2024

sobota 11. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Týden v evropské politice (28. 10. – 3. 11. 2013)
 
Událost týdne: 
Dne 28. října ohlásila volební komise konečné výsledky prezidentských voleb v Gruzii. Vítězem voleb se stal bývalý ministr školství Georgij Margvalešvili, který obdržel 62 % všech hlasů. Nově zvolený prezident je považován za stoupence ruské politiky, zatímco poražený kandidát David Bakradze, kterého doporučil odcházející prezident Michail Saakašvili, je prozápadním stoupencem. Podle pozorovatelů z OBSE byly volby nejklidnější a nejsvobodnější za posledních dvacet let. 
28. října zemřel ve věku 86 let první polský demokratický premiér Tadeusz Mazowiecki, který byl jedním ze symbolů pádu komunistického režimu v Polsku. Jako zástupce opozice se zúčastnil vyjednávání s komunistickými představiteli u takzvaného kulatého stolu. 
29. října navštívil Slovensko francouzský prezident François Hollande. Jednalo se o historicky první návštěvu francouzské hlavy státu na Slovensku. Návštěva francouzského prezidenta proběhla v rámci oslav 20. výročí navázání francouzsko-slovenských diplomatických vztahů. 
29. října oficiálně začala výstavba amerického protiraketového systému v Rumunsku. Protiraketový deštník, který bude součástí obranného systému NATO, bude stát na jihu Rumunska asi třicet kilometrů od bulharských hranic u malého městečka Deveselu. Slavnostního zahájení prací se zúčastnil rumunský prezident Trojan Baseskura a náměstek amerického ministra obrany James Miller. 
30. října schválily všechny členské státy Evropské unie uvolnění dodatečných 3,9 miliardy eur (téměř 101,3 miliardy korun) do unijního rozpočtu pro letošní rok. Pokud by dodatečnou finanční pomoc státy neschválily, hrozila by některým orgánům EU platební neschopnost. 
31. října uvedl německý europoslanec z Die Güne Michael Cramer, že případné zpoplatnění německých dálnic pro cizince by nebylo v rozporu s právem Evropské unie. Prosazení zpoplatnění dálnic prosazuje zejména Křesťanskosociální unie (CSU). 
31. října zveřejnil evropských statistický úřad Eurostat míru nezaměstnanosti v Evropské unii za měsíc září. Bez práce bylo v září 11 % lidí. V zemích eurozóny byla nezaměstnanost 12,2 %. V meziročním srovnání se zářím 2012 ale byla v letošním září nezaměstnanost o něco vyšší, tehdy v eurozóně dosahovala 11,6 procenta, v celé unii 10,6 procenta. Nejvíce lidí bez práce je tradičně v Řecku, Španělsku a Chorvatsku. 
1. listopadu vstoupila v Německu v účinnost novela občanského zákoníku, která uznává vedle mužského a ženského pohlaví také „třetí pohlaví“. Zákon určuje, že kdo si není jistý pohlavím, může v německých úředních dokumentech uvádět „pohlaví neurčité“. Spolková republika Německo se tak stala první evropskou zemí, která tuto třetí možnost zavádí. 
1. listopadu obvinil oblastní soud v severoruském Murmansku 30 účastníků zářijové protestní akce organizace Greenpeace v Barentsově moři z výtržnictví. Od obvinění z pirátství upuštěno nebylo, ačkoli to mnozí ruští politici avizovali. Aktivisté tak v současné době čelí obvinění z 2 trestných činů. 
 
Telegraficky: 
 Dne 1. listopadu mezinárodní ratingová agentura Fitch zlepšila výhled úvěrové známky Španělska z „negativní“ na „stabilní“, 
 dne 3. listopadu řekl novinářům bývalý německý ministr zahraničních věcí Frank-Walter Steinmeier, že vztahy mezi Německem a USA jsou nejhorší od války v Iráku v roce 2003. 
 
 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz