2024

sobota 18. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Kdy podle vás krize skončí?

Podle dostupných informací lze předpokládat, že krize skončí v letošním roce. O tom, ve kterém čtvrtletí to bude, se přou ekonomové, což já nejsem, a proto o přesném termínu nechci spekulovat. Jiná a možná z mého pohledu důležitější věc je, jak rychlé a dlouhé bude období oživení, tedy za jak dlouho se ekonomika dostane na úroveň před krizí. To jistě nebude krátkodobá záležitost, a netýká se to tedy rozhodně jen letošního roku.

 

Jak se minulý krizový rok podepsal na Olomouckém kraji?

Ekonomická krize pochopitelně měla dramatický dopad i na rozpočet Olomouckého kraje. Daňové příjmy, které do loňského roku každoročně rostly, se loni výrazně propadly, a to dokonce pod úroveň roku 2007. Na tuto skutečnost jsme pochopitelně museli reagovat. Ve třech vlnách úsporných opatření jsme ušetřili na provozních výdajích krajského úřadu a našich příspěvkových organizací částku přesahující 500 milionů korun. Přitom jsme dbali na to, abychom neomezovali investiční akce, protože tak bychom sekundárně hospodářskou krizi v našem kraji ještě zvětšovali.

 

Změnil se v něčem váš pohled na krizi po více než roce jejího trvání? Proč ano, případně proč ne?

V zásadě se můj pohled nezměnil. Jedná se o celosvětovou krizi, která se nevelké České republice nemohla vyhnout. Z toho vyplývá, že i protikrizová opaření, která vymyslíme a zrealizujeme na úrovni našeho státu, mohou pomáhat, ale pouze částečně. Větší vliv na průběh i ukončení krize však má vývoj celosvětové ekonomiky.

 

Co se v boji s ní udělalo minulý rok dobře a co špatně?

Když se vám v domácnosti nedostává prostředků, víte, že musíte šetřit. Tento princip pochopitelně platí i obecně. Přesto se mi zdá, že jej více pochopily obce a kraje než stát. Přicházet v době krize s populistickými návrhy, které znamenají další výdaje, je nezodpovědné, krizi to umocňuje a situaci nás všech do budoucna pouze zhoršuje.

 

Jaké prostředky na zmenšení dopadu krize a oživení ekonomiky by měly nastoupit nyní nebo v dohledné době?

Nechci odpovídat obecně. Budu mluvit o tom, co dělá Olomoucký kraj. Při schvalování rozpočtu na letošní rok jsme si museli přiznat, že i rok 2010 musí být úsporný. Z toho vycházel jak odhad našich daňových příjmů, tak logicky i objem možných výdajů. Týká se to téměř všech provozních nákladů, tedy i mezd zaměstnanců krajského úřadu, které se proti loňskému roku snižují o 4,8 %. I díky těmto nepopulárním úsporám bylo možné v rozpočtu letošního roku vyčlenit na investice Olomouckého kraje částku 893 milionů korun, což je o padesát milionů více než v loňském roce. I tím se snažíme přispět k oživení hospodářství.

RNDr. Ivan Kosatík, člen VR, předseda olomouckého RS ODS a náměstek hejtmana Olomouckého kraje

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz