2024

středa 1. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Aktuální informace ODS
Aktuální informace ODS
12.3.2009

Česko zaznamenalo další úspěch v předsednictví

 

Evropská unie řešila už několik let, co s DPH. Problémem bylo hlavně zařazení některých položek do snížené sazby. Na své poslední schůzi se ale ministři financí pod vedením Miroslava Kalouska dokázali shodnout. Pro české předsednictví to znamená jednoznačný úspěch.

Do snížené sazby DPH tak nyní budou moci země zařadit (nebo v nich nechat zařazené) například domácí pečovatelské služby, kadeřnictví nebo restaurační služby. Jedná se zejména o místní služby, takže přeřazení do snížené sazby DPH pomůže zejména domácím firmám. Takové opatření bude mít trvalý charakter, a povede ke snížení složené daňové kvóty.

Jednotlivé národní parlamenty mohou začít projednávat změny prakticky okamžitě. V současnosti probíhá na ministerstvu financí vyčíslení dopadů na český státní rozpočet. Po jejich vyčíslení návrhy projedná vláda.

Co bude možné přeřadit do snížené sazby DPH:

  • Čištění oken a domácí úklidové práce
  • Kadeřnictví
  • Poskytování domácích pečovatelských služeb
  • Restaurační služby
  • Renovace a opravy obytných staveb
  • Knihy na všech typech nosičů
     

I když nejde o zázračný lék na hospodářskou recesi, je to mnohem lepší řešení než návrh ČSSD snížit plošně sníženou sazbu DPH z 9 na 6 procent. Takové opatření by totiž zvýšilo odbyt hlavně zahraničních firem.

Ministři financí EU na svém zasedání také projednali podpůrné balíčky jednotlivých zemí. Jako správný přístup přitom označili různou velikost balíčků podle aktuální situace v dané zemi. Takový postoj dlouhodobě podporuje česká vláda. Hospodářská recese totiž dopadá na státy různě, a samy by si tak měly určit, jak s recesí bojovat.

Ministři také projednali dokumenty pro březnové jednání Evropské rady, setkání ministrů financí G20 i dubnový summit G20. Evropa by podle nich měla sehrát aktivní roli při změnách finančního systému směrem k větší transparentnosti a zodpovědnosti účastníků trhu.

 
 
Milan Bouška,
vedoucí mediální sekce
 
Copyright © ODS 2009 – Občanská demokratická strana, Jánský Vršek 13, Praha 1, www.ods.cz
Aktuální informace ODS

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz