2024

5. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


 Premiér J.Fischer v rozhovoru pro Financial Times upozornil na dlouhodobou neudržitelnost stávající podoby našich rozpočtových výdajů.
Neuděláme-li něco s pensemi a zdravotnictvím, nebudeme mít příště už na nic jiného než na povinné platby, varuje v Hospodářských novinách komentátorka L.Zlámalová.
»Počítat s tím, že se budou snižovat deficity, to myslím že je z říše science fiction,« prohlásil v TV Prima předseda ČSSD J.Paroubek.

 Odpůrci myšlenky eurodohledu na finanční instituce, který by měl rozhodovací kompetence, argumentují, že by rozhodnutí mohla mít závažné rozpočtové dopady na členské státy, a proto by dohled měl zůstat národní kompetencí, píše v HN náměstkyně ministr financí K.Hájková: Kromě Británie všichni souhlasí s tím, aby jedna euroagentura přejala přímé licenční a dohledové kompetence na ratingovými agenturami a zúčtovacími systémy. Rozpory se snad v euroradě podaří vyřešit.

Výkonná rada ODS doporučila, aby předseda strany M.Topolánek vedl jihomoravskou kandidátku.

 Hodně desítek tisíc propuštěných lidí a na řadu let zablokované stavby by byly některé z důsledků „pozastavení“ realizace dopravních projektů, které měly pomoci proti krizi. (ČT) / Na podzim začnou justici podle TV Nova docházet peníze na provoz soudů. / Právo píše, že koncem příštího roku možná přestanou fungovat hasiči.

 Předseda ČSSD J.Paroubek oznámil, že ministryně spravedlnosti D.Kovářová »je prodlouženou rukou Topolánkovy justiční mafie«, protože vrátila do funkce labskoústeckého krajského žalobce J.Křivance. O věci chce socialista hovořit s předsedou vlády J.Fischerem. Ministryně tvrdí, že o funkci nikdo neměl zájem. Jenže náměstkyně KSZ L.Bradáčová řekla Lidovým novinám, že kdyby nabídku dostala, což se nestalo, zájem by projevila.

 TV Nova bez uvedení zdroje informovala, že TVEL uvažuje o vybudování závodu k výrobě palivových článků u nás, prý mapuje možné lokality.

 »Já kolem sebe vidím takové levárny v politice, že si to nedovedete ani představit,« svěřil se Hospodářským novinám poslanec Z.Novotný, když se ho deník začal vyptávat na možná zneužití rozpočtových peněz na expertní služby pro zákonodárce. List se snaží mapovat, jak poslanci tyto služby využívají. O zmínku o »nepředstavitelných levárnách« ale reportérka J.Sotonová kupodivu zájem projevila nulový.

 Poslanec P.Bratský chce prosadit zrušení další cesty předsedy PS M.Vlčka na Blízký východ za dva týdny. (MF Dnes)

 Hospodářské noviny píší, že se jim nepodařilo zjistit, zda resuscitovaný rusko-americký projekt „Společného centra výměny dat“ počítá s radarem v Brdech.

 Pan Michal Rath na KÚ Středočeského kraje od nástupu svého bratra povýšil z referenta na vedoucího oddělení a jako místostarosta Zbuzan získal od kraje pěkné dotace. (LN)

 Nabízí se otázka, jestli koncept státních maturit, který v r. 1996 navrhla ODS, už nezastaral, píše v Právu europoslanec J.Havel.

 Pražská městská rada už před několika dny rozhodla, že metropole nebude mít zájem pořádat olympijské hry. Zveřejnila to ale až nyní. (HN)

Předseda ČSSD J.Paroubek oznámil, že není papaláš, protože neudělal nic srovnatelného s tím, co provedl předseda ODS M.Topolánek. Příkladmo pak mj. vytknul, že »dosadil do vysoké ústavní funkce svou současnou přítelkyni«. (Právo)

Vůdce ultralevice V.Filip vzkázal Hospodářským novinám, že jim zodpoví jejich otázky, jak utrácí státní peníze, poté, co začnou tisknout jeho texty. Nejprve se komunistický ÚV usnesl, pak si 7.5. pohovořil V.Filip s předsedou zelených M.Bursíkem o prohlášení „proti extremismu“ a M.Bursík mu slíbil, že o ní pohovoří s ministrem M.Kocábem, pak deklarace vznikla, alespoň podle V.Filipa. M.Bursík řekl, že si to vůdce vymyslel, ale že je rád, že se pod odsudek také levicového extremismu podepsal. (LN)

Lékárníci možná díky ODS získají možnost stěžovat si na rozhodnutí krajů u ÚOHS. Příslušný návrh předkládá poslanec Libor Ježek, podle něhož by úřad kraji mohl vyměřit pokutu ve výši 2 milionů korun. Podle mluvčího lékárnické komory Aleše Krebse by bylo dobré, kdyby ÚOHS měl možnost zamezit nekalosoutěžnímu jednání plošně. Podle hejtmana Davida Ratha je poslancův návrh účelový, prý nemá šanci na schválení. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková poslaneckou iniciativu vítá. Osud regulačních poplatků je však podle redaktora Tomáše Drahoňovského nejistý.

 Prezidenta NKÚ Františka Dohnala rozčílilo, že ho poslanci v pátek nepozvali na jednání o kontrole hospodaření jeho úřadu, a vydal prohlášení: »Považuji za naprosto záměrné, že jsem z titulu své funkce nebyl přizván, a nebylo mi tedy umožněno se před poslanci k celé problematice vyjádřit.« Podle poslanců prý přijít mohl. »Proti naprosto jasným porušením zákona se velmi těžko brání řádným legálním způsobem, proto pan prezident zvolil tento způsob,« uvedl místopředseda kontrolního výboru Libor Ježek. Podle místopředsedy výboru Vladimíra Koníčka musí František Dohnal svou funkci opustit. Po zredukování počtu poboček NKÚ se nájemné za pobočky dramaticky zvýšilo, v Plzni ze sta tisíc korun na dva miliony a v Českých Budějovicích z nuly také na dva miliony. Podobně i v Třebíči, kde pobočka sídlila ve státní budově, kterou stát chtěl NKÚ věnovat, což František Dohnal odmítl, místo toho si NKÚ pronajal za více než milion korun luxusní patro v kancelářské budově v Jihlavě, kterou vlastní podnikatel Jaroslav Dobrovolný, s nímž se podle Týdne prezident dobře zná z místního klubu. »Vše proběhlo podle zákona a výběrová řízení jsou zcela v pořádku,« sdělila mluvčí NKÚ Radka Burketová.
Další postup chtějí poslanci z kontrolního výboru projednat podle redaktorky Moniky Zajícové ve čtvrtek.

 ČT získala část seznamu projektů dopravních staveb, jejich realizaci chce ministerstvo dopravy pozastavit. Je mezi nimi i silnice R 49 mezi Hulínem a Fryštákem, nájezdy na dálnici D 47, úsek Křelov-Slavonín na silnici R 35, velký okruh Brna, obchvat Líbeznice a silnice I/30 v centru Ústí nad Labem. Labskoústecký magistrát čekal na úpravy klíčového průjezdu městem třináct let, ŘSD spustilo více než půlmiliardovou investici v polovině dubna, nyní stojí. Pokud stát věděl, že na to nemá peníze, neměl podle primátora Jana Kubaty stavbu ani zahajovat: Teď musí být dokončena. »Rozkopat to a nechat a jít od toho, to je veliká chyba,« souhlasí Jan Pechout z BESIPu.
Podle redaktorky Terezy Baldové jsou na stavbu navázány další investice z evropských fondů: Sejde-li z nich, magistrát bude muset vrátit přes 900 milionů korun. »Máme asi tříměsíční splatnosti faktur, které se navíc ještě kontrolují, takže když se staví v říjnu a listopadu, bude se platit prostředky příštího roku,« sdělil ministr dopravy Gustáv Slamečka. Jan Kubata se v úvodním headlinu zmínil, že zastavení prací by ohrozilo i budování protipovodňové ochrany města. Reportáž se k tomuto aspektu ale už nevrátila.
Pokud by se stavby zastavily, zakonzervování by přišlo na miliony a stavební firmy by propustily až 50 tisíc lidí, odhadl redaktor Jakub Linka. Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše by obnova případných prací trvala tři až pět let. Příští čtvrtek na tripartitě svaz požádá ministry o vysvětlení situace, neboť dopravní stavby měly být jedním z protikrizových opatření.

ODS a ČSSD se neshodly, zda akceptují protikrizový plán ministerstva zdravotnictví, ministryně Dana Jurásková varuje, že důsledkem nedostatku peněz by mohlo být omezení individuální nasmlouvávané péče a zejména té nejdražší péče. Podle redaktorek Markéty Hylové a Olgy Málkové zkolabovalo jednání občanských a sociálních demokratů na návrhu omezit provozní výdaje pojišťoven a preventivní programy, snížit ceny léků, zpřísnit výběr pojistného a zvýšit platby za „státní pojištěnce“. Podle ČSSD by plán způsobil šestimiliardový výpadek příjmů.
Ministerstvo zatím počítá s využitím rezerv pojišťoven. VZP z nich zatím nečerpá a musí-li šetřit, nedělá to na úkor pojištěnců.
Chybějící miliardy se podle redaktorek stanou jedním z témat předvolební kampaně: »A když na jedné straně stojí jeden z „otců“ Julínkových reforem, náměstek Marek Šnajdr, a na straně druhé zdravotnický „mozek“ ČSSD, David Rath, možnost, že politici najdou společnou řeč, je minimální.«

 ODS a ČSSD trvají na tom, že s výběrem „českého“ eurokomisaře je třeba počkat na čas po volbách. Pokud vláda prosadí jeho jmenování ještě za svého působení, pak podle redaktorek Markéty Hylové a Olgy Málkové úspěšně složí »test síly«.  Hranice jednoho bilionu korun je »magická«, oznámil hlasatel Josef Maršál: Státní dluh ji na konci března překročil. Podle ministerstva financí za zvýšení dluhu zodpovídají mj. emise státních dluhopisů, na úrocích stát letos zaplatí 64 miliard korun.
(O »magické« hranici informovala i TV Prima, která ukázala graf vývoje dluhu za minulá léta. »Počítat s tím, že se budou snižovat deficity, to myslím že je z říše science fiction,« prohlásil předseda ČSSD Jiří Paroubek.)

 Protesty extremistů, které hlasatelka opět nazvala pravicovými, proti zatýkání z minulého týdne »neustávají«. Marcela Augustová se reportérů v přímých vstupech jala vyptávat, co se v Litvínově a v Kopřivnici děje. Zpravodajové vylíčili, že protesty spíše než že by „neustávaly“, se jaksi vůbec nekonají, protože pršelo a přijelo doslova pár lidí. Mezi obyvateli Kopřivnice extremisté (i v přímém vstupu opakovaně označovaní novinářem za pravicové) podle názoru policistů nejsou v oblibě. (Hlasatelku sdělení zpravodajů, kteří ukázali, v jakém stupni informovanosti promlouvá i se svými intonačními důrazy, netrklo, že by za své »neustávání« mohla divákům omluvit.)

 Areál soukromé dopravní firmy v Brozánkách na Mělnicku vypálil žhář, škoda je za 40 milionů korun. »Někteří obyvatelé obce spekulují, že za zkázou desítek vozů by mohla mohla být rivalita a „konkurenční boj“ mezi dopravními společnostmi,« tlumočila bez dalších podrobností reportérka Lucie Komňacká. Policie ale prošetřuje i možnost, že šlo o pojistný podvod. (Obdobně informovaly i TV Prima a TV Nova.)

 Ministerstvo zdravotnictví si přeje zvýšit zásoby antivirotik o pět procent a nakoupit vakcínu proti viru A/H1N1 pro čtvrtinu populace. Návrh projedná Bezpečnostní rada státu a za dva týdny vláda.

 Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová rozhodla, že Jiří Křivanec se vrátí do funkce KSZ na Labskoústecku. »Ideální to není, ale lepší řešení nemám, nikdo jiný o funkci nestál,« vysvětlila podle citace ministryně.
(O jejím rozhodnutí referovala i TV Prima, která ji oproti ČT zasadila do rámce kritiky ke cause exvicepremiéra Jiřího Čunka, již vyslovil žalobce Adam Bašný. »Je lepší jmenovat někoho - než nejmenovat nikoho,« argumentuje Daniela Kovářová. »Jsem překvapen, mé rozhodnutí o odvolání bylo postaveno na věcných důvodech,« řekl její předchůdce Jiří Pospíšil. Transparency International upozorňuje, že jmenování proběhlo na návrh VSZ Vlastimila Rampuly, jenž Jiřímu Křivanci dával pokyny, které k jeho odvolání vedly. Zda se do funkce vrátí i žalobce Adam Bašný, v pondělí »nikdo nechtěl říct«, zakončil redaktor Jakub Klingor.)

 Městský soud v Praze odročil na říjen spor exministra Ivana Langera s vydavatelstvím Mafra o omluvu za sérii článků, které ho loni na podzim spojovaly se zavražděným podnikatelem Františkem Mrázkem a hovořily o lobbování za exministrova přítele Ivana Kyselého. »Obě strany chtějí jako jeden z důkazů přečíst u soudu kontroverzní policejní spis KRAKATICE,« uvedl hlasatel.

 Kladenská policie prošetřuje vystavení praporu KSM na lidické akci ultralevice. Podle serveru idnes.cz prapor rozvinul mluvčí extremistů David Pazdera, jenž to ale popřel.

 Tržby maloobchodu v dubnu meziročně klesly o dvě procenta.

 Projekt tzv. domácího vězení se pro nedostatek peněz na náramky podle serveru idnes.cz o rok odkládá.

TOP 09 požádala MV o zaregistrování.

 Společnost RegioJet Radima Jančury má zájem převzít patnáct dálkových linek, které dosud provozovaly ČD. Nabídka by prý státu ušetřila až devět miliard korun do deseti let, cena jízdenek by klesla až o patnáct procent. Podnikatel tvrdí, že stát by podle europředpisů měl vypsat tendr, ministerstvo dopravy tvrdí, že zakázku lze zadat konkrétnímu dopravci.

 Spojené státy a EU uzavřely dohodu o podmínkách předání (podle ČT desítek) vězňů z Guantánama do Evropy. Podle redaktorky Evy Hrnčířové kritici, které nespecifikovala, varují: »Mnozí odešli z Guantánama čistí před zákonem, do teroristických sítí se ale časem chytili.« Evropské státy obdrží od Američanů informace o vězních před jejich vpuštěním do Schengenu. Ministr vnitra Martina Pecina připomněl, že minulá vláda přijetí vězňů odmítla. Podle redaktorky
už tyto osoby pobývají ve Velké Británii, Francii, přijmout další jsou ochotny Španělsko, Portugalsko, Irsko, Švédsko a »možná« Německo.
S uzavřením Guantánama nesouhlasí američtí republikánští a někteří demokratičtí zákonodárci a především významná část americké veřejnosti, zakončila redaktorka.

 Íránská opozice pokračuje v povolebních demonstracích, policie zabila jednoho člověka, ajatolláh Chameneí dal pokyn prošetřit stížnost na volby. K tomu Teherán vyzvala i EU.

 Ministr zahraničí Jan Kohout podobně jako Bílý dům přivítal zmínku izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o budoucím ustavení palestinského státu. Palestinský vyjednavač Saíb Irikát soudí, že premiér mírový proces svými podmínkami pro další vývoj zastavil a že vše nyní odvisí od amerického prezidenta Baracka Obamy.

 Velká Británie podporuje setrvání José Barrosa ve funkci předsedy EK, informoval premiér Jan Fischer po schůzce se svým britským protějškem Gordonem Brownem, s nímž hovořil rovněž o nadcházející schůzi Evropské rady a o cestě k irskému referendovému reparátu.

 Předseda HZDS Vladimír Mečiar se nezúčastnil aktu složení ústavního slibu slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem.

Mostečtí socialisté organizují petici proti slevě na nájemném (kolem 160 Kč), kterou město od ledna poskytuje zadluženým lidem ze sídliště Janov. Socialisté argumentují, že slevu nemůže dostat ten, kdo byt vybydlel a nájem neplatil. Radnice argumentuje, že jde o daň za to, aby obyvatelé sídliště neopustili a že dotyční dostanou již brzy šanci ukázat, že chtějí dát sídliště do pořádku.

Výkonná rada ODS zasedá v Praze 4 v nově pronajatých prostorách, kde do voleb bude působit volební štáb. Rada podle redaktorky Jany Čermákové konstatovala, že úspěch ve volbách do EP je dobrým odrazovým můstkem k podzimním volbám. Kampaň ODS před volbami do Sněmovny by měla být maximálně kontaktní, finále kampaně začne na přelomu srpna a září.

 Úřadům nastane povinnost zasílat psaní do datových schránek až na podzim, takže čtyři měsíce bude schránka vlastníkům k ničemu. Současně však budou zodpovídat za převzetí zásilky.

 Vláda spěje k rozhodnutí nakoupit za 138 milionů korun léky a vakcíny proti modifikované prasečí chřipce pro 2,5 milionu lidí. Společnost Baxter (Nova ji ale nejmenovala) oznámila, že očkovací látka bude k dispozici už v červenci.

 Ministryně školství Miroslava Kopicová se v úterý chce setkat s poslanci ODS a ČSSD, protože nesouhlasí s jejich záměrem prosadit odklad státních maturit o dvě léta. Podle jejích slov by odklad vyvolal rozčarování a znevěrohodnil by celý koncept zkoušek.

 Mostecká policie stíhá mládence z Teplicka, jenž v neděli městem pochodoval v oblečení se symboly německého nacionálního socialismu. Policie zadržela i dalších čtrnáct osob, které neposlechly pokyn ukončit pochod, byl mezi nimi i místopředseda Dělnické strany.

 Ministerstvo spravedlnosti nemá peníze na záznamová zařízení pro soudy. Soudy mají peníze na běžný provoz jen do září.
 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz