2024

pátek 17. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Událost týdne: 

Dne 18. října potvrdilo kanadské velvyslanectví v Praze, ústy nového velvyslance Otto Jelinka, že Kanada v nejbližší době zruší vízovou povinnost pro všechny občany České republiky. Tento krok uvítalo Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, které uvedlo, že zrušení víz povede ke zvýšení zájmu českých turistů o Kanadu a k rozvoji obchodních styků. 

14. října oficiálně začala volební kampaň politických stran k předčasným volbám do Poslanecké sněmovny – veřejnoprávní rozhlas a televize od tohoto dne začne vysílat předvolební spoty jednotlivých stran. Kandidující strany mají podle zákona k dispozici celkem 14hodin vysílacího času. 15. října vydaly agentury STEM Mark a Median speciální volební potenciál pro Prahu. V hlavním městě by volby vyhrála TOP 09 se ziskem 31 % hlasů, druhá by skončila ČSSD s 26 % hlasů, třetí ANO 2011 by obdrželo 19,5 %. Následuje ODS se 17 %, KSČM s 10,5 %, SZ 8,5 %, Pirátská strana, KDU-ČSL a SPOZ by obdrželi shodně 8 % hlasů. Průzkumu, který se konal ve dnech 3. září – 9. září 2013, se zúčastnilo v Praze 1042 respondentů. 

16. října vydala agentura STEM šetření týkající se důchodového systému v České republice, ze kterého vyplývá, že přesně 40 % dotázaných si přeje změnu dosavadního důchodového systému, 28 % označilo systém za vyhovující a s drobnými úpravami by systém podle nich mohl fungovat i do budoucna. Za zcela nevyhovující současný důchodový systém považuje 27 % a pouze 5 % dotázaných je se současným stavem zcela spokojeno. 

Průzkum se konal ve dnech 29. srpna – 8. září 2013 a odpovídalo v něm 1093 respondentů, kteří byli vybráni metodou kvótního výběru. 

17. října obvinila protikorupční policie pět lidí kvůli předraženému tisku jízdenek pražského dopravního podniku firmou Neograph. Podle některých médií je mezi obviněnými bývalý ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák. 

18. října rozhodl pražský městský soud, že nevyhoví žalobě městu Ostrava na stát kvůli znečištěnému ovzduší. Ostrava podala v roce 2010 žalobu na Ministerstvo dopravy a Ministerstvo životního prostředí za to, že dostatečně nechránila čistotu ovzduší v Ostravě a nedokázala vytvořit funkční systém vedoucí k dodržování emisí. Městský soud v Praze zamítnutí žaloby zdůvodnil tím, že město Ostrava dostatečně neprokázalo, že ke znečištění došlo nečinností žalovaných úřadů. 

18. října se sešel prezident České republiky Miloš Zeman se svým rakouským protějškem Heinze Fischerem. Na setkání, které se uskutečnilo v Českém Krumlově, se probírala energetická, bezpečnostní a dopravní témata. 

20. října odcestoval prezident republiky Miloš Zeman na státní návštěvu Ukrajiny. Prezident se sešel v Kyjevě s českými krajany na ambasádě České republiky, poté položil věnec k hrobu československých vojáků, kteří padli za druhé světové války při bitvě o Kyjev. Prezident Zeman stráví na Ukrajině dva dny, během kterých se setká s čelními ukrajinskými politiky. 

 

Telegraficky: 

 dne 16. října zvolil akademický senát Univerzity Palackého v Olomouci rektorem historika Jaroslava Millera, 

 dne 17. října byla Irena Pelikánová potvrzena jako česká soudkyně tribunálu Soudního dvora EU všemi členskými zeměmi EU, 

 dne 17. října rezignovala Monika Šimůnková na svůj post vládní zmocněnkyně pro lidská práva

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz