2024

sobota 20. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Aktuální informace ODS
Aktuální informace ODS
4.3.2009

Koalice se shodla na snížení počtu poslanců.

 
Koalice se shodla na snížení počtu poslanců.

Dnešní jednání koaličních partnerů K9, svolané na žádost představitelů KDU-ČSL, se zabývalo třemi hlavními tématy - změnou volebního zákona, nejednotným postupem koalice při hlasování o vládních návrzích a projednáváním Lisabonské smlouvy v Senátu.

Představitelé ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, jednali o možných změnách volebního systému, které by zabránily volebním patům. Zástupci koalice se shodli na tom, že bude do hry vrácena varianta diskutovaná po volbách v roce 2006, spočívající ve snížení počtu poslanců PS PČR ze současných 200 na 199.

Hlavní relevantní výhradu odpůrců této varianty, že v případě prezidentské volby by nastal sudý počet hlasů poslanců a senátorů, se podařilo efektivně odstranit. Do návrhu zákona o přímé volbě prezidenta republiky, který je připraven k projednání ve Sněmovně, se přidá změna počtu poslanců. V případě přijetí přímé volby tak bude zcela nepodstatný sudý součet počtu poslanců a senátorů.

Koalice bude dále pokračovat v debatě o dalších změnách volebního zákona. Zástupci K9 se shodli, že návrh zákona, který vláda schválila jde správným směrem. Vidí však některé problémy v případné ústavnosti pokud se jedná o tzv. bonusové mandáty. Pokud by ve druhém skrutiniu prošlo do Sněmovny více stran, přerozdělovalo by se tímto bonusem více jak deset mandátů. "Proto chce koalice na tomto návrhu dále pracovat a do Sněmovny přijít s návrhem, který bude akceptovatelný a který bude reflektovat potenciální ústavní nález, který by mohl být proti", řekl předseda vlády a ODS Mirek Topolánek.

K9 se také pokusila vyřešit situaci s řadou problematických hlasování ve Sněmovně, kdy se koalice sama neshodla při hlasování o vlastních návrzích zákonů. "Řešili jsme principy a mechanismy jakými dosáhneme koaliční shody a pokusíme se spolu projednat takovou shodu, aby ty zákony prošly", poznamenal k této věci Mirek Topolánek.

Dalším bodem jednání K9 byl přístup k projednávání Lisabonské smlouvy v Senátu. Senát by měl podle předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka schvalovat Lisabonskou smlouvu o budoucím fungování EU už na březnové schůzi. Místopředseda lidovců Roman Línek ale po skončení jednání uvedl, že termín ratifikace smlouvy se nejspíš ještě posune.

"Je předpoklad, že dojde k časovému posunu, ale pro nás je důležitý úspěšný ratifikační proces v Senátu," uvedl Línek. S tímto přístupem k projednávání souhlasil jak premiér a předseda ODS Mirek Topolánek tak ostatní představitelé K9.

 
 
Milan Bouška, vedoucí mediální sekce HK ODS
 
Copyright © ODS 2009 – Občanská demokratická strana, Jánský Vršek 13, Praha 1, www.ods.cz
Aktuální informace ODS

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz