzkumy předvolebních preferencí nezní pro občanské demokraty příliš lichotivě, teď cituji zprvní lednové ankety agentury STEM. Rozdíl mezi ČSSD a ODS se vlednu podle volebního modelu STEM prohloubil. ČSSD by získala ve sněmovně 83 křesel, o 8 více než vprosinci. ODS by si proti prosinci pohoršila o 9 na 59 mandátů. Podle místopředsedy ODS Ivana Langera není výsledek překvapením, měl by naopak být výzvou. Další činitel ODS, místopředseda Petr Bendl soudí, že ODS si může za propad sama. Způsobil jej podle něho nejednota a spory uvnitř strany. Vedle ČSSD si poměrně výrazně polepšila také KSČM, která by dostala tento měsíc vdolní komoře 32 křesel. Naopak KDU-ČSL by ztratila meziměsíčně podle volebního modelu 7 mandátů a měla by jich 6, pokud by se udržela pětiprocentní hranicí. Strana TOP 09 by získala vlednu 20 křesel vdolní komoře, o dvě víc než vprosinci. Preference Strany zelených vlednu činily 4 procenta a Věcí veřejných 3,9 procenta. Dramatický pokles preferencí zaznamenala podle interního stranického průzkumu i dosud suverénní pražská ODS. Její předseda Pavel Bém ktomu říká.

 

Pavel Bém, předseda pražské RS ODS a pražský primátor:

Zhruba vříjnu, listopadu loňského roku došlo kdramatickému poklesu preferencí celé ODS, bez rozdílu kraje. Otevřely se nůžky mezi ČSSD a občanskými demokraty a od té doby naše preference stagnují a my si samozřejmě klademe otázku, co se stalo a můžeme nacházet nejrůznější vysvětlení, můžeme nacházet různé toskánské aféry a můžeme nacházet prostě ne úplně skvělou pro ODSku dobrou pozici při schvalování nejhoršího deficitního rozpočtu vnovodobé historii celé České republiky. Můžeme se bavit, do jaké míry se na tom podepsal kongres, kde jsme museli řešit naše vnitrostranické, chronické problémy a vtuto chvíli samozřejmě do toho vstupují i nejrůznější mediální kauzy, včetně té nešťastné a mě to samotného nesmírně trápí a je to problém, je to problém Prahy i můj, karty Pražana, ale já jsem přesvědčen, že všechny tyto problémy jsou řešitelné, takže já říkám, že zhruba od listopadu máme stabilní, nicméně nízké volební preference a chceme-li vyhrát, tak stím něco prostě a jednoduše musíme udělat. Ty preference jsou nízké vcelé České republice, dokonce paradoxně vPraze nebo paradoxně, no to je logické, Praha stále je jediným regionem vČeské republice, kde poráží Občanská demokratická strana sociální demokracii, ale to není chlubení, prosím pěkně, protože historicky jsme vPraze vyhrávali rozdílem i třeba několika tříd. Poslední volební výsledek 48 procent vparlamentních volbách vroce 2006, vnásledných komunálních volbách 54 procent, čili to jsou výsledky, které pro nás bude vletošním roce strašně těžké nebo dokonce nemožné zopakovat, ale já mohu za sebe jako předseda pražské ODSky říct, že uděláme všechno prostě pro to, abychom obstáli, vyhráli a pokud možno, aby vyhrála Občanská demokratické strana ve sněmovně tak, aby byla schopna dát dohromady solidní konzervativní vládu.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Slyšeli jsme Pavla Béma, tak jaká je interpretace našeho hosta, předsedy Senátu Přemysla Sobotky a to samozřejmě nejen vzhledem kmetropoli.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Bavíme se o celé České republice. Já mohu říct, že kořeny toho poklesu našich preferencí vpodstatě se dají datovat od krajských voleb vroce 2008 a senátních voleb, které skončily bych řekl skoro katastrofální porážkou a opustili jsme pozice a teď na té krajské úrovni, což je ta střední vrstva ODS, vznikla velká nervozita, no a pak už začalo předsednictví a vté době jsme byli stále ještě ve vládě a Mirek Topolánek byl zcela pohlcen a dělal to dobře zmého pohledu předsednictví Evropské unie, a pak přišel konec března, pád vlády a myslím si, že tady vznikla ztráta. Ztráta náboje, ztráta aktivity, no a odrazilo se to samozřejmě vurčité nejednotnosti a vurčitých rozporech, které vznikly na různých vrstvách ODS, no a protože to má i mediální obraz a tady musím říct, že ne média za to mohou, ale my za to můžeme, my jsme to zavinili, protože my jsme tímhle směrem rozhádaným šli. Vyvrcholilo to kongresem, kde jsme takzvaně si prali prádlo, ale pak se to zklidnilo a já věřím, že ta kondice, je to jako stréninkem, je to jako se sportem, ta kondice už není dobrá a jedeme směrem kvolbám.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Nicméně metropole byla vždycky vlajkovou lodí vaší strany. Tam ten interní průzkum naznačil pokles oproti minulému období asi o 22 procent, to je tedy opravdu výrazný sešup, když to řeknu lidově. Co se stalo vPraze?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Na to se zeptejte hlavně Pražáků, já jsem sice. . .

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Ale pražská ODS je velmi mocná a je integrální součástí celé strany.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Ne, samozřejmě, já na to odpovím. Já si myslím, že tady vPraze se objevily některé kauzy, a teď já to racionální jádro někdy vidím, někdy nevidím, samozřejmě na to reaguje každý občan. Vezmeme si teď tu sněhovou kalamitu, za všechno může primátor, co si budeme namlouvat, je to vkaždém městě a zapomíná se, že tady jsou úředníci a lidi, kteří to mají na starost, ale také jsme si za to mohli a můžeme sami a já věřím, že i tenhle obraz se změní. Myslím si, že bysme se měli vrátit ktomu takzvanému selskému rozumu a reagovat jako lidi a ne reagovat jako že držíme jakousi moc a ta moc že je vpodstatě nadosmrti. Není. A tady já vidím tu základní chybu a změnu toho myšlení lidí, kteří jsou na té celostátní úrovni nebo i na té komunální politice.

 

Moderátor (Petr Holub):

A jaké byste tedy ztoho, když si uvědomíte, že žádná moc člověku nepatří navěky, jaké závěry byste ztoho měli udělat?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Diskuse se samozřejmě vede, vede uvnitř, protože je zbytečné, abychom tu naši diskusi ventilovali. Vkaždém případě jsme se stali trošku i při přípravě na ty plánované říjnové a potom panem Paroubkem zničené listopadové volby, tak jsme byli příliš obecní. Nebyli jsme konkrétní a navíc celá společnost žila vté ekonomické krizi, která byla a teď všichni byli ustrašení a my jsme byli obecní a já tady vidím jeden moment, a tvrdím to stále, že nám stačí pět, deset bodů, a to je program. Ale musí být jasný, čitelný a musí tomu rozumět ten, kdo je náš volič nebo kdo chce být naším voličem a tady myslím, že jsme trošku selhali vté obecnosti.

 

Moderátor (Petr Holub):

Ještě pro přesnost bych se zeptal. Nevíte, jak si stojí ODS vLiberci? Přece jen Liberec bývá po Praze městem, kde má Občanská demokracie nejlepší výsledky, tak. . .

 

Moderátor (Jana Šmídová):

A vy jste zLiberce, abychom naše posluchače a posluchačky informovali zcela přesně.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Já mám určitou výhodu, já jsem nejenom zLiberce, ale jsem také předsedou krajské ODS. My jsme tam nikdy neměli ty kauzy snáplavou členské základny nebo něco takového.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

O tom budeme ještě hovořit.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Ale já to tam nevidím, nevidím špatně. Já dokonce si myslím, že tak jako vtěch volbách vroce 2002, kdy jsme sPrahou byli jediní, kteří jsme vyhráli celostátní volby, takže to dopadne dobře. Je to otázka, jací jsou starostové, naši starostové, jaký odvádějí výkon a to samozřejmě se odráží vté voličské základně. Já si myslím, že i ty čelní politici, mezi které se mohu počítat vLibereckém kraji, takže jsme neodvedli úplně špatnou práci.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Vy říkáte, že by stačilo pět, šest, sedm bodů konkrétní program, ovšem stihnete to zcela dobře prezentovat za čtyři měsíce, které zbývají do voleb a jaký může být hlavní argument pro člověka, který vás volil vroce 2006, aby vám znovu dal svůj hlas?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Zatím přicházíme spostupnými kroky, prezentujeme to a myslím si, že všechny by nás mělo dramaticky zajímat, jak každá politická strana chce řešit ekonomickou krizi, takže ona to přestává být legrace, přestává to být legrace vněkterých zemích Evropské unie a teď se můžeme bavit o Maďarsku, můžeme se bavit o Řecku. Já bych nerad, aby se naši důchodci, ale my všichni na závěr dočkali toho, že přijedou pánové zMezinárodního měnového fondu a udělají to, co vMaďarsku, to znamená platy o 20 procent dolů, důchody, protože jinak nám nikdo nepůjčí a my tady připravujeme tu, ta ekonomická opatření, která chceme prosazovat a myslím si, že to občané pochopí a budou to takhle vnímat.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Takže hlavně boj proti krizi, to bude vaše klíčové heslo.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Samozřejmě, je to boj proti krizi, trošku snadsázkou, my jsme takový dvacítkový národ, První republika byla 20 let, pak 48, 68 a pak 68, tam to bylo 21 do roku 89, abysme se nedočkali vletošním roce, že se nám komunisté vrátí kvládní moci. To je podle mě téma, které bychom neměli zapomenout a já jsem vtom dost vyhraněný.

 

Moderátor (Petr Holub):

Takže tento argument bude použit také. To řekněme nebezpečí, že by levice, včetně komunistů znovu ovládla Českou republiku.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Samozřejmě a to není žádné tajemství. My jsme už stímhle tématem začali vté kampani, která probíhala vzáří nebo vsrpnu loňského roku. Oni komunisté se nám moc nezměnili, oni jenom trošku mají milejší úsměv a jakoby konstruktivní tvář, ale ve svých ideích a ve svých základech stále touží po socialismu a to znamená po znárodňování a já si myslím, že soukromý majetek je absolutní prioritou.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Ta antikomunistická karta je často jedním zhlavních bodů vašich kampaní, vy sám, jak jste řekl, se proti komunistům vymezujete velmi vyhraněně, velmi zřetelně, ale občané jaksi se těch komunistů moc nebojí a říkají, podívejte se na ně vté sněmovně, jak jsou právě hodní. Vždyť oni už nemají tu moc, oni nemají Lidové milice, nemají armádu, naopak jsou to podnikatelé, kterým jde o zisk a spokojený život.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Já bych to trošku, trošku viděl jinak. Komunistická strana zůstala u svých ideových základů a tady to je znovu vliv státu a maximální vliv státu a znárodňování a vzpomeňte si, co nám udělal soudruh Gottwald? Také nám toho nasliboval a lidem vté době nasliboval, jak nebude znárodňovat, do roku 50 byl i holič znárodněn a já věřím, že takhle daleko by oni nešli, ale přesto mám ztoho obavy, protože komunisté zFrancie a zItálie jsou úplně jiní komunisté, než jsou tady od nás, kteří zůstali na tom stalinistickém základě.

 

Moderátor (Petr Holub):

Poslední data, která hovoří o popularitě stran ukazují ještě jednu věc, a to, že popravdě řečeno, ztrácejí obě velké strany. Sociální demokraté sice teď jsou spokojeni, že mají o 8 procent víc než ODS, ale těch jejich 28 procent, to je poměrně výrazné snížení, například za posledních 12 měsíců až o 12 procent. Ten český politický model vroce 2006 fungoval hodně jako souboj dvou velkých stran, ODS - ČSSD a ten pokles vobou případech neznamená to, že Češi už mohou být unaveni právě tady ztoho permanentního boje za pravdu mezi dvěma stranami. Ono o tom právě svědčí poměrně razantní nástup nové strany TOP 09, která ani nic moc nového nepředstavila, prostě jenom se předvedla jako nová alternativa, najednou dostává vněkterých průzkumech až 10 procent hlasů. Není tedy i zvašeho pohledu ten model souboje dvou velkých stran už trochu zastaralý a neměla by ODS svou strategii změnit?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Já to trošku jsem a omlouvám se, nepochopil, jestli by měli strategii změnit. Já mám rád ten anglosaský model, to znamená bipolární svět a jedna strana, která vyhraje, tak má plnou zodpovědnost a vdalších volbách to volič spočítá, ať už pozitivně nebo negativně. My tady bohužel vtom středoevropském prostoru jsme na tom vícepartajním a koaličním modelu, který potom vzniká zvýsledku voleb. Když si vzpomenu na Rakousko nebo Německo, vždyť přeci víme, že velké koalice jsou smrtící a vNěmecku to dopadlo pro sociální demokracii velmi špatně. Ta strategie pro nás je jasná, my musíme přesvědčit voliče, ale že narůstají preference, že jsou voliči unaveni, ona celá politika za posledních, a teď můžu říct deset let, dvanáct let, ona výrazně zvulgarizovala a myslím si, že občané už když nás vidí vtelevizi nebo nás slyší, tak mávnou rukou a říkají, Ježíš Maria, to je hrozné a teď ktomu mají ten dodatek, který nebudeme vrádiu citovat, ale je to špatně. Ono to bez politiků nejde, bez politiky to nejde, ale politika se má dělat férově a má se dělat otevřeně a tady tenhle prvek se ztratil. Dostali jsme se do vulgární polohy, to co se odehrává vPoslanecké sněmovně je to zajímavé pro média, samozřejmě, ale já si myslím, že ten bulvární svět by nás neměl ovlivňovat.

 

Moderátor (Petr Holub):

Ale jak na to, on když se člověk podívá na několik posledních let, tak se dá říci, že Česká republika neuvěřitelně prosperovala, i ten růst jak ta prosperita rostla byl neobvyklý, týkalo se to úplně všech sociálních vrstev, to dokazují dostatečně všechna statistická data, to si myslíte, že lidé mají při tom všem špatnou náladu jenom ztoho, že politici se neumí slušně vyjadřovat?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Jednak nám někdy chybí a možná, že to bude chybět i mě vdnešním rozhovoru, takový ten jasný, pádný argument, kterému rozumí opravdu každý a dovede si to přečíst. Já bych to viděl, že jakákoliv rozhádanost lidi, lidi dráždí, lidi znervózňuje, protože každý má svých starostí doma dost a pak samozřejmě si vylévá ten vztek na někom jiném, a to jsou politici, protože ty jsou vmédiích a hlavně, když, když poslouchají ty věty, jak vté sněmovně, teď musím obhajovat svoji instituci Senát, kde přece jenom ta kultura jednání politická je poněkud lepší, aspoň zmého pohledu a myslím si, že i lidé to kvitují a tím, že jsme klidnější, tak jsme mediálně nezajímaví, ale to je zmého pohledu špatně, protože měli bychom i pozitivní zprávy vysílat občanům.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Já se ještě na chvíli vrátím koné nové formaci TOP 09, která se těší přízni plus mínus 10 procent občanů. Těch deset procent by možná bez TOP 09 měla na kontě ODS, takže jak vy se stavíte kTOP 09, je to váš konkurent, budoucí spojenec? Ono to ani není žádná legrace, například váš vážený senátor pan Bedřich Moldan najednou tedy mění tričko a odchází do TOP 09, byl zODS vyštván nebo jak si to vy představujete? On tvrdí, že ODS jaksi nejde po té zelené stopě a vTOP 09 má větší prostor, aby prosazoval ekologickou problematiku, na níž je tedy vyhlášený expert, takže jak je to sTOP 09 versus ODS?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Každá politická strana je personifikovaná a je to o těch lidech, kteří tu politickou stranu vedou, ale není to jenom o těch osobách, také o programu. Já se přiznám, že zatím kromě pár vět ekonomických jsem od pánů Schwarzenberga a Kalouska nic jiného neslyšel, žádný program jsem neviděl a samozřejmě, je to strana, která je od středu napravo, čili je naším potencionálním partnerem. Kauzu pana Moldana, já nevím, jak ktomu tam tenkrát došlo, ale já si myslím, že ekologii každý vnímáme trošku jinak a musíme chránit přírodu, ale zároveň to nesmí být modla, která nás bude ekonomicky brzdit a to co objevilo se vposlední době, že byla dokonce zfalšovaná některá data. Bavím se o rozpouštění himalájských ledovců a já trošku, trošku se ptám, komu to slouží a pro co to je. Samozřejmě ekologie je obrovský byznys a mám obavy, jestli to náhodou vněkterých oblastech není víc byznys než ochrana přírody.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

A litujete odchodu Bedřicha Moldana? Vy osobně.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Samozřejmě. Já jsem sním vycházel velmi dobře, ale to je jeho rozhodnutí a já jsem na tom Kutnohorsku nebyl, takže já neznám pozadí a neměl jsem šanci sním o tom mluvit.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

No, měla by ho vystřídat Lucie Talmanová, tak co si o tom myslíte?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

To je, já skutečně tu nominační kartu sám nedělám, nevím, mám problém stím, aby primárky do Senátu, protože nás bude kandidovat 27, ale 18 míst obhajujeme, tak abychom neztratili tu roli vSenátu a aby hlavně Senát nepřestal být středopravicový, protože jsme proti tomu, ať už patovému nebo levicovému uskupení vPoslanecké sněmovně přeci jenom jakýmsi protipólem.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

A Studio STOP dnes hovoří spředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou.

 

Moderátor (Petr Holub):

Já bych se vrátil do roku 2005. Tehdy byla také jedna zvelkých stran, jak se říká, rozhádaná, šlo o ČSSD a ten její propad byl mnohem větší, měřeno preferencemi dvojnásobný proti současné ODS a ČSSD tehdy ukáznila tvrdá ruka Jiřího Paroubka. Teď samozřejmě zní otázka, kdo ukončí předvolební spory uvnitř ODS, ovšem tedy pokud sváry opravdu existují. Předseda Topolánek a pražský primátor Bém se vpondělí totiž sešli a demonstrativně prezentovali jednotu a veškeré kontroverze, jak řekli, jsou prý jen dílem médií. Pavel Bém tedy řekl.

 

Pavel Bém, předseda pražské RS ODS a pražský primátor:

Česká média si zvykla vokamžiku, kdy se dva lídři nebo dvě osobnosti politické postaví proti sobě na nějakém volebním kongresu, takže už do smrti proti sobě budou stát a bojovat. Není to pravda, ten klasický politický algoritmus, vzorec myšlení, uvažování, chování je takový, že dnes víme, že pokud chceme volby vyhrát, tak nám ani nic jiného nezbývá a já si myslím, že ten včerejší krok je logický. Mimochodem spoustu ztoho, co se napsalo ve sdělovacích prostředcích Mirek Topolánek skutečně včera popřel, řekl, já jsem nic takového nikdy neřekl a já si myslím, že chceme-li ty volby vyhrát, tak nám nic jiného nezbývá, čili příměří platí. Já jsem toho sMirkem Topolánkem prožil hrozně moc a Mirek Topolánek je politik, který obrovským způsobem vyrostl a viděli jsme to i vrámci včase českého předsednictví, včase, kdy řídil vládu a já si myslím, že vtuto chvíli před námi uprostřed hospodářské krize stojí obrovský úkol a to je nějakým způsobem zemi provést tou hospodářskou krizí a ekonomickou, ekonomickými problémy a já jsem přesvědčen, že to nelze dělat populistickou politikou socialistů, ale lze to dělat nějakou zodpovědnou politikou řádného hospodáře vkonzervativním nastavení a to ta ODSka umí a já si myslím, že chceme-li o tom voliče přesvědčit, tak musíme začít sami u sebe.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Řekl vúterý pražský primátor Pavel Bém.

 

Moderátor (Petr Holub):

Pane Sobotka, jste člen politického grémia Občanské demokratické strany, takže to máte zprvní ruky. Existovaly nějaké spory ve vedení strany, případně jestli opravdu nešlo jen o to, že média skutečně teď počátkem roku nemají o čem psát, tak si přibarvily nějaké starší konflikty.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Nervozita tam byla a teď bych se vracel ktomu, co jsem říkal na začátku našeho rozhovoru, to byla určitá deprese i ztoho, že nebyly volby, protože veškerá aktivita šla směrem ktěm podzimním plánovaným volbám, a je to škoda, že neproběhly a myslím si, že ten viník je jasný, protože nevydržel dohodu ani posledních 12 hodin pan Paroubek, že bysme se hádali na krev, to vžádném případě, ale já celý svůj politický život říkám, pojďme si diskutovat a pojďme se i hádat vkuchyni, ale nechoďme stím před barák a tady mnozí naši představitelé šli před barák a tam to začali vytrubovat a samozřejmě účelem každého novináře a bulvárního specielně je přibarvit tam jedno, dvě věty, no a potom ten občan, který si to přečte a říká, Ježíš Maria, co to je za lidi, oni se jenom hádají. Přeci diskuse, a to je přeci základ demokracie, to je předpoklad, tvrdý vůdce, já to chápu, ale to já už jsem si tady zažil a myslím si, že i pan Paroubek jednou pozná, že ta jeho členská základna někdy myslí jinak než on a bude stím mít možná problémy. Já to nebudu hodnotit, ale u nás přeci politická strana, která už má tradici, je devatenáctiletá nebo dvacetiletá, tak to není jenom pan Topolánek, Bém a ostatní, to je 30 tisíc členů, to je velké množství úspěšných starostů a to je také obraz naší politiky a to je hlavně náš program a pokus řešit krizi, která zasáhla celý svět a těch problémů ekonomických, dnes i nesmírně oblíbeného prezidenta Obamu a najednou tolik toho nasliboval a nula od nuly pošla, když to tak řeknu a už je pod 50 procenty oblíbenosti.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Takže ODS žádnou takzvanou tvrdou ruku nepotřebuje, všechno se uklidní, vezmete se kolem krku a půjdete jednotně do voleb.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

To, že budeme jednotní, to určitě, to, že chceme udělat dobrý program pro tuto zemi, stím počítejte a stím mohou všichni počítat, že se nebudeme objímat, to je logické, protože vpolitice příliš přátel neexistuje a když některého máte, tak je to skutečně výjimka, a to je pragmatický přístup a všichni jsme vtěch rolích pouze po dobu funkčního období. Určitě na tom trvám, já osobně budu, budu se snažit o to, abychom byli čím dál tím čitelnější, jasnější a ve svém programu občanům sdělili, co chceme. Ne cosi jakoby zdánlivě obecně chceme vytvářet jako populistickou část našeho programu.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Takže Přemysl Sobotka jako jakýsi moderátor uvnitř strany, je to tak? Máte tak silnou pozici, abyste je povolal všechny kpořádku?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Tak, to samozřejmě nemám, ale věřte, že se někdy dostáváme do střetů tvrdých právě kvůli těm mediálním výstupům a já nechci, abychom každý den měli tiskovou konferenci, ale když máme co sdělit, tak to prostě musíme říct a musíme to říct srozumitelně, to znamená holé věty je maximum.

 

Moderátor (Petr Holub):

Já jsem se ptal vsekretariátu vaší strany čistě znovinářského zájmu, abych věděl, co od vás čekat a tam jsem se dověděl, že jakkoli programová debata už začala vObčanské demokratické straně, tak takový střednědobý plán či ideový rámec by měl vzniknout během února a během března by měl vznikat volební program, který by pak byl začátkem dubna prezentován na začátku ostré kampaně. Platí tento itinerář?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Samozřejmě platí, protože my máme ještě jednu obrovskou výhodu, my můžeme vycházet ztoho našeho volebního programu, který byl připraven na říjnové volby. To je základ a my nemusíme vymýšlet dneska rozsáhlé změny názorů, protože my máme poměrně konsistentní politiku, určitě nechceme zvyšovat lidem daně a ani podnikatelům, to je ta nejhorší cesta a myslím si, že ve světě už to všichni vědí, ale my chceme hledat úspory kromě jiného a ty úspory už také máme nějakým způsobem vyprojektované a myslím musím tak trošku pochválit, i když se to zdá netaktické, ta dvouletá a dvouměsíční vláda Mirka Topolánka, ta netrvala déle od roku 2007 až do roku 2009 do jara, tak prostě udělala x prvních kroků vté sociální síti, vté úsporné části i vté daňové. My jsme šli směrem dolů a bohužel nás všechny překvapila ta dramatičnost té ekonomické krize, na to bylo potřeba reagovat.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

ODS má ještě další problém. Občanští demokraté totiž bojují spodivnými nábory členů do strany, stakzvanými černými dušemi, snimiž ovšem bojuje i ČSSD. Výkonná rada občanských demokratů rozhodla o zrušení místního sdružení vMostě, naopak diskuse o nastavení nových pravidel pro nominaci delegátů na kongres bude podle předsedy občanských demokratů Mirka Topolánka ještě pokračovat.

 

Mirek Topolánek, předseda ODS:

Diskusi jsme přerušili ne proto, že by jsme nebyli ochotni dojít do nějakého výsledku, ale chceme dát ještě čas na nalezení nejlepšího modelu, vpodstatě dva modely, které jsme navrhli asi bychom prohlasovali na výkonné radě jeden znich, ale máme dvě alternativy a chceme do únorového jednání, do kterého nám vlastně kongres dal čas na rozhodnutí, najít to nejlepší řešení. Výkonná rada ukázala jednoznačně vůli najít dobrý a přijatelný způsob tak, abychom vbudoucnosti vyloučili motivaci krůzným účelovým náborům.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Řekl Topolánek stím, že ve hře jsou stále dva návrhy na změnu stanov. Podle jednoho by každá oblast vyslala dva delegáty a zbytek se odvozoval od volebního výsledku. Druhý návrh pak počítá stím, že by každá oblast automaticky nominovala na kongres jen jednoho zástupce, případné další podle velikosti oblastní stranické organizace a volebního výsledku. Tak to byl takový malý exkurz do nitra strany, ale teď obecněji, pane Sobotko, je to velký problém ty černé duše a ti vaši velrybáři nebo jak se různě nazývají.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Já je tak nenazývám, samozřejmě a vy jste to řekla vtom svém úvodu, úplně stejný problém a dokonce ve stejném Ústeckém kraji má sociální demokracie.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Proč zrovna vtom Ústeckém kraji?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Nevím, ale podle mého názoru my jsme ktomu opravdu přistoupili tvrdším způsobem a bohužel ale jsme také celou tu kauzu dramaticky medializovali, takže jsme vypadali velmi neseriózně. My jsme zrušili vpodstatě Děčín a my jsme teď zrušili Most. Děčín už je obnoven, nastavili jsme tvrdší pravidla zhlediska přijímání a taková ta náplava, která by přišla 100 členů najednou, ta prostě nemůže existovat, nesmí existovat, protože ti lidé musí chodit individuálně a říct, proč do té politické strany chtějí vstoupit a tady myslím si, že tu vnitřní korekci už máme nastavenou, takže nic takového se už dále nebude odehrávat.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

A co to je za lidi, chtějí tedy ukousnout kus toho mocenského koláče nebo děláte si nějaké průzkumy?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Znovu se vrátím ke svému Libereckému kraji. Já jsem tam nikdy nic takového nezažil a mám tam 4 oblasti, nikde nedošlo ktomu a každý, kdo byl přijímán a ta pravidla tam platí už strašně dlouho, každý musí osobně přijít, musí zaplatit, musí se identifikovat, takže to, co se teď dostává do plošného celorepublikového jakoby pravidla, tak to my máme nastavené, proto nemáme problémy. Já to musím zaklepat, a tady nevím, jestli to bylo směrem ke komunální politice, protože ty místní sdružení a oblastní, ty zasahují do sestavování kandidátek do komunální politiky a samozřejmě mají také určitý vliv i směrem ke kongresu. Ta vaše poznámka o tom, jestli máme jednu, druhou variantu, víte, ono už je nás 30 tisíc a my nemůžeme mít na našem kongresu tisíc členů, to bych si připadal jako vSeverní Koreji, takže musíme nastavit klíč, ale já myslím, že to tak dalece posluchače nezajímá.

 

Moderátor (Petr Holub):

Mě by zajímal ještě jeden detail než to skončíme, když budou nastavená pravidla na republikové úrovni právě pro kongresy, měla by být závazná třeba i pro oblasti, že by třeba vkaždém kraji platila stejná pravidla, že by také byla omezena ta jednotlivá místní sdružení?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Já bych to neříkal omezená. Musí být pravidla a ta pravidla, když se nastaví, tak platí pro všechny vrstvy politické strany od toho vpodstatě vrcholu až po to místní sdružení. Ta pravidla se podstatě vytváří, ale my to vyřešíme. Pro nás je teď daleko důležitější a budeme řešit tu současnou situaci, protože stále to opakuji a říkám, čeká nás možná problém. A Lidé by si to měli uvědomit a my jim to musíme sdělit.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Studio STOP dnes debatuje spředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou.

 

Moderátor (Petr Holub):

Říkal jste, že nás čeká problém, tím jste myslel dopady krize, které by měly být letos podle všeho vyšší než vloňském roce, kdy mnoho lidí vůbec žádnou krizi nezaznamenalo. Co nám konkrétně hrozí?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Co nám hrozí. My máme dvě polohy. Jedna je ta ekonomická krize, bankroty některých podniků a zvýšená nezaměstnanost, to je obecný prvek, který je součástí té globální krize, ale my máme jeden problém, který bohužel se datuje někdy od roku 96, 97, kdy nám dramaticky narůstá vpodstatě státní dluh a dneska jsme bohatě přes 100 tisíc korun dluhu veřejných rozpočtů na každou osobu od miminka až po staršího člověka nebo starého, a tomu musíme zabránit, protože jinak se dostaneme do situace, kdy nám nikdo nepůjčí peníze. Ono je to strašně hezké, vypíšeme dluhopisy, ale on je někdo musí koupit a musí je koupit snějakým úrokem, za nějakých podmínek a je jasné pravidlo, které a příklady jsou, že úrok najednou může být dvojnásobný, trojnásobný a ta dluhová služba nás může pohltit vtom rozpočtu daleko větší částkou, než je to vsoučasnosti. My přeci potřebujeme peníze na ty mandatorní výdaje, teď se bavím o důchodech a ostatních sociálních dávkách a zároveň musíme mít investiční peníze, protože stát je také jeden ztěch momentů, kdy může pomoci impulsem, ale neměl by stát být, být vpodstatě podnikatelem. Já to odmítám.

 

Moderátor (Petr Holub):

Vy tedy říkáte, že bychom měli něco dělat stím dluhem státním a sdeficitem státního rozpočtu, ovšem tady se nabízí logická protiotázka, jestli má smysl omezovat státní výdaje právě vtéto chvíli, protože právě ty nejtvrdší dopady krize, například ohledně nezaměstnanosti, nás teprve čekají.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Stát investice, ano, my máme jako stát na starosti liniové stavby a takovéhle věci a jinak už by to mělo být na úrovni ani ne komunální, ale prostě musí se dát téma a podnikatelé, přeci podnikatelé se tady za těch dvacet let naučili velmi dobře pohybovat a mnozí renomovaní ekonomové říkají, my jsme vlastně ekonomiku spravili, my jsme na úrovni skoro Rakouska, takže ten náš cíl, ten máme tady, ale stát musí být přehledný a není možné, abychom se pohybovali vtom prostředí jakoby, vypíše se tendr, neví se, kdo, kdo vpodstatě to organizuje a to je právě ta neprůhlednost a tady myslím si, že to oblíbené slůvko korupce, tomu je potřeba zabránit absolutním zveřejňováním všech dat, ale hlavně minimalizovat vliv státu a minimalizovat i komunální politiky, aby do toho zasahovali.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Skrizí se snaží bojovat i prozatímní kabinet, vláda Jana Fischera navrhla protikrizový program, který se víceméně omezuje na úspory rozpočtu. Pane Sobotko, souhlasíte splány, které by mohly ušetřit až 150 miliard korun během tří let a jak vůbec se díváte na pozici a možnosti prozatímní vlády a na angažmá ministrů, kteří jsou nominováni do kabinetu za vaši stranu?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Já bych to nebral za naší stranu, já bych řekl, že ta vláda je jedna, ta vláda je nějak složená, jsou to tři politické strany, které tam vyslaly své lidi, ale ta vláda má hezký obraz, některé věci řeší dobře, ale přišel takzvaný Janotův balíček a tady se ukázalo, že vláda, která nemá politickou oporu, tak vlastně celý Janotův balíček byl rozcupován, takže ten výsledek byl trošku tristní, to co se odehrálo při schvalování státního rozpočtu, no a x věcí musí projít zákonem. A ten zákon schvalují vPoslanecké sněmovně a vSenátu a tam je politické rozložení, čili tato vláda, která má výraznou podporu občanů a lidé mají jakoby pocit, že bez politiků to jde, ale oni jsou přeci také politici, jeden vedle druhého, akorát že se tváří, že jsou vládou úřednickou, odborníků a nevím jakou. Poslední informace, kterou jsem zachytil, že uvažuje tato vláda o zvýšení přímých daní asi na 25 procent, no to je cesta do pekel zmého pohledu a i velká koalice vRakousku, jako jedno zřešení ekonomických krizí prostě dala nižší daně, vezmeme lidem peníze, no tak to má ten sekulární efekt, že bude, bude menší kupní síla a bude menší síla na investice vtěch podnicích. Takže ano, vláda vládne, vláda žádný zákon, co se pamatuju, ještě neprosadila.

 

Moderátor (Petr Holub):

Takže pokud by šlo o nějaké výraznější protikrizové zásahy, tak od této vlády můžeme čekat pouze návrhy nebo případně deklarace, co by měla dělat ta příští vláda, rozumím vašemu výkladu správně?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Rozumíte tomu a také jsem to nejenom myslel, ale snažil se říct. Tato vláda by měla připravit podklady. Ona má jednu obrovskou výhodu, protože nemá politiky za sebou, nemá tu takzvanou zodpovědnost politickou, i když přeneseně má, tak oni mohou říkat i tvrdší věty a já bych byl rád, kdyby je říkali, protože premiér a ostatní ministři, kteří jsou oblíbení mezi občany, tak mají přeci vtéto chvíli obrovskou šanci sdělit tomuhle národu, že přestala legrace a že musíme pracovat jiným a myslet jiným směrem než populisticky rozhazovat peníze.

 

Moderátor (Petr Holub):

Tak tedy je na stole deklarace, která říká, že by šlo ušetřit na výdajích 150 miliard korun, většinou tím, jak se píše, ovšem bez bližšího upřesnění, že se zruší nějaké státní agendy. Myslíte si, že to je realistické a také že to je vhodné právě vdobě, kdy by stát měl pomáhat nějak vboji skrizí.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Já nevím, co jste myslel tu státní agendu. Podle mého názoru je potřeba trošičku zpřísnit požadavky na skoro milion úředníků, kteří jsou vtéto zemi a ve všech vrstvách a tady myslím si, že se dá hodně peněz ušetřit, mnoho úředníků je kvalitních, mnoho bohužel se ale veze a není, není vpodstatě zapojeno do toho procesu a my musíme i sjednotit některé věci. Přeci taková primitivní záležitost, nákup papíru, no tak jednám-li o nákupu, tak máme tady 17 ministerstev nebo kolik, no tak se to dá udělat vjednom balíku, už zdravotnictví tím směrem šlo a vytvářely se dohody mezi nemocnicemi a najednou se zjistilo, že se dá kupovat laciněji a ono koruna od koruny a na závěr ztoho vzniká stokoruna. Ono říct miliardu ušetříme, ano, ale musí se říct jak a já tvrdím, že se to dělá od koruny jako vkaždé běžné domácnosti.

 

Moderátor (Petr Holub):

To znamená společné nákupy, transparentní veřejné zakázky, audity, jestli jsou všichni úředníci potřeba, tak je možné získat částku vřádech desítek miliard?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Já přesná čísla nevím, ale je to cesta, protože zdravotnictví znám, tak vím, že ta cesta tímhle směrem je, je možná a dokonce dobrá. Ono, jak přesvědčit ty lidi a já mám strach, že to někdy je komplikované i zhlediska toho managementu, teď vezmu jenom například Český senát. My jsme udělali audit před třemi nebo čtyřmi lety, deset procent jsme snížili zaměstnance a ono to funguje dál. A to jsou přeci mzdové výdaje, které mohou se takhle ušetřit ve všech možných institucích a teď to co trošku nechápu, to je takzvané autsorsování, že na každou akci výběrové řízení se najímá firma zvenčí, když tam sedí tisíc úředníků, kteří by to měli zajistit, včetně právních oddělení a já si říkám, proč? Kčemu, vždyť ty lidi zvlastních zdrojů přeci mohou toto pokrýt a dělat to transparentně, takže to jsou všechno drobné cesty, ale na závěr se to může dostat do velkých čísel.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Jeden znejvyšších ústavních činitelů Českému rozhlasu 6 tady říká, pokládá otázku, jak přesvědčit lidi, tak neměli by to především dělat politici?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Samozřejmě, my se o to někteří snažíme, ale víte, ono je to většinou nepopulární, protože řekneme, no tak, bylo by dobré, aby lidi intenzivně pracovali a aby ta mzda na to konto byla i vyšší, ale také se dá říct, že může se to dělat smenším počtem lidí a ty lidé se mohou potom uplatnit vjiném, jiném jako režimu a vjiné práci. Myslím si, že už legrace skončila, už to není jenom o populistických výkřicích, je to o pravdě, kterou je potřeba tomuhle národu sdělit a my se o to budeme jako politická strana snažit a já osobně a slyšíte mě, to říkám.

 

Moderátor (Petr Holub):

A právě tam je otázka toho přesvědčování, protože já si dokážu představit, ať je ministr zjakékoliv strany, tak zjeho pohledu je přece lepší, když bude rozdělovat víc peněz a když bude dělat víc veřejných zakázek, a to pokud možno tak, aby mu nikdo neviděl pod ruce. To bohužel zkušenost to ukazuje. Jak tedy změnit tento poměrně přirozený přístup, který nakonec zvolí určitě většina ministrů, pokud se nechají být, ať dělají co chtějí.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

A ten přístup, ještě to doplním, je zahalen dusivou atmosférou korupce, která se stala obrovským problémem a tady politici stále jenom hovoří a občané jsou zneklidněni, znepokojeni a nelíbí se jim to, a proč by jim měli věřit?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Těch otázek jste dali poměrně dost najednou. Někteří politici a myslím i ministry financí a teď myslím levicové, oni si mysleli, že jedna a jedna je dva a půl nebo dva osm, já tvrdím, že jedna a jedna vpragmatickém pojetí je 1,9, protože to 0,1 musím ušetřit na tu ekonomickou depresi, která samo.., v té standardní sinusoidě probíhá. A korupce, velké obrovské téma, ale my jsme doposud nenašli shodu, abychom se vPoslanecké sněmovně a vSenátu dohodli na znění toho zákona. Všichni o tom mluví a teď ještě ke všemu všichni o tom mluví, vmédiích se o tom mluví a já vždycky říkám, ano, říká, že je tady zkorumpovaná radnice nebo ministerstvo, víš-li to, no tak to běž normálně dát trestní oznámení. No, to já přesně nevím, ale já jsem slyšel. Já netvrdím, že neexistuje, korupce je na celém světě a je potřeba sní bojovat, ale vždycky to má být o konkrétním údaji, ne jedna paní povídala. Já vždycky, když čtu statistiky Transparency International, jak jsme v nejzkorumpovanější zemi, já nevím, zjakých pokladů vycházeli. Podle trestních oznámení nebo podle prokázaných kauz? Ono vždycky je dobré zacházet ne stím, co se dočtu vbulváru nebo co si popovídám někde u piva, ale zfaktů a já si myslím, že jsme na tom ve standardním, bohužel, evropském průměru bohužel korupční prostředí, které tady je, protože stát má hodně veřejných zakázek, města mají hodně zakázek a tam už to není o tom podnikateli, který se sám rozhodne, že tímhle směrem chce investovat. Je to jeho riziko, on má šanci ekonomicky vyhrát a nebo také zbankrotovat, ale je to jeho osobní riziko.

 

Moderátor (Petr Holub):

Ono je možné líčit českou korupci temně, je možné to zase bagatelizovat.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Já to nebagatelizuje, to bych nerad, abyste to vnímali, že bagatelizuju, že to tady není.

 

Moderátor (Petr Holub):

Co se tedy dá konkrétně udělat, ať už vté korupci, ať už vté ledabylosti vydávání státních peněz, což spolu úzce souvisí, aby se to třeba za rok změnilo.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Za rok se to nezmění. Trošku možná, možná odskočím, když jsme byli po sametové revoluci, tak já jsem říkal, že nejhorší, co nám tady nechalo těch 41 let komunistické vlády, tak je myšlení lidí a říkal jsem tehdy, že dvě generace musí umřít vroce 2005, v2005 jsem začal říkat, že tři generace musí umřít a bohužel to vždycky postihne mě a tu, ono to je pravda a známe historii, také to trvalo 40 let, než se přešla poušť.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Ano, nicméně zase by se mohli politici domluvit, jak se oblíbeně říká, napříč politickým spektrem, protože korupci vnímají jako velkou hrozbu jak občanští demokraté, tak sociální demokraté, sociální demokracie nyní přichází snejrůznějšími návrhy ohledně boje skorupcí, agent provokatér a tak dále, a tak dále. ODS a Mirek Topolánek to několikrát řekl, že chce naopak jít jinou cestou, právě od těch obcí, od průhledných zakázek a nebylo by lepší se aspoň na některých konkrétních krocích domluvit i snejvětšími rivaly a dát společnosti pozitivní náboj, naději a signál?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Máte pravdu, ale tady jsou dvě rozdílné cesty. Jedna je, kterou nabízí sociální demokracie, to znamená agent provokatér, vpodstatě navádět někoho, aby dělal trestný čin, no tak to myslím, lže nepatří, nepatří do režimu demokracie a to, co chceme my, to je absolutní průhlednost všech zakázek a minimalizovat vliv státu a minimalizovat vliv měst, města mají přeci svoji jasnou povinnost, o co se mají starat a ne aby podnikala města a aby stát podnikal vtom rozsahu, jak to je.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Takže nepodpoříte teď ty návrhy ČSSD?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Tak, já si myslím, že ty návrhy se musí změnit, protože takhle jak to je vypuštěné do Poslanecké sněmovny. . .

 

Moderátor (Jana Šmídová):

To znamená sněmovní debatou dejme tomu, teď vnejbližších dnech.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Sněmovní debatou a následně i debatou vSenátu a já věřím, že se nám podaří aspoň udělat nějaké, nějakej bazální. Já někdy se zděšením si říkám, na všechno je potřeba udělat zákon, není to pravda, ono to je o lidském faktoru a o tom, jak ctíme zákony, které existují, protože my bychom také měli prosadit jednu věc a je to vina všech nás politiků, kteří jsme vtom legislativním procesu. Jeden nový zákon a dva staré zrušit. Možná, že by se nám to zprůhlednilo.

 

Moderátor (Petr Holub):

A teď tedy strany se snaží vyhrát volby, ale jak jsme slyšeli, ta strana, která volby vyhraje a bude sestavovat vládu, tak to bude mít těžké, protože bude stát před dopady krize a různými nepopulárními opatřeními. Chtěl jsem se zeptat, jestli věříte, že ty volby nakonec ukážou nějakou silnou stranu dostatečně kompetentní vboji skrizí.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Každá strana, která vyhraje volby, tak si musí to uvědomit a, ale my máme rozdílné pojetí vtom bipolárním světě, který je po celém demokratickém světě, my chceme jít jinou cestou, než chce jít sociální demokracie, která chce zvyšovat daně a chce stále "rozdávat další, další peníze". Já nevím, jak dalece je současná sociální demokracie schopná na to reagovat, protože vmomentě, kdy byla konjunktura, šestiprocentní růst HDP, no tak byl jeden znejvětších dluhů a byl to můj jmenovec, Bohuslav Sobotka. Mě mrzí, že máme stejné příjmení, protože si nás někdy lidé pletou, prostě nechceme jít tudy, takže tady je komplikovaná dohoda, ale snad, snad si to uvědomují i na levé části spektra, že není možné jít tím populistickým krokem takhle stále, stále zadlužovat a zadlužovat.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Tak, dá se, pane předsedo, vyloučit, že po volbách nastane opět tradiční pat a opět nepůjde sestavit silná vláda, což by byla špatná zpráva pro Českou republiku, protože vláda pro boj skrizí potřebuje velmi silný mandát. Kdo může za to vtuto chvíli, že se nezměnil volební systém a možná se nenastavila nějaká jasnější, průhlednější pravidla?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Já jsem se zde během té, toho našeho rozhovoru zmínil, ten bipolární svět anglický nebo americký, my na to nejsme vpodstatě připraveni a nic takového ten malý pokus, který se udělal myslím vroce 2000, tehdejší premiér Zeman sVáclavem Klausem, tak to Ústavní soud zrušil, musíme jít tímhle směrem. Měli bychom, ale tady zase vmomentě, kdy bude mít preference vysoké sociální demokracie, no tak proč by měnila systém a to tato změna vpodstatě volebního systému vyžaduje změnu ústavy, eventuelně, kdybychom přecházeli na většinový systém a na tom se musíme dohodnout a já mám pocit, že ty dohody spanem Paroubkem jsou strašně komplikované a ten listopad nebo říjen nám to ukázal.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

A ten pat nás podle vás zase čeká?

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

No, já pevně věřím, že, že ne. Voliči, oni jsou strašně chytří a strašně rozumní, akorát mám někdy pocit, že se snažíme je podceňovat, což není pravda. Snad to pochopí, snad se podaří, aby tady byla opravdu silná vláda a aby ta vláda opravdu uměla počítat. Pokud toto nebudeme dělat, tak to potom budoucnost bude smutná.

 

Moderátor (Jana Šmídová):

Varuje host Interview Studia STOP, předseda Senátu Přemysl Sobotka. Děkujeme za názory, informace, prognózy a zase někdy na slyšenou.

 

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR (ODS):

Díky za pozvání a hezký večer všem
 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz