2024

sobota 27. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


  •  Ministr zahraničí Jan Kohout by považoval za vhodné, kdyby předsedové politických stran české diplomacii vždy dávali vědět, že se chystají k jednáním do zahraničí. Reagoval tak podle hlasatele Bohumila Klepetka na nedávné setkání předsedy ČSSD Jiřího Paroubka s ruským premiérem Vladimirem Putinem v Moskvě, které v ČR vyvolalo následné kritické reakce. Podle ministra v totmto případě nebylo šťastné, že Jiří Paroubek nekomunikoval s velvyslancem v Rusku Miroslavem Kostelkou. »Včasná informovanost /.../ je nejoptimálnější cestou k tomu, abysme zamezili potom jakýmsi spekulacím nebo různým výkladům téhož,« uvedl Jan Kohout v Otázkách VM.
     
  • Na 115miliard korun by přišla ochrana země před povodněmi, ohlásila Iveta Toušlová s odkazem na analýzuministerstva životního prostředí, kterou v Otázkách VM představil ministr Ladislav Miko. Jen co se potoků a řek týká, je zapotřebí upravit 45 tisíc kilometrů toků.
    Redaktorka Michala Hergetová uvedla, že 22 tisíc km řek ztratilo svůj původní tok, lidé je zkrátili zhruba o třetinu: »Teď to příroda vrací. Orná nebo stavbou narušená půda nestihla vsáknout vodu z přívalových dešťů.« Hydrogeolog Bohumír Janský v OVM: »Tam, kde je dosah stoleté záplavy, nemůže být orná půda, nemůže tam být kukuřice. Tam by se měly pást krávy nebo jiný, tedy, dobytek.« Novinářka pokračovala, že Jesenicko, Moravskoslezský kraj a Karlovarsko jsou podle zmíněné analýzy povodněmi nejohroženější. MŽP v materiálu určilo priority, na jejichž základě chystá změny i resort zemědělství. Pětina půdy by měla zůstat ležet ladem a na strmých svazích by se už neměla pěstovat kukuřice nebo řepka. V opačném případě by farmáři přišli o dotace. Viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla namítá: »Za posledních zhruba 15 let se zvýšila plocha trvalých travních porostů, tedy porostů, které nejlépe dokáží absorbovat vodu, zhruba o sto procent. Čili v tomto si myslím, že zemědělci dělají kus práce.« Redaktorka řekla, že řeky se mají vrátit do původních koryt a kolem nich budou jen remízky, pastviny nebo malá políčka. Opatření má zčásti zaplatit Evropská unie, která do roku 2013 vyčlenila pro ČR 7 miliard (korun). Ladislav Miko: »Částečně to vázne na kofinancování, protožesprávci Povodí, podniky Povodímusí dofinancovat řádově 5% celkových níkladů. A to pro ně je určitý problém.«Náměstek ministra zemědělství Karel Tureček: »V tuhletu chvíli je rozhodnuto vo alokaci 73 milionů právě z kapitola ministerstva zemědělství. Kofinancujeme zhruba 70 akcí v rámci operačního programu životního prostředí.« Michala Hergetová ukončila, že desítky miliard ale pořád chybí, povodně tak budou podle analýzy MŽP dál ohrožovat asi 5% obyvatel a víc než 7% majetku.
     
  • Jednou z priorit Švédska v rámci jeho předsednictví EU je snižování emisí skleníkových plynů. Zbytku Evropy hodlá jít příkladem: díky investicím do ekologických technologií a lepší kvality života si Stockholm vysloužil titul první zelená metropole.
    Redaktorka Barbora Šámalová pochválila, že v metropoli se dá např. bez obav skočit do vody přímo v centru. Město prý patří mezi nejčistší na světě, »zelená je součást mentality«. Hanna Brogrenová označená v titulku jako stockholmská radnice: »Na ochraně životního prostředí pracujeme roky. Začlenili jsme ji do rozpočtu a veškerých činností města. Od staveb přes zpracování odpadu po hromadnou dopravu.« Novinářka dodala, že autobusy jezdí na etanol a bioplyn, topný systém využívá z 80% obnovitelné zdroje, emise klesly o čtvrtinu. Do roku 2050 chce být město na fosilních palivech nezávislé. Například ve čtvri Hammarby Sjöstad se topí, chladí a svítí.
     
  • Malé domů pro poslance:
    Poslanec Zdeněk Mach z ODS má Pavlu Hojdovi z KSČM co závidět. Oba sedí v dozorčích radách státních fondů, ovšem zatímco Mach za to nemá ani korunu, komunista Hojda si takto přijde na 120 tisíc ročně. Jak je to možné? Hojda je jedním z poslanců, který objevil způsob, jak obejít zákon o střetu zájmů, který zakazuje, aby poslanci pobírali odměny za to, že pracují pro státní podniky.
    „Je to všechno podle zákona. Je to náhrada, nikoli odměna," brání se Hojda, člen sněmovního výboru pro kosmonautiku. A za co, že to má být náhrada? „Za všechnu jinou činnost kromě poslancování," vysvětluje. Hojda sedí v dozorčí radě Státního fondu dopravní infrastruktury. Poslanci fond zřídili před několika lety zvláštním zákonem. Vyplácení peněz vysvětlují tím, že fond prý nepodniká a hospodaří s velkými penězi.
    Takové vysvětlení by ale Zdeňkovi Machovi z ODS asi nestačilo. On je členem dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu, který také vznikl zvláštním zákonem a hospodaří s desítkami miliard.
    Je to součást práce poslance, nemáme na odměnu nárok," krčí rameny Mach. Stejně jako Hojda na zákon o střetu zájmů vyzráli i ti poslanci, kteří sedí v dozorčí radě Státního fondu rozvoje bydlení. Také pobírají peníze, i když je to Jen" 60 tisíc korun ročně. A také s odůvodněním, že fond vznikl zvláštním zákonem a hospodaří s penězi.

 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz