2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


TISKOVÁ ZPRÁVA

- vlk -

 
 

 
Aktuální informace ODS
Aktuální informace ODS
3.3.2009

Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválila vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty.

 
Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválila vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty.

Podle schválené vládní novely zákona o DPH si budou moci podnikatelé uplatnit odpočet DPH u všech osobních aut.

Naopak neprošel žádný z populistických pozměňovacích návrhů opoziční ČSSD, která chtěla snížit dolní sazbu DPH z nynějších 9 na 6 procent, ani návrhy poslanců Vlastimila Tlustého (snížení horní sazby z 19 na 15 procent) a Petra Plevy, který chtěl zvýšit dolní sazbu (9 %) na 15 procent.

Snížení sazeb u nepřímých daní podle těchto návrhů by téměř žádným způsobem neulehčilo situaci v řešení hospodářské krize. Znamenalo by však mimořádný rozpočtový propad. V případě návrhu poslance Bohuslava Sobotky by se jednalo o přibližně 20 miliard a v případě návrhu poslance Vlastimila Tlustého by se propad pohyboval podle struktury exportu někde mezi 40 až 50 miliardami korun. Efekt pro spotřebitele na snížení cen by byl v zásadě minimální a diskutabilní.

Odpočet DPH si dosud mohli uplatňovat podnikatelé jen u aut vybavených pevnou mřížkou, přičemž tato podmínka byla často zneužívána.

Podle zástupců podnikatelů je schválení návrhu dlouho očekávanou a vítanou zprávou pro firmy, které tak ušetří na nákladech. "Očekáváme, že díky možnosti odpočtu DPH při nákupu nového auta dojde k oživení poptávky a prodeje zejména u užitkových aut. Zároveň toto opatření bude povzbuzením pro celý automobilový průmysl a na něj napojená dodavatelská odvětví, kde v posledních měsících propadla výroba a prodej," uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Pokud vládní návrh schválí i Senát, budou si moci podnikatelé, kteří jsou plátci DPH, uplatnit u všech osobních vozů odpočet daně z přidané hodnoty. Pokud Senát schválí vládní novelu již na svém březnovém zasedání a následně ji podepíše prezident republiky, mohla by vstoupit v platnosti již od 1.4.2009

 
 
Milan Bouška, vedoucí mediální sekce HK ODS
 
Copyright © ODS 2009 – Občanská demokratická strana, Jánský Vršek 13, Praha 1, www.ods.cz
Aktuální informace ODS

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz